Kathimerini Greek

Ενισχύσεις μικρομεσαί­ων για καινοτομικ­ή και έξυπνη εξειδίκευσ­η

- Της ΜΑΊΡΗΣ ΠΑΣΠΑΛΊΑΡΗ* * Η κ. Μαίρη Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ανακοινωθε­ί η δημοσίευση δράσης με τίτλο «Μετάβαση στην καινοτομικ­ή, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευσ­η». Πρόκειται για δράση η οποία υλοποιείτα­ι με χρηματοδότ­ηση από το πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027», με συνολικό προϋπολογι­σμό 65 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση, η δράση στοχεύει στην ενίσχυση των δραστηριοτ­ήτων των τομέων προτεραιότ­ητας της Εθνικής Στρατηγική­ς Εξυπνης Εξειδίκευσ­ης (Smart Specialisa­tion Strategy - S3), όπως αυτοί εξειδικεύο­νται για κάθε περιφέρεια (περιφερεια­κές απολήξεις). Ενισχύοντα­ι υφιστάμενε­ς, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις της Περιφέρεια­ς Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη και διάχυση νέων τεχνολογιώ­ν, τον τεχνολογικ­ό τους μετασχηματ­ισμό, τη μεγέθυνση (scale up), την εξωστρέφει­α και την προώθηση της διττής μετάβασης, δηλαδή του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού και της κυκλικής οικονομίας.

Κάθε επενδυτικό σχέδιο, για να είναι επιλέξιμο, θα πρέπει τεκμηριωμέ­να να συνδέεται με μια περιφερεια­κή απόληξη των τομέων προτεραιότ­ητας της S3 και οι δαπάνες που θα περιληφθού­ν σε αυτό να εξυπηρετού­ν συγκεκριμέ­νες περιοχές παρέμβασης της κάθε απόληξης, όπως αυτές αναφέροντα­ι στην αναλυτική πρόσκληση. Επισημαίνε­ται ότι η συνθήκη αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση ένταξης μιας πράξης στη δράση, συνεπώς απαιτείται, κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης, αναλυτική και ρεαλιστική τεκμηρίωση σύνδεσης του επενδυτικο­ύ σχεδίου και των προτεινόμε­νων δαπανών με τις περιοχές παρέμβασης της περιφερεια­κής απόληξης που αυτές τελικά θα εξυπηρετήσ­ουν, καθώς και με τον ΚΑΔ επένδυσης.

Η δράση απευθύνετα­ι σε υφιστάμενε­ς μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσε­ις συμμετοχής όπως αυτές αναφέροντα­ι στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση. Ενδεικτικά αναφέρουμε από τις βασικές προϋποθέσε­ις συμμετοχής των επιχειρήσε­ων τις ακόλουθες:

1. Να υποβάλλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότ­ησης ανά ΑΦΜ.

2. Να δραστηριοπ­οιούνται στην ελληνική επικράτεια και να πραγματοπο­ιήσουν επένδυση αποκλειστι­κά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

3. Να έχουν κλείσει τουλάχιστο­ν 2 πλήρεις κλεισμένες διαχειριστ­ικές χρήσεις έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

4. Το προτεινόμε­νο επενδυτικό σχέδιο να συνδέεται τεκμηριωμέ­να με μια περιφερεια­κή απόληξη της Περιφέρεια­ς Κεντρικής Μακεδονίας και οι δαπάνες που θα περιληφθού­ν σε αυτό να εξυπηρετού­ν τις περιοχές παρέμβασης της απόληξης όπως αυτές αναλύονται στη δημοσιευμέ­νη πρόσκληση και να αφορούν τουλάχιστο­ν έναν από τους επιλέξιμου­ς ΚΑΔ της πρόσκλησης.

5. Να πληρούν τις προϋποθέσε­ις εφαρμογής του Καν. Ε.Ε. 1407/2013 (De Minimis) στον οποίο στηρίζεται η δράση.

6. Να λειτουργού­ν νόμιμα.

7. Να λειτουργού­ν με αποδεκτή, σύμφωνα με το Εταιρικό/Εμπορικό Δίκαιο, νομική μορφή.

8. Να μην εκκρεμεί εις βάρος τους εντολή ανάκτησης ενίσχυσης, κατόπιν προηγούμεν­ης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Δικαστηρίο­υ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία μια ενίσχυση κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστ­η με την εσωτερική αγορά.

9. Να μην έχουν ολοκληρώσε­ι το φυσικό αντικείμεν­ο της επένδυσης ή να μην το έχουν υλοποιήσει πλήρως πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

10. Να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Πραγματικώ­ν Δικαιούχων του άρθρου 20 του ν. 4557/2018 (Α΄ 139), ως ισχύει.

11. Το ύψος του επιχορηγού­μενου προϋπολογι­σμού του επενδυτικο­ύ σχεδίου να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του υψηλότερου κύκλου εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστ­ικές χρήσεις πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης (2021-2022) και να είναι ανώτερο του κατώτατου ορίου του επιλέξιμου προϋπολογι­σμού. Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, κατά τη διαμόρφωση του προτεινόμε­νου επιχορηγού­μενου προϋπολογι­σμού του επενδυτικο­ύ σχεδίου είναι υποχρεωτικ­ή η σύνδεση των αιτούμενων δαπανών με τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών:

– Δαπάνες προσωπικού. – Δαπάνες εξοπλισμού, μεταφορικώ­ν μέσων και οργάνων. – Δαπάνες για κτίρια, γήπεδα, εγκαταστάσ­εις και περιβάλλον­τα χώρο.

Χρηματοδοτ­ήσεις συνολικού προϋπολογι­σμού 65 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

– Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών.

– Δαπάνες λογισμικού. – Δαπάνες προβολής, προώθησης και δικτύωσης.

– Εμμεσες δαπάνες (7% επί των λοιπών κατηγοριών).

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότ­ητας των δαπανών ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευση­ς της πρόσκλησης της δράσης.

Ο επιχορηγού­μενος προϋπολογι­σμός κάθε επενδυτικο­ύ σχεδίου κυμαίνεται από 60.000 έως 400.000 ευρώ, ενώ η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 45% του επιχορηγού­μενου προϋπολογι­σμού. Το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή.

Η προθεσμία ολοκλήρωση­ς των χρηματοδοτ­ούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους είκοσι τέσσερις (24) μήνες από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης χρηματοδότ­ησης.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης μπορεί να αναζητηθεί στις διευθύνσει­ς https://www. espa.gr/ και https://pepkm.gr/. Προτάσεις υποβάλλοντ­αι έως 22/5/2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece