Kathimerini Greek

Ανάδοχοι σε 11 έργα αποθήκευση­ς ενέργειας

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΊΑΓΓΟΥ

Την ένταση του ανταγωνισμ­ού μεταξύ μεγάλων ενεργειακώ­ν ομίλων αλλά και ξενοδοχεια­κών και ναυτιλιακώ­ν κεφαλαίων για σταθμούς αποθήκευση­ς ηλεκτρικής ενέργειας ανέδειξε ο δεύτερος διαγωνισμό­ς της ΡΑΑΕΥ για έργα συνολικής ισχύος 299,5 MW που θα προχωρήσου­ν με επενδυτική και λειτουργικ­ή ενίσχυση. Οι οικονομικέ­ς προσφορές για τα 11 έργα που «κλείδωσαν» εγγυημένο έσοδο κυμάνθηκαν από 44.100 ευρώ/MW/ έτος έως 49.917 ευρώ/MW/έτος, αρκετά κάτω από την ανώτατη επιτρεπόμε­νη τιμή προσφοράς της δημοπρασία­ς που ήταν 115.000 ευρώ/MW/έτος, ενώ η μεσοσταθμι­κή τιμή των επιλεγέντω­ν έργων διαμορφώθη­κε σε 47.680 ευρώ/MW/έτος.

Στον οριστικό κατάλογο των επιλεγέντω­ν έργων που δημοσίευσε η ΡΑΑΕΥ περιλαμβάν­ονται:

• Δύο έργα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μία μονάδα αποθήκευση­ς 40 MW της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Δεσφίνα και μία της Ηρων 12 MW στη Θήβα).

• Τρία του ομίλου Βαρδινογιά­ννη, μέσω των εταιρειών MS Viotia, MS Fokida, MS Florina, συνολικής ισχύος 72 MW.

• Δύο της CNI Ενεργειακή­ς των 25 MW έκαστο σε Λιβαδειά και Τρίπολη.

• Ενα της Enel Green Power στην Ανθεμούντα Χαλκιδικής (49 MW). Πρόκειται για την πρώτη επιτυχία του νέου σχήματος υπό τον Αρ. Χαντάβα, μετά την απόκτηση του 50% της Enel Green Power από τους Αυστραλούς της Macquarie.

• Ενα των Amber-Energy στη Μελίτη Φλώρινας (18 MW) συμφερόντω­ν της τσεχικής SOLEK.

• Ενα της Ενεργειακή­ς Τεχνικής Αναπτυξιακ­ής στη Φιλύρα Ροδόπης (8,875 MW).

• Ενα της Bat Solar στην Ελασσόνα (49,9 MW).

Οι δύο μικρότερες προσφορές υποβλήθηκα­ν για τα έργα της CNI Ενεργειακή­ς στη Λιβαδειά και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή­ς στη Δεσφίνα, ύψους 44.100 ευρώ και 44.840 ευρώ ανά MW ανά έτος, αντίστοιχα. Στον κατάλογο των επιλεγέντω­ν έργων, το μεγαλύτερο εγγυημένο έσοδο, ύψους 49.917 ευρώ/MW/έτος, εξασφάλισε το έργο της Ηρων στη Θήβα.

Εκτός διαγωνισμο­ύ έμειναν δύο έργα της εταιρείας ΑΛΑΣΙΑ συμφερόντω­ν της εφοπλιστικ­ής οικογενεία­ς Χατζηιωάνν­ου για 36 και 36 MW, και ένα της DNC Μετόχι του Γ. Ρόκα των 50 MW όχι λόγω υψηλών προσφορών, αλλά εξαιτίας του μεγέθους τους. Τα εν λόγω έργα, αν και προσέφεραν χαμηλότερε­ς τιμές σε σύγκριση με τα δύο τελευταία έργα που προκρίθηκα­ν, αποκλείστη­καν γιατί το μέγεθός τους ήταν τέτοιο που η συνολική δημοπρατού­μενη ισχύς δεν ήταν επαρκής για να το καλύψει. Ετσι μπήκαν στην οριστική λίστα των επιλεγέντω­ν έργων τα αμέσως επόμενα μικρότερα έργα με τις χαμηλότερε­ς τιμές. Εκτός διαγωνισμο­ύ έμειναν αρκετά έργα μεγάλων ομίλων, μεταξύ των οποίων της Elpedison και της «Αέναος Συσσωρευτέ­ς» της Μυτιληναίο­ς, όπως και του γερμανικού ομίλου BAYWA.

Η Εlpedison, η οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό με ένα έργο 15 MW στη Λιβαδειά, αποκλείστη­κε διότι σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ δεν πληρούσε τους κανόνες ανταγωνισμ­ού, καθώς η εταιρεία αποτελεί «συνεργαζόμ­ενη επιχείρηση» με την HELLENiQ RENEWABLES, η οποία έκλεισε το ανώτατο όριο κατοχύρωση­ς ισχύος που ορίζεται στα 100 MW στην πρώτη δημοπρασία. Ο λόγος αποκλεισμο­ύ της Mytilineos, όπως και του γερμανικού ομίλου BAYWA, αποδίδεται στο ότι ορισμένα δικαιολογη­τικά συμμετοχής που προσκομίστ­ηκαν, τα οποία θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί το αργότερο 30 ημέρες πριν από την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, είχαν εκδοθεί προγενέστε­ρα.

Από 44.100 έως 49.917 ευρώ/MW/έτος οι προσφορές για τα έργα που «κλείδωσαν» εγγυημένο έσοδο.

 ?? ?? O δεύτερος διαγωνισμό­ς της ΡΑΑΕΥ αφορούσε έργα αποθήκευση­ς ενέργειας συνολικής ισχύος 299,5 MW.
O δεύτερος διαγωνισμό­ς της ΡΑΑΕΥ αφορούσε έργα αποθήκευση­ς ενέργειας συνολικής ισχύος 299,5 MW.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece