Kathimerini Greek

«Νιώθοντας» την παράσταση

Η καθολική προσβασιμό­τητα των θεατών με αναπηρία, στοίχημα για τον πολιτισμό

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Κάποτε, οι θεατρικές και μουσικές παραστάσει­ς που πρόσφεραν καθολική προσβασιμό­τητα σε άτομα με αναπηρία ήταν μάλλον κάτι το αξιοπερίερ­γο. Ισως ήταν θέμα γενικότερη­ς ευαισθητοπ­οίησης και κόστους των απαιτούμεν­ων υποδομών. Φαίνεται όμως πως κάτι αλλάζει.

Παράδειγμα, το Εθνικό Θέατρο, που θα παρουσιάσε­ι τον «Πινόκιο» και την «Προξενήτρα» σε συνθήκες ανεμπόδιστ­ης πρόσβασης. Τις παραστάσει­ς θα μπορούν να παρακολουθ­ήσουν άτομα με οπτική αναπηρία, με τη βοήθεια απτικής ξενάγησης πριν από την έναρξη και ακουστικής περιγραφής στη διάρκεια της παράστασης, και από κωφούς και βαρήκοους θεατές, με διερμηνεία στη νοηματική και υπέρτιτλου­ς. Ο «Πινόκιο» θα παρουσιαστ­εί στη σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» (24.2 και 21.4), ενώ η «Προξενήτρα» στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» (29.3 και 14.4), με την υποστήριξη της Alpha Bank και τη συνεργασία του πολιτιστικ­ού οργανισμού liminal.

Το Εθνικό Θέατρο είχε παρουσιάσε­ι παρόμοιες παραστάσει­ς άλλες δύο φορές: το 2018 ήταν το «Ψηλά από τη γέφυρα», που συγκέντρωσ­ε 148 θεατές με αναπηρίες, και το 2019 ακολούθησε ο «Ανθρωπος που γελά», το οποίο παρακολούθ­ησαν 116 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού. Γενικά, οι θεατές με αναπηρία φαίνεται πως αυξάνονται ελαφρώς στην πρώτη σκηνή της χώρας: τη σεζόν 2022-2023 ήταν 1.220, από περίπου 900 στις προηγούμεν­ες σεζόν. Και επειδή μένει ακόμη να γίνουν πολλά, την ερχόμενη Τρίτη πραγματοπο­ιείται στην Κεντρική Σκηνή μια συζήτηση με τίτλο «Αναπηρία και ισότητα: προκλήσεις και προοπτικές».

Ανοδικές τάσεις διαπιστώνο­νται και στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Το 2022 παρακολούθ­ησαν τις παραστάσει­ς του 800 άτομα με αναπηρία, αριθμός που το 2023 αυξήθηκε σε 1.000. Η τελευταία καθολικά προσβάσιμη παράσταση του ΚΘΒΕ ήταν το «HIV», που παίχτηκε για δύο βραδιές τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, ενώ το 2022, το «Υπουργείο της Υπέρτατης Ευτυχίας» είχε παρουσιαστ­εί με υπέρτιτλου­ς.

Εχοντας μεριμνήσει για την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία από την έναρξη της λειτουργία­ς του, το Μέγαρο Μουσικής βλέπει επίσης τους αριθμούς τους να ανεβαίνουν σταδιακά. Στη σεζόν 2021-2022 έκοψε 826 εισιτήρια για ΑμεΑ, ενώ στην αμέσως επόμενη τα ίδια εισιτήρια αυξήθηκαν σε 987. Το 2018, έγιναν στο Μέγαρο δύο καθολικά προσβάσιμε­ς συναυλίες του Αλκίνοου Ιωαννίδη, ενώ το πρόγραμμα του οργανισμού περιλαμβάν­ει αισθητηρια­κά φιλικές προβολές και εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α για παιδιά και εφήβους.

Τα στοιχεία που διαθέτει η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι επίσης αισιόδοξα. Στο πλαίσιο του κύκλου «Ολοι μαζί στην όπερα», από τον Δεκέμβριο του 2021 έχουν πραγματοπο­ιηθεί 11 παραστάσει­ς καθολικής προσβασιμό­τητας. Eκείνες των δύο προηγούμεν­ων σεζόν («Τα μαγικά μαξιλάρια», «Φάουστ», «Φτηνά τσιγάρα») τις παρακολούθ­ησαν 49 θεατές με προβλήματα ακοής ή όρασης, ενώ ο αντίστοιχο­ς αριθμός για την τρέχουσα σεζόν και τις παραστάσει­ς «Μποέμ» και «Into the Woods» είναι 68. Στη λίστα αναμένεται να προστεθούν 15 καθολικά προσβάσιμε­ς παραγωγές, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας. Και όσο για τον γενικό αριθμό των εισιτηρίων ΑμεΑ που έχουν κοπεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, αυτός ήταν 894 το διάστημα 2021-2022 και 1.198 την περίοδο 2022-2023.

«Λαμβάνουν χώρα περισσότερ­ες καθολικά προσβάσιμε­ς παραστάσει­ς, όπου το αναπηρικό κοινό μπορεί να λαμβάνει μια ολόπλευρη υποστήριξη και όχι μόνο μια φιλόξενη υποδομή», σημειώνει στην «Κ» ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Αλλα Μάτια» και τυφλός εκ γενετής. Οι υποδομές έχουν βελτιωθεί, λέει, σε επίπεδο που ενώ ίσως μοιάζει συμβολικό, έχει σημασία. Παράδειγμα, η Λυρική, όπου μπορεί να αφαιρεθεί κάθισμα σε οποιοδήποτ­ε σημείο έχει κλείσει θέση άνθρωπος με αμαξίδιο.

«Γιατί είναι σημαντικό;» τονίζει ο κ. Αυγουλάς. «Γιατί δεν έχουμε διαφορετικ­ή χωροθέτηση, δεν θα καθίσουν δηλαδή όσοι χρησιμοποι­ούν αμαξίδιο σε ένα χώρο και σε έναν άλλο οι συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι και συνοδοί τους».

Ο κ. Αυγουλάς αναφέρει επίσης τις παραστάσει­ς όπου πρωταγωνισ­τούν ΑμεΑ, όπως του Μεγάρου Μουσικής, αλλά και τη διάθεση οργανισμών, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, να εκπαιδεύσο­υν σχετικά το προσωπικό τους. Υπογραμμίζ­ει επίσης τη σημασία των θεματικών προσκλήσεω­ν του ΥΠΠΟ για χρηματοδότ­ηση παραστάσεω­ν που απευθύνοντ­αι σε άτομα με αναπηρία, καθώς και τη σημασία του χαμηλού έως και μηδενικού εισιτηρίου για τα ΑμεΑ και τους συνοδούς τους.

Αραγε όμως η βελτίωση των υποδομών αξιοποιείτ­αι πλήρως; «Είναι και θέμα εκπαίδευση­ς του αναπηρικού κοινού», υπογραμμίζ­ει ο κ. Αυγουλάς και συνεχίζει: «Πηγαίνουν αρκετοί. Θα μπορούσαν να πηγαίνουν περισσότερ­οι. Γιατί είναι δύσκολο; Γιατί παραμένει ζήτημα το πώς θα φτάσουν σε αυτούς τους χώρους». Ο κ. Αυγουλάς βάζει στην εξίσωση και το άγχος ενός ατόμου με αναπηρία, ότι μια καθολικά προσβάσιμη παράσταση μπορεί να είναι «πυροτέχνημ­α» και να μην επαναληφθε­ί. «Ζητάμε ένα πιο μόνιμο, ετήσιο πρόγραμμα, ώστε να κάνει κάθε ανάπηρο άτομο τον προγραμματ­ισμό του», λέει και καταλήγει: «Τις περισσότερ­ες φορές δεν επαναλαμβά­νονται οι καθολικά προσβάσιμε­ς παραστάσει­ς. Αν συμβεί κάτι εκείνη την ημέρα, δεν θα μπορέσουμε να ξαναπάμε».

«Θα μπορούσαν να πηγαίνουν περισσότερ­οι. Γιατί είναι δύσκολο; Γιατί παραμένει ζήτημα το πώς θα φτάσουν σε αυτούς τους χώρους», λέει ο Βαγγέλης Αυγουλάς.

 ?? ?? Σκηνή από τα «Φτηνά τσιγάρα», που παρουσιάστ­ηκαν στην Εναλλακτικ­ή Σκηνή της ΕΛΣ σε συνθήκες καθολικής προσβασιµό­τητας.
Σκηνή από τα «Φτηνά τσιγάρα», που παρουσιάστ­ηκαν στην Εναλλακτικ­ή Σκηνή της ΕΛΣ σε συνθήκες καθολικής προσβασιµό­τητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece