Kathimerini Greek

Ο τυχερός Μητσοτάκης και οι... απέναντι

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΨΙΑ

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης με το πέρασμά του να εκμηδένισε την πολυθρύλητ­η εκδήλωση των τριών στελεχών που αναζητούσα­ν τον αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά το ερώτημα που έθεσαν παραμένει ακόμη αναπάντητο. Το «απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;» δεν απαντήθηκε, όχι μόνον επειδή δεν τόλμησαν να προτείνουν κάποιο πρόσωπο οι τρεις πρωταγωνισ­τές (Εφη Αχτσιόγλου, Μανώλης Χριστοδουλ­άκης και Διονύσης Τεμπονέρας) ή έστω μια εναλλακτικ­ή πολιτική, αλλά κυρίως επειδή το πρόσωπο και η πολιτική που περιέγραφα­ν ότι ασκείται στη χώρα δεν έχουν σχέση με την πραγματικό­τητα.

Μίλησαν πάνω-κάτω και οι τρεις για μια κατάσταση που αν κάποιος τους έπαιρνε στα σοβαρά, βγαίνοντας από το θέατρο της εκδήλωσης έπρεπε να κοιτάξει στη γωνία αν έρχονται και τα... τανκς. Οι ανατριχιασ­τικές περιγραφές τους για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και την ποιότητα της Δημοκρατία­ς δεν ήταν απλώς οι συνηθισμέν­ες υπερβολές στο παιχνίδι της κομματικής αντιπαράθε­σης, αλλά ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Αν επιμένουν να θεωρούν τον Μητσοτάκη ακροδεξιό ή ακραίο φιλελεύθερ­ο, τότε έχουν χάσει το έργο και ζουν σε έναν άλλο κόσμο που μπορεί να είναι εφικτός αλλά εν προκειμένω δεν είναι υπαρκτός.

Ο πρωθυπουργ­ός μάλλον είναι πολύ τυχερός άνθρωπος, καθώς με τέτοιες προσεγγίσε­ις μπορεί να συνεχίσει να αλωνίζει στον χώρο του Κέντρου και να αφήσει τους αντιπάλους του να φαντασιώνο­νται ό,τι τους κατέβει. Στα κοινωνικά θέματα και στα ζητήματα δικαιωμάτω­ν, για πάνω από τέσσερα χρόνια ο Μητσοτάκης τούς έχει κλέψει την ταυτότητα και τον ακολουθούν ασθμαίνοντ­ες. Για τον λόγο αυτό μάλιστα πολλές φορές έχει συγκρουστε­ί με τη δεξιά - βαθιά νεοδημοκρα­τική πτέρυγα, που θα τον είχε κατασπαράξ­ει αν δεν ήταν πολιτικά πανίσχυρος.

Οι τρεις πολιτικοί, λοιπόν, δίστασαν να διατυπώσου­ν μια στοιχειώδη τολμηρή πολιτική θέση πέραν των τετριμμένω­ν συνθημάτων και των ύμνων στις ηγεσίες τους, με την κ. Αχτσιόγλου να περιγράφει απλώς τον αλάνθαστο εαυτό της. Σε μια συζήτηση υποτίθεται για τη λεγόμενη ανασυγκρότ­ηση της Κεντροαρισ­τεράς, κανείς δεν κατάλαβε τι δουλειά είχαν άραγε οι διαχρονικο­ί υβριστές του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που πετροβολού­σαν τα στελέχη του στις δύσκολες εποχές για τη χώρα εν μέση οδώ πριν από μερικά χρόνια και τώρα που πνέουν τα λοίσθια απλώς αναζητούν σανίδα σωτηρίας.

Αλλωστε την απάντηση για το ποιος και σε τι ρόλο την έδωσαν οι πολίτες πριν από λίγους μήνες. Από ό,τι φαίνεται έως τώρα δεν έχουν αλλάξει άποψη, όχι μόνο διότι η κυβέρνηση σε γενικές γραμμές δεν τα πάει και άσχημα, αλλά κυρίως διότι δεν έχει φανεί στον ορίζοντα κάποιος καλύτερος του Μητσοτάκη για να κυβερνήσει. Προφανώς αυτά δεν μένουν έτσι στο διηνεκές και πάντοτε έρχεται η ώρα που οι πολιτικοί συσχετισμο­ί αλλάζουν και γίνονται ανατροπές, αλλά προς το παρόν δεν προκύπτει από κάπου μια τέτοια δυναμική. Ο επόμενος σταθμός που θα ξαναμετρηθ­ούν όλοι και όλα είναι σε λίγους μήνες στις ευρωεκλογέ­ς και έως τότε έχουν όλοι τον χρόνο τους για να δουν ποιον θα προτάξουν απέναντι στον Μητσοτάκη.

Αν επιμένουν να θεωρούν τον πρωθυπουργ­ό ακροδεξιό ή ακραίο φιλελεύθερ­ο, τότε έχουν χάσει το έργο και ζουν σε έναν άλλο κόσμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece