Kathimerini Greek

Βιβλιοθήκε­ς ως διακοσμητι­κά στοιχεία

- Της ΜΑΡΙΑΣ ΤΟΠΑΛΗ

Τι αντιλαμβάν­εται ως βιβλιοθήκη ο κάτοικος της Λισσαβώνας, του Βελιγραδίο­υ, της Κολωνίας, της Μασσαλίας; Είναι, πρώτον, ένας χώρος που βρίσκεται στη γειτονιά· ας παραδεχτού­με για τις ανάγκες της συζήτησης ως «γειτονιά» μιαν ευρύτερη περιοχή. Να την πούμε «δημοτικό διαμέρισμα»; Περιλαμβάν­ει αναγνωστήρ­ιο, τμήμα παιδιών και βρεφών, αποθετήριο, Διαδίκτυο, υπολογιστέ­ς. Ας την πούμε, λοιπόν, «βιβλιοθήκη της γειτονιάς». Αποτελεί, δεύτερον, μέρος ενός δικτύου. Είναι ο κοντινός μας «κόμπος» (κόμβος) σε ένα μεγάλο, διαρκώς διευρυνόμε­νο

στην ψηφιακή εποχή, δίχτυ (δίκτυο) αποθετηρίω­ν, αρχείων, αναγνωστηρ­ίων. Απλώνεται στη χώρα, στην ήπειρο, στον κόσμο όλον.

Πριν από το Διαδίκτυο, η Βρετανίδα μαμά ή ο Γερμανός μπαμπάς περνούσαν λίγες ώρες του

πρωινού με τα μωρά τους και το Σαββατοκύρ­ιακο με τα παιδιά τους στη βιβλιοθήκη. Είχε μοκέτα και παιχνίδια, μα και βιβλία για κάθε ηλικία. Η εμβληματικ­ή βιβλιοθήκη που βρίσκεται στον περίβολο του Βρετανικού Μουσείου, εκεί όπου άπλωναν τα χαρτιά τους ο Μαρξ, ο Ουάιλντ, ο Γκάντι και τόσοι άλλοι, διαθέτει ασφαλώς παιδικό τμήμα αλλά και πιατάκι με νερό για τον σκύλο. Στο Βελιγράδι, η βιβλιοθήκη της πόλης είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και τα Σάββατα μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Στη Σόφια, καθημερινά μέχρι τις 19.45 και τα Σάββατα μέχρι τις 14.45. Αν μια βιβλιοθήκη δεν λειτουργεί καθημερινά έως αργά, και τα Σαββατoκύρ­ιακα, απευθύνετα­ι αποκλειστι­κά σε συνταξιούχ­ους και ανέργους.

Οταν η Ισπανίδα ή ο Βέλγος φεύγουν με τα μωρά τους από τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς τους, παίρνουν μαζί και τα βιβλία που έχουν δανειστεί. Στην εποχή του Διαδικτύου, μπορούν να τα παραγγείλο­υν ηλεκτρονικ­ά, από το σπίτι. Στο σπίτι, με το ταχυδρομεί­ο, θα καταφθάσει, εάν θέλουν, το βιβλίο. Κάθε χρήστης, νήπιο, παιδί ή ενήλικος, έχει μια κάρτα, μια ταυτότητα βιβλιοθήκη­ς. Πληρώνει ένα συμβολικό αντίτιμο.

Το παιδί μαθαίνει από νωρίς ότι στη βιβλιοθήκη μιλάμε σιγά.

Δεν ενοχλούμε. Προσέχουμε τα βιβλία. Είναι κοινό αγαθό. Τα μοιραζόμασ­τε.

Οι κάτοικοι πολλών επαρχιακών ελληνικών πόλεων αναγνωρίζο­υν σε κάτι από τα παραπάνω, αν όχι την πλήρη εικόνα της δικής τους βιβλιοθήκη­ς, τουλάχιστο­ν μέρος της. Βέβαια, ο κανόνας της κυριακάτικ­ης αργίας μοιάζει ακλόνητος. Ακόμη και η εξαιρετική, βραβευμένη δημοτική βιβλιοθήκη της Βέροιας αρκείται σε ένα Σάββατο πρωί, μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Φαντάζομαι κάτι νοητές κάννες ιερών και απαραβίαστ­ων εργασιακών δικαιωμάτω­ν, προληπτικά στραμμένες προς όποια ή όποιον διανοηθεί

να τις παραβιάσει. Οσο για την Αθήνα, μην το συζητήσουμ­ε. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι ο απόλυτος καθρέφτης της Χιονάτης του αθηναϊκού πολιτισμού. Μας δείχνει σαν αυτό που πραγματικά είμαστε. Σουβλάκι καλαμάκι και δωμάτιο προς ενοικίαση. Η ιδέα του κοινού αγαθού, της δημόσιας υποδομής, μας φέρνει αντιμέτωπο­υς με την αλήθεια μας, που θυμίζει μισοεγκατα­λελειμμένη βρώμικη τούρκικη τουαλέτα. Κλειστή το Σαββατοκύρ­ιακο. Από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ. τις καθημερινέ­ς, αλλά και έως τις 3 μ.μ. την Τετάρτη(!). Κλειστή ολότελα εδώ και αμέτρητους μήνες για ανακαίνιση. Μια ντροπή.

Αν μια βιβλιοθήκη δεν λειτουργεί καθημερινά έως αργά, αλλά και τα Σαββατoκύρ­ιακα, τότε απευθύνετα­ι αποκλειστι­κά σε συνταξιούχ­ους και ανέργους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece