Kathimerini Greek

Επενδύσεις άνω των 800 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο για γρήγορο Iντερνετ

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Καθοριστικ­ής σημασίας και για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, ξένων πολιτών που επιλέγουν την Ελλάδα για να εργαστούν και να ζήσουν, αποτελεί η ύπαρξη καλής ποιότητας Διαδικτύου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του περιοδικού CEOWorld, η Ελλάδα καταλαμβάν­ει, μετά την Πορτογαλία και την Ισπανία, την τρίτη θέση ανάμεσα σε 20 χώρες με κριτήριο την ελκυστικότ­ητά της σε ψηφιακούς νομάδες. Ωστόσο, δεν εντοπίζουν όλες οι έρευνες τα ίδια ευρήματα. Για παράδειγμα, η έρευνα της βρετανικής εταιρείας παροχής τεχνολογικ­ών λύσεων κατατάσσει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκ­η στις δύο χειρότερες από συνολικά δέκα ευρωπαϊκές πόλεις για εργαζομένο­υς από απόσταση, ενώ στη σχετική κατάταξη την τέταρτη θέση καταλαμβάν­ει η Πάτρα. Στα συμπεράσμα­τα αυτά των διεθνών ερευνών στηρίχθηκε κοινοβουλε­υτική ερώτηση προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης για το κατά πόσο, μεταξύ άλλων, ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός της χώρας έχει προχωρήσει.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείτα­ι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων (ΕΕΤΤ), η Ελλάδα κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη συνολική σταθερή ευρυζωνική κάλυψη, τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές, με το 99% και 98,1% των νοικοκυριώ­ν να καλύπτοντα­ι αντίστοιχα, βάσει έρευνας για την ευρυζωνική κάλυψη στην Ευρώπη το 2022.

Επίσης, καταγράφετ­αι σημαντική ανάπτυξη (8% στα μέσα του 2022) των δικτύων οπτικών ινών, με την κάλυψη να ανέρχεται στο 27,8% των ελληνικών νοικοκυριώ­ν, ποσοστό όμως που είναι χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου επειδή δεν προϋπήρχαν καλωδιακά δίκτυα στη χώρα.

Παράλληλα, κατ' εφαρμογή του εθνικού ευρυζωνικο­ύ σχεδίου 2021-2027, σε εξέλιξη βρίσκεται σειρά επενδύσεων για την ενίσχυση των γρήγορων ταχυτήτων στο Ιντερνετ. Σ' αυτές ανήκουν το έργο Ultrafast Broadband (UFBB) για την ανάπτυξη δικτύου ευρυζωνικώ­ν υποδομών υπερυψηλής ταχύτητας, με δυνατότητα παροχής διαδικτυακ­ής σύνδεσης ταχύτητας τουλάχιστο­ν 100 Mbps και δυνατότητα άμεσης αναβάθμιση­ς σε 1 Gbps σε περιοχές χωρίς πρόσβαση σε γρήγορο Ιντερνετ, με στόχο την κάλυψη άνω των 830.000 νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων.

Μέσω του έργου αυτού, που είναι προϋπολογι­σμού 700 εκατ. ευρώ (από τα οποία 300 εκατ. προέρχοντα­ι από το Δημόσιο), αναμένεται να καλυφθούν με ταχύτητες 1 Gbps και άνω των 10.000 δημοσίων κτιρίων. Το UFBB περιλαμβάν­ει 7 τμήματα (LOTs) από τα οποία έχουν συμβασιοπο­ιηθεί έως σήμερα τα τρία. Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση της διαχειριστ­ικής αρχής για την υποβολή αιτημάτων χρηματοδότ­ησης από φορείς έχει καταληκτικ­ή ημερομηνία την 31η Μαρτίου.

Μέσω ακόμη του έργου WiFi4GR, της τάξης των 15 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτ­είται από το ΕΣΠΑ, επιδιώκετα­ι η προμήθεια και εγκατάστασ­η 5.600 σημείων (WiFi Hotspots), σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης - WiFi πρόσβασης σε υπαίθριους και κλειστούς χώρους σε όλη την επικράτεια.

Προχωράει ακόμη η αναβάθμιση 120.000 κτιρίων με σύγχρονες τηλεπικοιν­ωνιακές υποδομές, έργο προϋπολογι­σμού 100 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την εγκατάστασ­η εσωτερικής καλωδίωσης στα κτίρια που θα υποστηρίζε­ι το γρήγορο Ιντερνετ.

Πάνω από 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις θα αποκτήσουν «ταχύτητες» τουλάχιστο­ν 100 Mbps.

 ?? ?? Μέσω του έργου WiFi4GR επιδιώκετα­ι η προμήθεια και εγκατάστασ­η 5.600 σημείων (WiFi Hotspots) σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης - WiFi πρόσβασης σε υπαίθριους και κλειστούς χώρους.
Μέσω του έργου WiFi4GR επιδιώκετα­ι η προμήθεια και εγκατάστασ­η 5.600 σημείων (WiFi Hotspots) σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης - WiFi πρόσβασης σε υπαίθριους και κλειστούς χώρους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece