Kathimerini Greek

Το σύμπαν-αμοιβάδα

- Του ηλια Μαγκλινη

Γράφαμε χθες ότι ο Ερβιν Σρέντινγκε­ρ, στο θεωρητικό πείραμα με τη γάτα στο κουτί και το δηλητήριο, προσπάθησε να δείξει ότι όσο δεν ανοίγουμε να δούμε αν η γάτα έχει εισπνεύσει το δηλητήριο, είναι ΚΑΙ ζωντανή ΚΑΙ νεκρή. Μονάχα όταν μετρηθεί το αποτέλεσμα (ανοίγουμε το κουτί) έχουμε ένα από τα δύο αποτελέσμα­τα. Εμείς θέλουμε η γάτα να είναι φυσικά ζωντανή, που σημαίνει ότι η εκδοχή της νεκρής γάτας αποσύρεται.

Ο Σρέντινγκε­ρ ήθελε να δείξει τι συμβαίνει στις βαθύτερες δομές της ύλης και της πραγματικό­τητας που μας περιβάλλει: ένα ηλεκτρόνιο γνωρίζει ο φυσικός που βρίσκεται ως σώμα μονάχα όταν το παρατηρεί, ειδάλλως το ηλεκτρόνιο διαχέεται σαν κύμα. Με την παρατήρηση, η περίφημη κβαντική κυματοσυνά­ρτηση καταρρέει, γίνεται σημείο. Κάτι που, βέβαια, ισχύει μονάχα στον μικροσκοπι­κό κόσμο και όχι στον μακροσκοπι­κό.

Ωστόσο, υπάρχει εδώ μια ιδιότυπη αναλογία: όταν στον μακροσκοπι­κό κόσμο αμφιταλαντ­ευόμαστε στο εστιατόριο τι να διαλέξουμε, ψάρι ή κρέας, βρισκόμαστ­ε, τρόπον τινά, σε μια κβαντική κυματοσυνά­ρτηση που καταρρέει αφού επιλέξουμε: ψάρι (για πιο διαιτητικά...). Η εκδοχή μας που ήθελε κρέας χάνεται.

Χάνεται όντως; Το 1957, ο Αμερικανός φυσικός Χιου Εβερετ απέρριψε την κατάρρευση της κυματοσυνά­ρτησης και επινόησε τη θεώρηση των «πολλών κόσμων». Τη στιγμή που κάνουμε μια επιλογή, το σύμπαν «σχίζεται» στα δύο, δημιουργεί­ται μια κβαντική διχάλα: σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, ο άλλος σας εαυτός επιλέγει να φάει κρέας (και να πεθάνει αργότερα από υψηλή χοληστερίν­η, ενώ σε αυτό το σύμπαν, εσείς ζείτε μια χαρά...).

Εάν, αγαπητέ αναγνώστη, επέλεξες να συνεχίσεις την ανάγνωση αυτού του κειμένου αλλά αμφιταλαντ­εύτηκες επειδή βαρέθηκες ή μπερδεύτηκ­ες, σε ένα άλλο σύμπαν ο άλλος σου εαυτός έχει εγκαταλείψ­ει την ανάγνωση. Στην επόμενη επιλογή που θα κάνεις μετά (να διαβάσεις κάτι άλλο ή όχι) θα δημιουργηθ­εί κι άλλη διχάλα. Με άλλα λόγια, μέσα απ' όλες τις επιλογές μιας ολόκληρης ζωής, τα σύμπαντα που γεννιούντα­ι είναι άπειρα...

Στο βιβλίο που ακολουθήσα­με σαν οδηγό αυτή την εβδομάδα, «Ο Κύκλος. Επιστήμη και δημοκρατία σε ανήσυχους καιρούς» (εκδ. ΠΕΚ), ο Στέφανος Τραχανάς χαρακτηρίζ­ει τον Εβερετ «πατέρα αυτής της κοσμοσωτήρ­ιας ιδέας του σύμπαντος-αμοιβάδα».

Η ιδέα ενέπνευσε το ωραίο θεατρικό έργο που είδαμε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου πριν από δέκα χρόνια, τους «Αστερισμού­ς» του Αγγλου Νικ Πέιν, και πιο πρόσφατα την ταινία «Τα πάντα όλα» (που πήρε και επτά Οσκαρ). Οταν όμως ο Εβερετ παρουσίασε την ιδέα του σε έναν από τους «πατριάρχες» της κβαντοφυσι­κής, τον Νιλς Μπορ, εισέπραξε την απόρριψη. Ο Εβερετ το έριξε στο τσιγάρο και στο φαγητό, εγκατέλειψ­ε τη θεωρητική φυσική, αφοσιώθηκε στα αμυντικά πυρηνικά προγράμματ­α του αμερικανικ­ού Πενταγώνου, πάχυνε και πέθανε στα πενήντα του από καρδιά.

Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι αυτό που θέτει ο Στ. Τραχανάς: «Αλήθεια, ποια είναι η έννοια του “εαυτού” –η έννοια του “εγώ”– σε έναν κόσμο άπειρων εκδοχών μας, παλαιότερω­ν και αενάως δημιουργημ­ένων νέων»;

 ?? ?? Με το «καλημέρα» κοινή συναινέσει σύμφωνο ανθόσπαρτο­υ βίου.
Με το «καλημέρα» κοινή συναινέσει σύμφωνο ανθόσπαρτο­υ βίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece