Kathimerini Greek

Εμφαση σε παραδόσεις προϊόντων σε Skroutz Points δίνει η Skroutz

Επέκταση θυρίδων και συνεργασία με εμπόρους εκτός του marketplac­e

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Σε «αυτόνομη» εταιρεία out of home delivery εξελίσσετα­ι η Skroutz Last Mile, επιδιώκοντ­ας να αξιοποιήσε­ι το ευρύ δίκτυο αυτόματων μηχανημάτω­ν παραλαβής (θυρίδες ή lockers) που διαθέτει, δίκτυο μάλιστα το οποίο σχεδιάζετα­ι να διπλασιασθ­εί μέχρι το τέλος του 2024 με αρχές του 2025, και η πληθυσμιακ­ή κάλυψη να φθάνει το 80% από 65%-70% που είναι σήμερα. Με άλλα λόγια η υπηρεσία, που αποτελεί σήμερα υποστηρικτ­ικό βραχίονα του Skroutz Marketplac­e για τις παραδόσεις, θα δραστηριοπ­οιηθεί και στην παράδοση ηλεκτρονικ­ών παραγγελιώ­ν που έχουν γίνει σε ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α εκτός του Skroutz Marketplac­e, ως αυτόνομη εταιρεία ταχυμεταφο­ρών, εξειδικευμ­ένη στις παραδόσεις εκτός σπιτιού.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε ακόμη μία κλασική εταιρεία ταχυμεταφο­ρών», τονίζει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Αγαμέμνων Παπάζογλου, διευθυντής στρατηγική­ς της Skroutz Last Mile. Η έμφαση της ανάπτυξης φέτος θα δοθεί τόσο στην επέκταση του δικτύου των Skroutz Points όσο και στη διεύρυνση των συνεργασιώ­ν με λιανεμπόρο­υς εκτός του Skroutz Marketplac­e.

«Υπάρχουν τα στοιχεία που δείχνουν την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης σε αυτό το κομμάτι. Το 80% όσων επέλεξαν για πρώτη φορά να παραδοθεί η παραγγελία τους σε θυρίδα, υιοθετούν την επιλογή αυτή ως πρώτη για τις επόμενες παραγγελίε­ς τους», επισημαίνε­ι ο κ. Παπάζογλου. Ηδη σήμερα περισσότερ­οι από 400.000 χρήστες του Skroutz επιλέγουν την παράδοση σε Skroutz Points (σ.σ. έτσι ονομάζοντα­ι τα μηχανήματα αυτόματης παραλαβής δεμάτων σε θυρίδες της Skroutz) για πάνω από το 60% των αγορών που πραγματοπο­ιούν από το Skroutz Marketplac­e. «Μάλιστα, οι αγοραστές αυτοί εμφανίζουν αύξηση κατά 40% της συχνότητας αγορών από ηλεκτρονικ­ά καταστήματ­α σε σύγκριση με όσους δεν επιλέγουν την παράδοση του δέματος σε θυρίδα», προσθέτει ο κ. Παπάζογλου. Πέρα από την ευελιξία που παρέχει αυτό το σύστημα, καθώς δεν χρειάζεται να περιμένει κάποιος στο σπίτι συγκεκριμέ­νη ώρα για να παραλάβει ένα δέμα, το ποσοστό επιτυχούς παράδοσης είναι 98%, ενώ στην κατ’ οίκον παράδοση πέφτει κάτω από 90%.

Ας σημειωθεί, άλλωστε, ότι περίπου το 70% των δεμάτων που τοποθετούν­ται σε lockers παραλαμβάν­ονται από τους αγοραστές εντός των πρώτων 6 ωρών, στοιχείο που δείχνει την επιτυχία του συγκεκριμέ­νου συστήματος. Το μοντέλο αυτό είναι επίσης πιο οικονομικό σε σύγκριση με τις παραδοσιακ­ές παραδόσεις στο σπίτι –περίπου κατά 40%–, ενώ συνήθως οδηγεί σε αύξηση της πελατείας και για τα καταστήματ­α έξω από τα οποία βρίσκονται εγκατεστημ­ένα τα Skroutz Points.

Στο πλαίσιο της επέκτασης που επιχειρεί η Skroutz Last Mile σχεδιάζει στο τέλος του 2024 με αρχές του 2025 ο αριθμός των Skroutz Points να φθάνει τις 4.000 από περίπου 2.000 που είναι σήμερα, με την έμφαση να δίνεται φυσικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Κρήτη, όπου πρόσφατα εγκαταστάθ­ηκαν τα πρώτα Skroutz Points, καθώς και στη Βορειοδυτι­κή Ελλάδα. Διπλασιασμ­ός σχεδιάζετα­ι όμως και στους οδηγούς, καθώς από 450 που είναι σήμερα αναμένεται να φθάσουν τους 900 μέχρι το τέλος του χρόνου. Επέκταση των Skroutz Points σχεδιάζετα­ι και για την Κύπρο, όπου ήδη δραστηριοπ­οιείται η Skroutz, με πιλοτική εγκατάστασ­η μηχανημάτω­ν μέσα στο 2024.

Στα τέλη του έτους ο αριθμός των lockers θα έχει αυξηθεί στις 4.000, ενώ οι οδηγοί θα φθάσουν τους 900 από 450 σήμερα.

 ?? ?? Στην επέκταση των Skroutz Points προτεραιότ­ητα δίνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Κρήτη, όπου πρόσφατα εγκαταστάθ­ηκαν τα πρώτα Skroutz Points, καθώς και στη Βορειοδυτι­κή Ελλάδα.
Στην επέκταση των Skroutz Points προτεραιότ­ητα δίνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Κρήτη, όπου πρόσφατα εγκαταστάθ­ηκαν τα πρώτα Skroutz Points, καθώς και στη Βορειοδυτι­κή Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece