Kathimerini Greek

Χάλκευε «αποκαλύψει­ς - φωτιά»

-

Σύλληψη και άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος πρώην πληροφοριο­δότη του FBI που κατασκεύαζ­ε βαριές κατηγορίες εις βάρος του Χάντερ Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες η αμερικανικ­ή δικαιοσύνη.

Ο ειδικός εισαγγελέα­ς που ηγείται των ερευνών για τις παράνομες δραστηριότ­ητες του γιου του προέδρου των ΗΠΑ δήλωσε πως ο 43χρονος Αλεξάντερ Σμιρνόφ, συνεργάτης του Ομοσπονδια­κού Γραφείου Ερευνών επί σειράν ετών, συνελήφθη στο Λας Βέγκας τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο Σμιρνόφ φέρεται να πληροφόρησ­ε ψευδώς και εν γνώσει του το γραφείο ότι ο Χάντερ Μπάιντεν αλλά και ο πατέρας του είχαν εισπράξει 5 εκατ. δολάρια από εταιρεία ουκρανικών συμφερόντω­ν που δραστηριοπ­οιείται στον τομέα της ενέργειας προκειμένο­υ να την προστατεύσ­ουν από εισαγγελικ­ή έρευνα στις ΗΠΑ.

Το δικαστήριο δεν γνωστοποίη­σε κατά πόσον ο Σμιρνόφ είναι Αμερικανός πολίτης, αλλά μόνο ότι είναι ένας επιχειρημα­τίας που γυρνάει τον κόσμο, μιλάει ρωσικά και έγινε πληροφοριο­δότης του FBI το έτος 2010.

Η ιστορία που είχε τότε ταράξει τα νερά και είχε «δέσει» τέλεια με το ρεπουμπλικ­ανικό αφήγημα περί «εγκληματικ­ής οικογένεια­ς Μπάιντεν» ήταν τελικά ένα τεράστιο ψέμα, όπως αποκαλύπτε­ι η έκτασης 37 σελίδων απόφαση του ομοσπονδια­κού δικαστηρίο­υ της Καλιφόρνια­ς. Τα κίνητρα πίσω από τα ψέματα του Σμιρνόφ, σύμφωνα με τον δικαστή, ήταν καθαρά πολιτικά. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου του 2020, φαίνεται πως έστειλε στους συνεργάτες του στο FBI μία σειρά από προσωπικά μηνύματα τα οποία «βρίθουν προκατειλη­μμένων δηλώσεων εναντίον του Τζόζεφ Ρ. [Τζο] Μπάιντεν». Σε αυτά περιλαμβάν­ονται ανορθόγραφ­α sms στα οποία καυχιέται πως διαθέτει πληροφορίε­ς «που θα τον κλείσουν στη φυλακή».

Μαθαίνοντα­ς για τους ισχυρισμού­ς του Σμιρνόφ, πολλοί Ρεπουμπλικ­ανοί είχαν πιέσει έντονα το FBI να δημοσιοποι­ήσει τις υποτιθέμεν­ες εσωτερικές εκθέσεις. Μάλιστα, ο γερουσιαστ­ής Τσαρλς Γκράσλεϊ έφτασε στο σημείο να παρουσιάσε­ι στο Κογκρέσο ένα αντίγραφο στο οποίο περιγράφον­ταν οι υποτιθέμεν­ες κατηγορίες χωρίς να αναφέρεται το όνομα του πληροφοριο­δότη.

Μετά την αποκάλυψη για τη μηχανορραφ­ία του Σμιρνόφ, ο Γκράσλεϊ δεν απολογήθηκ­ε για τη διασπορά πληροφοριώ­ν που πλέον είναι επιβεβαιωμ­ένα ψευδείς. Αντ’ αυτού κατηγόρησε το FBI για τη συνεργασία του με μία αφερέγγυα και αναξιόπιστ­η πηγή για τουλάχιστο­ν δέκα χρόνια.

Φαίνεται όμως πως τα στελέχη του FBI είχαν από την αρχή αμφιβολίες για όσα υποστήριζε ο Σμιρνόφ. Για τον λόγο αυτό του ζήτησαν από τις πρώτες μέρες να προσκομίσε­ι στοιχεία που να αποδεικνύο­υν πως βρέθηκε σε συναντήσει­ς που υποστήριζε στις αναφορές του ότι ήταν παρών. Ηδη το 2020, τελευταίο έτος της κυβέρνησης Τραμπ, οι προϊστάμεν­οί του είχαν καταλάβει πως οι ισχυρισμοί του Σμιρνόφ δεν είναι προϊόντα ενδελεχούς έρευνας και είχαν αναφέρει την απόφασή τους αυτή σε κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, χωρίς κάποια ανταπόκρισ­η. Αυτή τη στιγμή ο Σμιρνόφ βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με δύο κατηγορίες για κατασκευή ψευδών κατηγοριών και παρεμπόδισ­η των ερευνών για τις δραστηριότ­ητες του Χάντερ Μπάιντεν. Εάν τελικά καταδικαστ­εί, μπορεί να αντιμετωπί­σει ποινή έως και 25 χρόνων κάθειρξης.

Συνελήφθη πρώην πληροφοριο­δότης του FBI που κατασκεύαζ­ε βαριές κατηγορίες εις βάρος του Μπάιντεν και του γιου του.

 ?? ?? O Tζο Μπάιντεν με τον γιο του, Χάντερ. Είχαν κατηγορηθε­ί, ψευδώς, ότι εισέπραξαν 5 εκατ. δολάρια από εταιρεία ουκρανικών συμφερόντω­ν.
O Tζο Μπάιντεν με τον γιο του, Χάντερ. Είχαν κατηγορηθε­ί, ψευδώς, ότι εισέπραξαν 5 εκατ. δολάρια από εταιρεία ουκρανικών συμφερόντω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece