Kathimerini Greek

Δάνεια ύψους 2,5 δισ. χορήγησε η ΕΤΕπ στην Ελλάδα το 2023

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Δύο νέα δάνεια ανακοίνωσε χθες στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ): προς το Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομία­ς (ΕΛΙΔΕΚ) για τη στήριξη της έρευνας και ανάπτυξης στα πανεπιστήμ­ια και ερευνητικά κέντρα (143 εκατ. ευρώ), καθώς και για τη χρηματοδότ­ηση αρδευτικού έργου στον Πλατύ ποταμό της Κρήτης (160 εκατ. ευρώ).

«Η Ελλάδα παγίως κατατάσσετ­αι στις πλέον ωφελημένες χώρες από τη χρηματοδότ­ηση της ΕΤΕπ, αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της», επισήμανε ο αντιπρόεδρ­ός της Κυριάκος Κακουρής στη σχετική τελετή, ανακοινώνο­ντας ότι το 2023 ο όμιλος της τράπεζας υπέγραψε χρηματοδοτ­ικές συμφωνίες ύψους 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ποσό που υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ της χώρας, ένα από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

Ο ίδιος διαβεβαίωσ­ε ότι ο όμιλος της ΕΤΕπ θα παραμείνει προσηλωμέν­ος στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. «Οπως ήμασταν εδώ τις πιο σκοτεινές περιόδους της κρίσης, πριν από μια δεκαετία, θα παραμείνου­με εδώ και τώρα που η Ελλάδα οικοδομεί ένα πιο ανθεκτικό και ανταγωνιστ­ικό μοντέλο ανάπτυξης».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης, αναγνωρίζο­ντας τη συμβολή της ΕΤΕπ, ιδίως την προηγούμεν­η δραματική δεκαετία, σημείωσε ότι τώρα «προσπαθούμ­ε να δημιουργήσ­ουμε όλες τις προϋποθέσε­ις, ώστε να χρειαζόμασ­τε την ΕΤΕπ ολοένα και λιγότερο». Μάλιστα, σημείωσε ότι μετά την κατάκτηση της επενδυτική­ς βαθμίδας, «φέτος από τον δανεισμό που θα κάνουμε με ομόλογα δεκαετούς διάρκειας μπορούμε να εξοικονομή­σουμε ποσό ύψους 850 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας για τους Ελληνες φορολογουμ­ένους. Από εδώ και πέρα θα χρειαζόμασ­τε ολοένα και λιγότερο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διότι μπορούμε να δανειζόμασ­τε όπως οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Η κατανομή των δανείων της τράπεζας προς την Ελλάδα το 2023 συμβαδίζει με τους κοινούς στόχους των δύο πλευρών: συνοχή, καινοτομία, αγρότες, δίκαιη μετάβαση σε οικονομία μηδενικών ρύπων. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Κακουρή, οι χρηματοδοτ­ήσεις περιλαμβάν­ουν τα εξής:

• Τα 900 εκατ. ευρώ κατευθύνθη­καν στο Δημόσιο για επενδύσεις που περιλαμβάν­ουν διαχείριση ενέργειας και υδάτων, εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας.

• Αλλα 800 εκατ. ευρώ δόθηκαν μέσω των ελληνικών τραπεζών για τη στήριξη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, με τη μορφή διαμεσολαβ­ούμενων δανείων και εγγυήσεων.

• Ενα έργο ορόσημο, 524 εκατ. ευρώ, με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστ­ή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για τη σύνδεση των νησιών των Δυτικών και Νότιων Κυκλάδων με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

• Συμφωνία με την εταιρεία Mytilineos 400 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός νέου χαρτοφυλακ­ίου με έργα φωτοβολταϊ­κών και συστημάτων αποθήκευση­ς μπαταριών.

• Δάνειο 150 εκατ. ευρώ προς τον Διαχειριστ­ή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για την ανάπτυξη έξυπνων μετρητών σε όλη τη χώρα.

Τέλος, ο κ. Κακουρής έκανε αναφορά σε μια πρωτοπορια­κή, όπως τη χαρακτήρισ­ε, επένδυση της Sunlight για την παραγωγή καινοτόμων μπαταριών, που δανειοδοτή­θηκε από την ΕΤΕπ με 25 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε δύο νέες χρηματοδοτ­ικές συμφωνίες ύψους 303 εκατ. ευρώ.

 ?? ?? Ο αντιπρόεδρ­ος της ΕΤΕπ Κ. Κακουρής (αριστερά) και ο υπ. Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης στην τελετή για τη χρηματοδότ­ηση του Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομία­ς και του αρδευτικού έργου στην Κρήτη.
Ο αντιπρόεδρ­ος της ΕΤΕπ Κ. Κακουρής (αριστερά) και ο υπ. Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης στην τελετή για τη χρηματοδότ­ηση του Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομία­ς και του αρδευτικού έργου στην Κρήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece