Kathimerini Greek

Δυο μέρες στη Βουλή

- Tου ΔΗΜΗτρΗ ρΗγοΠουΛου

Είχα τη χαρά να παρακολουθ­ήσω από τα δηµοσιογρα­φικά θεωρεία της Βουλής τη διήµερη συζήτηση για τη νοµοθέτηση της ισότητας στον γάµο. Η εµπειρία ήταν πολύπλευρη, προφανώς αφορούσε στον πυρήνα της ένα θέµα σύνθετο και επιρρεπές στον κακοποιητι­κό λόγο. Ωστόσο, βγαίνοντας από το κτίριο της Βουλής το βράδυ της Πέµπτης ήµουν πιο αισιόδοξος για το µέλλον της χώρας απ’ όσο ήµουν µπαίνοντας σε αυτό το πρωί της Τετάρτης. Ακολουθούν µερικά πολύ βασικά συµπεράσµα­τα.

1. Η εθνική αντιπροσωπ­εία είναι όντως αντιπροσωπ­ευτική. Μπορεί να µη µου άρεσε να ακούω ακραίες, µισαλλόδοξ­ες φωνές από το βήµα της Βουλής, αλλά πόσο διαφορετικ­ή είναι η εικόνα στη λεγόµενη «πραγµατική ζωή»; Βλέπετε τηλεόραση; Εχετε ακούσει ποτέ εκποµπή µε ακροατές σε αθλητικό ραδιόφωνο; Οδηγείτε στους δρόµους της Αθήνας;

2. Αλλάζει ο άνθρωπος; Αλλάζει. Παρακολούθ­ησα την Τετάρτη το απόγευµα την οµιλία του βουλευτή της

Νέας ∆ηµοκρατίας (Α΄ Θεσσαλονίκ­ης) Στράτου Σιµόπουλου. Ο άνθρωπος δήλωσε συντηρητικ­ός και πραγµατικά ο βασικός κορµός της τοποθέτησή­ς του συνέτεινε σε απόρριψη της πρότασης νόµου. Παρ’ όλα αυτά, από ένα σηµείο και µετά παρακολουθ­ούσα τη διαδροµή της σκέψης ενός ανθρώπου που είναι πρόθυµος να αναµετρηθε­ί µε τις βεβαιότητε­ς µιας ολόκληρης ζωής. Ηταν συναρπαστι­κό. Στο τέλος δήλωσε ότι θα ψηφίσει «ναι».

3. Είναι σήµερα η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου η πιο συνετή φωνή της αντιπολίτε­υσης; Πραγµατικά, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ήταν µια από τις µεγάλες εκπλήξεις της διήµερης διαδικασία­ς. Την ίδια ώρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς γκρίνιαζαν για «την κυβέρνηση που πατάει σε δύο βάρκες», για το κράτος δικαίου και το ψήφισµα στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, για τον Αντώνη Σαµαρά και πάει λέγοντας, η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου έκανε επίδειξη πολιτικής ακεραιότητ­ας και ψυχικής γενναιοδωρ­ίας δηλώνοντας διαρκώς την υποστήριξή της στο νοµοσχέδιο, χωρίς ούτε στιγµή να αναλωθεί σε µικρόψυχες ή µικροπολιτ­ικές αψιµαχίες άνευ νοήµατος. «Αυτόν τον νόµο τον υποστηρίζο­υµε σαν να τον φέραµε εµείς», είπε κάποια στιγµή την Τετάρτη. Τι να πω, µπράβο της.

4. Υπάρχει ελπίδα από τους νεότερους βουλευτές της Ν.∆.; Ευτυχώς, ναι. Ακουσα µε προσοχή τη Νεφέλη Χατζηιωανν­ίδου, επίσης από τη Θεσσαλονίκ­η, και πραγµατικά γέµισα µε καθαρό αέρα. «Είµαι µια ετεροφυλόφ­ιλη γυναίκα 32 ετών που είχα τη χαρά να παντρευτώ και να κάνω παιδιά», ξεκίνησε την οµιλία της. «Ολα στη διαδικασία του γάµου µου ήρθαν εύκολα. Ολα τα παρελκόµεν­α γραφειοκρα­τικά, ό,τι είχε να κάνει µε την έννοµη σχέση µε τον σύζυγό µου, τα δικαιώµατα των παιδιών µου. ∆εν χρειάστηκε ποτέ να αγχωθώ για το τι µπορεί να απογίνουν τα παιδιά µου αν µου συµβεί κάτι, για τίποτα. Ολα ρυθµίστηκα­ν αυτόµατα. Ως κάποια λοιπόν που έχει βιώσει τις χαρές του γάµου, έχω ευθύνη να υπερασπιστ­ώ όσους έχουν στερηθεί αυτό το βασικό ανθρώπινο δικαίωµα για τόσο καιρό». Κι ευτυχώς για όλους µας, η Νεφέλη δεν είναι µόνη της ούτε στο Κοινοβούλι­ο ούτε στη Νέα ∆ηµοκρατία.

Μερικά χρήσιμα μαθήματα από τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ισότητα στον γάμο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece