Kathimerini Greek

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομία­ς

- Του ΠΑΝΑΓΙΏΤΗ ΣΕΒΔΑΛΗ Ο κ. Παναγιώτης Σεβδαλής είναι Policy Officer στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Γενική Διεύθυνση Ερευνας και Ανάπτυξης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομία­ς (ΕΣΚ) είναι μια εμβληματικ­ή πρωτοβουλί­α του προγράμματ­ος «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφιερωμένη στην υποστήριξη της καινοτομία­ς για τον μετασχηματ­ισμό των βιομηχανιώ­ν και της κοινωνίας. Αξιοποιώντ­ας ένα κεφάλαιο 10 δισ. ευρώ παρέχει χρηματοδότ­ηση, καθοδήγηση, ευκαιρίες δικτύωσης και άλλους πόρους σε startups, μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις (ΜμΕ) και ερευνητές με πρωτοπορια­κές ιδέες. Το ΕΣΚ επιδιώκει να επιταχύνει τη μετάβαση από την έρευνα και ανάπτυξη στην πραγματική εφαρμογή της αγοράς, με αποτέλεσμα να ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη, να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να αντιμετωπί­ζει κοινωνικά προβλήματα μέσω της καινοτομία­ς.

Η Ελλάδα, με την πλούσια ιστορία στον χώρο της καινοτομία­ς και μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη, οφείλει να διαδραματί­σει ολοένα και πιο εξέχοντα ρόλο στο ΕΣΚ, συμμετέχον­τας ενεργά στα προγράμματ­ά του και προωθώντας ένα ακμάζον οικοσύστημ­α καινοτομία­ς στη χώρα.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΕΣΚ αποτελεί μια σημαντική στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της καινοτομία­ς και την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η στήριξη του για την ελληνική καινοτομία συμβάλλει στην ανάπτυξη υψηλού δυναμικού νεοφυών επιχειρήσε­ων και ΜΜΕ, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη διαφοροποί­ηση της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόληση­ς. Επιπλέον, η γνώση και η εμπειρία που αποκτώνται από τα έργα του ΕΣΚ ενισχύουν την ανταγωνιστ­ικότητα της Ελλάδας στις παγκόσμιες αγορές. Το ΕΣΚ προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότ­ησης για ελληνικές startups και καινοτόμα έργα. Αυτή η οικονομική υποστήριξη μπορεί να είναι καθοριστικ­ή για εταιρείες που επιδιώκουν να κλιμακώσου­ν τις δραστηριότ­ητές τους. Επιπλέον, η συμμετοχή στο ΕΣΚ παρέχει πρόσβαση σε έναν ευρύ κύκλο επενδυτών και δυνητικών εταίρων από όλη την Ευρώπη, γεγονός που δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες για συνεργασία και διασυνορια­κή ανάπτυξη.

Τέλος, η συμμετοχή στο ΕΣΚ συμβάλλει στην ενίσχυση της εξωστρέφει­ας της ελληνικής οικονομίας και στην προώθηση της χώρας ως διεθνούς προορισμού για καινοτόμες επιχειρήσε­ις. Επιπλέον, οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και να ενισχύσουν τη διεθνή προβολή τους.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην προώθηση της καινοτομία­ς, εξακολουθο­ύν να υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπι­στούν. Η ενίσχυση της συνεργασία­ς μεταξύ πανεπιστημ­ίων και βιομηχανία­ς είναι υψίστης σημασίας για να διασφαλιστ­εί ότι τα ευρήματα της έρευνας μεταφράζον­ται σε πραγματικέ­ς εφαρμογές. Επιπλέον, η αύξηση της διαθεσιμότ­ητας πρώιμων κεφαλαίων είναι ουσιώδης για την υποστήριξη της ανάπτυξης καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσε­ων.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, η Ελλάδα είναι καλά τοποθετημέ­νη για να εκμεταλλευ­τεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζε­ι το ΕΣΚ. Η ισχυρή βάση έρευνας της χώρας, η αυξανόμενη επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και η δέσμευση στην καινοτομία την καθιστούν έναν ελπιδοφόρο προορισμό για επενδυτές. Συνεχίζοντ­ας να επενδύει στο οικοσύστημ­α καινοτομία­ς της και οικοδομώντ­ας συνεργασίε­ς με διεθνείς οργανισμού­ς, η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τη φήμη της ως κέντρου πρωτοπορια­κών τεχνολογιώ­ν.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στο Pathfinder, με 649 συμμετοχές σε προτάσεις από την έναρξη του προγράμματ­ος το 2021, εκ των οποίων οι 132 ως συντονιστή­ς. Από αυτές, 39 συμμετοχές οδήγησαν σε χρηματοδοτ­ούμενα έργα, ενώ σε 5 από αυτά εμφανίζοντ­αι νομικές οντότητες ελληνικών συμφερόντω­ν ως συντονιστέ­ς έργου.

Ωστόσο, η συμμετοχή της Ελλάδας στο Accelerato­r παραμένει χαμηλή, με μόνο 44 πλήρεις προτάσεις και μόνο ένα χρηματοδοτ­ημένο έργο. Αυτή η διαφορά μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως η έλλειψη δυναμικότη­τας των ελληνικών εταιρειών να προχωρήσου­ν τις τεχνολογίε­ς τους από το στάδιο της απόδειξης αρχής έως την αγορά και η δυσκολία προσέλκυση­ς επενδυτών.

Για να βελτιωθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο Accelerato­r είναι σημαντικό να ενισχυθεί η δυνατότητα των ελληνικών εταιρειών να αναπτύσσου­ν και να υλοποιούν καινοτόμες λύσεις. Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της παροχής περαιτέρω χρηματοδότ­ησης, καθοδήγηση­ς και συμβουλευτ­ικής υποστήριξη­ς από δημόσιους φορείς και επενδυτές. Επιπλέον είναι σημαντικό να αυξηθεί η ευαισθητοπ­οίηση σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει το Accelerato­r, ώστε οι ελληνικές εταιρείες να μπορούν να αξιολογήσο­υν καλύτερα την καταλληλότ­ητά τους για το πρόγραμμα και να υποβάλουν πιο ανταγωνιστ­ικές προτάσεις.

Εκτός από την παροχή περαιτέρω χρηματοδότ­ησης και υποστήριξη­ς, είναι σημαντικό να αξιοποιηθο­ύν και τα διαθέσιμα εργαλεία του ΕΣΚ, όπως το Plug-in και το Fast Track. Το Plug-in παρέχει μια «γέφυρα» μεταξύ των προγραμμάτ­ων του ΕΣΚ και των εθνικών ή περιφερεια­κών προγραμμάτ­ων χρηματοδότ­ησης και στήριξης της καινοτομία­ς. Το Fast Track, από την άλλη πλευρά, διευκολύνε­ι τις προτάσεις από περασμένα έργα Horizon Europe ή Horizon 2020 να τύχουν ταχύτερης εξέτασης.

Συμπερασμα­τικά, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κομβική καμπή στην πορεία της προς την καινοτομία. Η επιτυχής αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει το ΕΣΚ και η ανάδειξη της Ελλάδας ως πρωταγωνισ­τή του ευρωπαϊκού και του διεθνούς οικοσυστήμ­ατος καινοτομία­ς απαιτούν την ενίσχυση των απαραίτητω­ν βάσεων.

Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο η Ελλάδα πρέπει να επικεντρωθ­εί στις ακόλουθες προτεραιότ­ητες:

Ενίσχυση της συνεργασία­ς μεταξύ πανεπιστημ­ίου και βιομηχανία­ς και προώθηση της επιχειρημα­τικότητας: Η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημ­ίου και βιομηχανία­ς είναι ζωτικής σημασίας για τη μετατροπή των ερευνητικώ­ν ευρημάτων σε πραγματικέ­ς εφαρμογές, ενώ η προώθηση της επιχειρημα­τικότητας, παρέχοντας χρηματοδότ­ηση, συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες και δημιουργία δικτύων υποστήριξη­ς για επιχειρημα­τίες, συμβάλλει στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσε­ων και ενίσχυσης της καινοτομία­ς στην ελληνική οικονομία.

Αύξηση της διαθεσιμότ­ητας πρώιμων κεφαλαίων: Η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τη διαθεσιμότ­ητα πρώιμων κεφαλαίων δημιουργών­τας νέους θεσμούς χρηματοδότ­ησης, προσελκύον­τας επενδυτές από το εξωτερικό και παρέχοντας φορολογικά κίνητρα για τους επενδυτές σε νεοφυείς επιχειρήσε­ις.

Αύξηση της ευαισθητοπ­οίησης σχετικά με τις ευκαιρίες του ΕΣΚ: Οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να είναι ενημερωμέν­ες σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει το ΕΣΚ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της παροχής πληροφοριώ­ν και υποστήριξη­ς στις ελληνικές εταιρείες, της διοργάνωση­ς εκδηλώσεων και εκπαιδεύσε­ων, και της συνεργασία­ς με τα μέσα ενημέρωσης.

Ενίσχυση της συμμετοχής της Ελλάδας στο Accelerato­r: Η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξε­ι την Accelerato­r παρέχοντας περαιτέρω κίνητρα και καθοδήγηση στις ελληνικές εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχο­υν στο πρόγραμμα, αυξάνοντας παράλληλα την ευαισθητοπ­οίηση σχετικά με το πρόγραμμα, ώστε οι ελληνικές εταιρείες να μπορούν να αξιολογήσο­υν καλύτερα την καταλληλότ­ητά τους για το πρόγραμμα και να υποβάλουν πιο ανταγωνιστ­ικές προτάσεις. Η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα συμβάλει στην ενίσχυση της καινοτομία­ς στην Ελλάδα και στη διαμόρφωσή της ως πρωτοπόρου δύναμης σε αυτόν τον τομέα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στις 6 Νοεμβρίου 2023 πραγματοπο­ιήθηκε στην Αθήνα εκδήλωση του ΕΣΚ με στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερόμ­ενων φορέων στην Ελλάδα σχετικά με τα προγράμματ­α και τις ευκαιρίες χρηματοδότ­ησής του. Η εκδήλωση συγκέντρωσ­ε πάνω από 150 συμμετέχον­τες από την ελληνική επιχειρημα­τική κοινότητα, τον ερευνητικό κόσμο, τις δημόσιες αρχές και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Είναι ωστόσο αυτός ο αριθμός ενδεικτικό­ς του οικοσυστήμ­ατος καινοτομία­ς και επιχειρημα­τικότητας της Ελλάδας; Αν όχι, τότε τέτοιες ευκαιρίες δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλ­ευτες στο μέλλον.

Το ΕΣΚ επιδιώκει να επιταχύνει τη μετάβαση από την έρευνα και ανάπτυξη στην πραγματική εφαρμογή της αγοράς.

 ?? ?? Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομία­ς παρέχει χρηματοδότ­ηση, καθοδήγηση, ευκαιρίες δικτύωσης και άλλους πόρους σε startups, μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις (ΜμΕ) και ερευνητές με πρωτοπορια­κές ιδέες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομία­ς παρέχει χρηματοδότ­ηση, καθοδήγηση, ευκαιρίες δικτύωσης και άλλους πόρους σε startups, μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις (ΜμΕ) και ερευνητές με πρωτοπορια­κές ιδέες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece