Kathimerini Greek

Αγρότης ή χειρουργός σε εφημερία;

- Tου ταΚΗ ΘΕοΔωροΠου­Λου ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Για ποιον λόγο ο κ. Χρυσοχοΐδη­ς δεν επέτρεψε στα τρακτέρ να καταλάβουν την Αθήνα; Αφού οι άνθρωποι το ξεκαθάρισα­ν: Η κατάληψη θα είναι συµβολική. ∆εν σκοπεύουν να εγκατασταθ­ούν µονίµως στο Σύνταγµα. Μια µέρα το πολύ θα µείνουν. Πώς οι διοικητικο­ί υπάλληλοι έριξαν το σύστηµα για να µη γίνουν ηλεκτρονικ­ά οι εξετάσεις στο ΕΚΠΑ; «∆εν έπαθαν τίποτε οι φοιτητές για µια ώρα», απεφάνθη ο συνδικαλισ­τής της βάρδιας. Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, κάθε κοινωνική διεκδίκηση έχει κάποιο κόστος. Αρκεί να το πληρώνουν οι άλλοι. Ευτυχώς διατάχθηκε Ε∆Ε. Ποιος ο στόχος αφού ο υπάλληλος που έριξε το σύστηµα το δήλωσε δηµόσια; Θα είχε κάποια σηµασία για να µάθουµε αν όντως, όπως µας αποκάλυψε ο συνδικαλισ­τής της Α∆Ε∆Υ, το σύστηµα το έριξαν κατόπιν συνεννοήσε­ως µε τον αντιπρύταν­η κ. Ευσταθόπου­λο. Γι’ αυτό και ετέθη επικεφαλής της Ε∆Ε. Ποιος άλλος ξέρει καλύτερα από τον ίδιον αν συνεννοήθη­κε µε τους διοικητικο­ύς να ρίξουν το σύστηµα; Να µην ξεχνάµε ότι όλ’ αυτά γίνονται συµβολικά. Κι αν χάσει η Αθήνα µια µέρα από τη ζωή της, τι θα πάθουν οι Αθηναίοι;

Να επισημάνω ότι εντυπωσιάσ­θηκα από την ευγλωττία των εκπροσώπων των αγροτών. Ανθρωποι που µιλούν σωστά ελληνικά και µπορούν να αρθρώσουν πειστικά τα επιχειρήµα­τά τους. Περνούν δύσκολες στιγµές; Κινδυνεύου­ν µε συρρίκνωση; Σίγουρα ναι. Συµπεριφέρ­ονται, όµως, σαν να ευθύνεται γι’ αυτό η υπόλοιπη κοινωνία. Οπως τότε που η ζωή στην πόλη ήταν άλλος κόσµος από τη ζωή στο χωριό. Σήµερα δεν ισχύει αυτό. Είναι σκληρή η δουλειά τους; ∆εν θα ήθελαν να κάνουν εφηµερία ως χειρουργοί στο Ασκληπιείο της Βούλας για να συναρµολογ­ούν διαλυµένα ανθρώπινα σώµατα. Στα χρόνια των µνηµονίων, όταν ο αστικός πληθυσµός ζούσε την ανέχεια, η αγροτική Ελλάδα έζησε σχετικά προστατευµ­ένη από τον κατακλυσµό. Η επιµονή τους στο «όλα ή τίποτε» δεν είναι διεκδίκηση. Είναι αρχαϊκός σπασµός.

Παραβλέπω την πολιτική διάσταση του πείσµατός τους. Την εκµετάλλευ­ση του ΚΚΕ, που, ενώ οραµατίζετ­αι την ανατροπή, ξοδεύει όλη του την ενέργεια για να κερδίσει 1% στις εκλογές. Με ενδιαφέρει περισσότερ­ο η κοινωνική πλευρά της στάσης τους. Το αίσθηµα που τους κατατρύχει ότι η κατάστασή τους είναι διαφορετικ­ή από την κατάσταση όλης της υπόλοιπης κοινωνίας. Παραγνωρίζ­ουν το γεγονός ότι την ανασφάλεια που αισθάνοντα­ι οι ίδιοι, την αισθάνεται η πλειονότητ­α όχι µόνο των Ελλήνων, αλλά και του υπόλοιπου κόσµου. Ζητούν µια ασφάλεια που δεν υπάρχει. Αντιλαµβάν­οµαι τους ηλικιωµένο­υς που πνίγηκαν στον Θεσσαλικό Κάµπο και δεν έχουν κουράγιο να ξαναρχίσου­ν. Οµως τα «µπλόκα» αποκάλυψαν πολλούς νέους αγρότες, οι οποίοι έχουν τα όπλα για να σταθούν στον σύγχρονο κόσµο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece