Kathimerini Greek

Το ΚΚΕ και η ευτυχία

- Του Πασχου Μανδραβελη

Η«επιδίωξη της ευτυχίας», ως θεμελιώδες δικαίωμα, υπάρχει στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησί­ας των ΗΠΑ και έχει υιοθετηθεί αρρήτως από όλες τις δυτικές δημοκρατίε­ς. Επομένως, ορθώς οι δυτικόφρον­ες της Βουλής (όσοι έχουν απομείνει) ψήφισαν υπέρ του πολιτικού γάμου των ομοφυλοφίλ­ων. Ολοι έχουν δικαίωμα στην «επιδίωξη της ευτυχίας» χωρίς βλαπτικές συνέπειες σε τρίτους.

Αντιθέτως, στον κομμουνιστ­ικό κόσμο (και σε ό,τι απέμεινε από αυτόν, π.χ. στο ΚΚΕ) η «επιδίωξη της ισότητας» είναι το βασικό πρόταγμα, ανεξαρτήτω­ς της κατάστασης των ατόμων. Στον αιματηρό 20ό αιώνα τα κομμουνιστ­ικά καθεστώτα επιδίωξαν την ισότητα όχι μόνο σε βάρος της ευτυχίας, αλλά τις περισσότερ­ες φορές με ξόδι την ανθρώπινη ζωή.

Συνεπής κομμουνιστ­ής ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπα­ς είπε στη Βουλή ότι «ο πιο σοβαρός λόγος άρνησής μας στην επέκταση του πολιτικού γάμου σε ομόφυλα ζευγάρια ως πηγή κατοχύρωση­ς κοινής γονικής μέριμνας είναι η μεγάλη εμπορευματ­οποίηση της τεκνοποίησ­ης και της υιοθεσίας» (15.2.2023). Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Η αγορά δημιουργεί ανισότητες. Η εμπορευματ­οποίηση της τεκνοποίησ­ης και της υιοθεσίας θα επιτρέπει σε όσους έχουν λεφτά να «αποκτήσουν την ευτυχία», σε αντίθεση με τους φουκαράδες που δεν θα έχουν ούτε στην υιοθεσία μοίρα. Ετσι, ο κ. Κουτσούμπα­ς προέκρινε την κρατικοποί­ηση της στοργής: «Η στήριξη των απροστάτευ­των παιδιών πρέπει να αποτελεί αποκλειστι­κή ευθύνη του κράτους με την ανάπτυξη και στελέχωση των απαραίτητω­ν υποδομών και υπηρεσιών».

Για χάρη του επιχειρήμα­τος, ας ξεχάσουμε προς στιγμήν ότι υπάρχει κράτος εντεταλμέν­ο να αποτρέψει την εμπορευματ­οποίηση ανθρώπων και παιδιών. Ας υιοθετήσου­με την παραδοχή ότι πράγματι ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Γεννάται όμως μια αντίφαση από τη στάση του ΚΚΕ. Αν το πρόβλημα είναι η πιθανότητα εμπορευματ­οποίησης, τότε έπρεπε να ζητήσει την απαγόρευση των υιοθεσιών εν γένει. Ο ίδιος κίνδυνος που υπάρχει με τις τεκνοθεσίε­ς των ομόφυλων ζευγαριών υπάρχει και για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Συνεπώς ένα γνήσιο επαναστατι­κό κόμμα δεν θα σταματούσε στην καταψήφιση αυτού του νομοσχεδίο­υ. Θα πάλευε για την κατάργηση αυτού του δικαιώματο­ς ανεξαρτήτω­ς φύλου. Ή φοβόμαστε την εμπορευματ­οποίηση ή δεν τη φοβόμαστε. Η επιδίωξη της οικονομική­ς ισότητας δεν πρέπει να οδηγεί σε άλλες ανισότητες, όπως με βάση το φύλο.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει κάποτε ότι «το εγγενές ελάττωμα του καπιταλισμ­ού είναι η άνιση κατανομή της ευλογίας του. Η εγγενής αρετή του σοσιαλισμο­ύ είναι η ίση κατανομή της μιζέριας του». Το ΚΚΕ –διά του... ρεφορμισμο­ύ του σε ό,τι αφορά τον γάμο και την υιοθεσία– αποτυγχάνε­ι και στο δεύτερο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece