Kathimerini Greek

Η Κυψέλη αλλάζει

- Του νικου βαΤοΠουλου

Ηανοδική πορεία της Κυψέλης τα τελευταία χρόνια δείχνει τις κατευθύνσε­ις της εσωτερικής γεωγραφίας της Αθήνας. Η αλλαγή στην Κυψέλη, θεαματική αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση του 2010-2015, χαρακτηρίζ­εται ως επί το πλείστον από τη διάχυση μιας φωτεινής ατμόσφαιρα­ς κυρίως στον άξονα Φωκίωνος Νέγρη - πλατεία Αγίου Γεωργίου. Αν έρθει κανείς ως επισκέπτης με την προ δεκαετίας εικόνα στο μυαλό, θα ενθουσιαστ­εί με τη σημερινή συνθήκη. Αν έρθει κανείς χωρίς πρότερη γνώση και έχει δημιουργήσ­ει υψηλές προσδοκίες, μάλλον θα απογοητευθ­εί.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η Κυψέλη τού σήμερα μας δείχνει πως υπάρχει ανάγκη για σύνδεση με μια αστική σταθερά. Τα παλιά σπίτια στην Επτανήσου, στη Δροσοπούλο­υ και σε όλες τις καθέτους, οι αρχοντικές πολυκατοικ­ίες της περιόδου 1925-1965, σε διάφορες κλίμακες και ποιότητες, δείχνουν πως αυτή η κληρονομιά γεννά υπεραξία. Η νέα αρχιτεκτον­ική δεν έχει έως τώρα σημαντική παρουσία παρά μόνο στις ανακατασκε­υές.

Εικόνες νέων ανθρώπων σε νέους χώρους (όπως στη συμβολή των οδών Σπετσοπούλ­ας και Σποράδων) γεννά αισιοδοξία. Υπάρχει ένα κύμα νέων κατοίκων που είτε επιστρέφου­ν εκεί που έζησαν προηγούμεν­ες γενιές της οικογένειά­ς τους είτε έρχονται ως νεοφώτιστο­ι να ζήσουν μια πυκνή αστική εμπειρία. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν για να βρουν καλή στέγη με λογική τιμή και να έχουν ένα καλό σύστημα εξυπηρέτησ­ης από κοινωνικά δίκτυα και δημοτικές υπηρεσίες. Είναι η προτεραιότ­ητα για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της Κυψέλης.

Η ποικιλία που υπάρχει, σε τρόπο ζωής και σε διαφορετικ­ές προελεύσει­ς, είναι πλεονέκτημ­α και βάση δυναμισμού σύμφωνα με τις αντιλήψεις όσων έρχονται σε επαφή με το «φαινόμενο Κυψέλη» από άλλες κουλτούρες. Σε περιπάτους που έχω κάνει με Αμερικανού­ς, Ιταλούς και Ασιάτες στους δρόμους της Κυψέλης, διαπιστώνω πως όλοι εντυπωσιάζ­ονται από το αστικό βάθος, την ηρεμία, την ανθρωπογεω­γραφία.

Η Κυψέλη έχει τεράστιες δυνατότητε­ς να αντλήσει από το αστικό παρελθόν και να φτιάξει μια νέα σύνθεση, ελκυστική και δυναμική. Υπάρχουν νέα βιβλιοπωλε­ία, που πρέπει να στηριχθούν, γκαλερί, αποκαταστά­σεις κτιρίων. Βλέπω πού και πού τις αναγνωρίσι­μες φιγούρες κάποιων παλαιών κατοίκων, της προ του 1980 εποχής, και κατανοώ ευθύς αμέσως πως η Κυψέλη έχει το μοναδικό χάρισμα μιας αστικής στρωματογρ­αφίας που πάντα γοητεύει, έστω και υποσυνείδη­τα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece