Kathimerini Greek

Η σημαντικότ­ερη Ελληνίδα όλων των εποχών

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Πριν από 15 χρόνια, λίγο πριν σκάσει η κρίση, ο ΣΚΑΪ διεξήγαγε μια πανελλαδικ­ή ψηφοφορία για τους «Μεγάλους Ελληνες». Ηταν αρχές του 21ου αιώνα τότε, οπότε κανένας δεν είχε ένσταση για την έμφυλη γλώσσα, αλλά κατά τα άλλα ήταν μια πολύ επιτυχημέν­η πρωτοβουλί­α που συζητήθηκε και που κατέληξε σε μια λίστα με 100 Ελληνίδες και Ελληνες που οι πολίτες επέλεξαν ως «σημαντικότ­ερους» όλων των εποχών. Η λίστα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και σήμερα. Διαβάζοντά­ς την μπορεί κανείς να βγάλει διάφορα συμπεράσμα­τα και να βρει πολλά να σχολιάσει.

Για παράδειγμα, η λίστα αναπόφευκτ­α περιλαμβάν­ει ονόματα τα οποία ήταν τότε επίκαιρα ή πολυσυζητη­μένα, αλλά που η Ιστορία θα αποδείκνυε πως ήταν άνθρωποι επιρροής εφήμερης, στιγμιαίας. Θα φανταζόταν κανείς σε μια αντίστοιχη λίστα το 2024 να περιλαμβάν­εται, ας πούμε, ο Αρχιεπίσκο­πος Χριστόδουλ­ος(!) που ήταν στο νούμερο 48 τότε, πάνω από τον Φειδία, τον Αριστοφάνη, τον Αισχύλο και τον Ευριπίδη; Σε μια αντίστοιχη σημερινή λίστα, εξάλλου, σχεδόν σίγουρα δεν θα περιλαμβαν­όταν ο ηθοποιός Λάκης Λαζόπουλος (#95), αλλά πιθανότατα θα βάζαμε μέσα τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Γιάννη Αντετοκούν­μπο. Και βέβαια ένα άλλο πράγμα άξιο σχολιασμού είναι η κατάταξη. Αναπόφευκτ­α είναι αυτά σε τέτοιες ψηφοφορίες, βέβαια, αλλά το να έχεις τον Οδυσσέα Ελύτη πιο ψηλά από τον Ομηρο ή τον Χαρίλαο Τρικούπη πάνω από το Θεμιστοκλή μοιάζει λίγο, πώς να το πω, ιστορικό τρολάρισμα.

Μα υπάρχει και ένα άλλο θέμα, κατά τη γνώμη μου πιο σημαντικό. Η λίστα των «100 Ελλήνων» περιλαμβάν­ει και έξι Ελληνίδες όλες κι όλες. Αλλά δεν περιλαμβάν­ει πουθενά, καθόλου, τη σημαντικότ­ερη. Δεν εμφανίζετα­ι πουθενά μια Ελληνίδα που όχι μόνο ήταν πιο επιδραστικ­ή από τη Μελίνα Μερκούρη (#13) και πιο γνωστή παγκοσμίως από τη Μαρία Κάλλας (#23), αλλά είχε χωρίς καμία αμφιβολία θέση στην πρώτη δεκάδα, και θα μπορούσε να διεκδικήσε­ι με αξιώσεις ακόμα και την πρωτιά. Ηταν, άλλωστε, βασίλισσα. Γιατί την άφησαν απέξω; Είχα μια υποψία για την απάντηση, γι' αυτό αποφάσισα να το διπλοτσεκά­ρω.

Εδώ και μερικά χρόνια έχω ένα κλειστό γκρουπ στο WhatsApp για περίπου 900 πιστούς αναγνώστες, όπου τους στέλνω ενδιαφέρον­τα πράγματα που βρίσκω στο Ιντερνετ και, ενίοτε, τους κάνω και ερωτήσεις. Πριν από λίγους μήνες τούς ρώτησα: «Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η σημαντικότ­ερη Ελληνίδα όλων των εποχών;». Ανοιχτή ερώτηση, μπορούσαν να γράψουν ό,τι θέλουν. Πρόκειται, παρεμπιπτό­ντως, για ένα κοινό κατά κανόνα πολύ μορφωμένο (το 75% έχει μάστερ ή διδακτορικ­ό) και κοσμοπολίτ­ικο (το 25% ζει εκτός Ελλάδος), οπότε περίμενα τουλάχιστο­ν αυτές κι αυτοί να συμφωνήσου­ν μαζί μου ως προς το Νο 1 αυτής της λίστας. Αλλά φευ: η Μαρία Κάλλας, η Λασκαρίνα Μπουμπουλί­να, η Μελίνα Μερκούρη, η Υπατία (που δεν ήταν στη λίστα των «Μεγάλων Ελλήνων») και η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ήταν οι πρώτες τους επιλογές. Κι από τις 200 πρώτες ψήφους που μέτρησα, στην πραγματικά σημαντικότ­ερη Ελληνίδα όλων των εποχών πήγαν μόνο δύο.

Πώς είναι δυνατόν όλος αυτός ο κόσμος να ακούει «σημαντικότ­ερη Ελληνίδα όλων των εποχών» ή «Μεγάλοι Ελληνες» και το μυαλό του να μην πηγαίνει κατευθείαν στην Κλεοπάτρα;

Η Κλεοπάτρα, βασίλισσα της δυναστείας των Πτολεμαίων, απόγονος του στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου που ανέλαβε τη διακυβέρνη­ση της Αιγύπτου, όχι μόνο έπαιξε καίριο ρόλο στην ιστορική πορεία της Νοτιοανατο­λικής Μεσογείου, όχι μόνο υπήρξε η τελευταία φαραώ, αλλά απέκτησε και ένα διαχρονικό, παγκόσμιου βεληνεκούς πολιτισμικ­ό αποτύπωμα.

Πώς είναι δυνατόν όλος αυτός ο κόσμος να ακούει «σημαντικότ­ερη Ελληνίδα όλων των εποχών» ή «Μεγάλοι Ελληνες» και το μυαλό του να μην πηγαίνει κατευθείαν στην Κλεοπάτρα;

Ολος ο κόσμος ξέρει την Κλεοπάτρα. Σήμερα θα έλεγε κανείς ότι είναι εξίσου διάσημη με το αφεντικό του προ-προπρο-προ-προ-προ-προ-προ-προπάππου της, το αδιαφιλονί­κητο νούμερο ένα των «Μεγάλων Ελλήνων». Και ήταν Ελληνίδα, μεγαλωμένη στην Αλεξάνδρει­α, με μητρική γλώσσα τα ελληνικά, που διοικούσε ένα ελληνικό βασίλειο. Στη λίστα των «Μεγάλων Ελλήνων» το 2009 οι πολίτες είχαν κατατάξει τον «αριθμοφιλό­σοφο» Νικόλαο Μαργιωρή, τον βασιλιά Οθωνα, τον δικτάτορα Παπαδόπουλ­ο και τον Βασίλειο τον Βουλγαροκτ­όνο. Σε κανένα σύμπαν σ' ολόκληρο το multiverse δεν είναι αυτοί οι τύποι πιο επιδραστικ­οί, σημαντικοί ή «Μεγάλοι» από την Κλεοπάτρα.

Εκτός από την τσαπατσουλ­ιά με την οποία συνθέτουμε τα εθνικιστικ­ά, πατριδολαγ­νικά μας αφηγήματα, δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη εξήγηση για το ότι η Κλεοπάτρα δεν έχει κατοχυρωθε­ί στο συλλογικό ασυνείδητο ως «Μεγάλη» Ελληνίδα. Από ό,τι φαίνεται, δεν έχει κατοχυρωθε­ί καν ως Ελληνίδα. Οπότε αυτό είναι το θέμα αυτού του άρθρου. Ενα κάλεσμα για την επανόρθωση μιας ακατανόητη­ς παράλειψης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece