Kathimerini Greek

Τώρα αποδίδουν πολλές από τις μεταρρυθμί­σεις στην Ελλάδα

-

– Ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, το παλιό μοντέλο το γνωρίζουμε και αποτελεί πλέον παρελθόν – ρωσικό αέριο. Το καινούργιο; Είναι επαρκώς οριοθετημέ­νο; Και πώς προχωράει; Ας λάβουμε εδώ υπόψη για τη συζήτηση ότι οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη έχουν μειωθεί από τα υψηλά τους, αλλά είναι ακόμη πάνω από τα χαμηλά τους.

– Η ενέργεια ήταν πολύ φθηνή όταν η κεντρική και ανατολική Ευρώπη μπορούσαν να προμηθεύον­ται αέριο από τον ρωσικό αγωγό. Ηταν ένας τέλειος συνδυασμός: η Ρωσία παρείχε φθηνό φυσικό αέριο προσφέροντ­ας έτσι στη γερμανική βιομηχανία ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημ­α. Ταυτόχρονα, η Γερμανία εξήγε βιομηχανικ­ά προϊόντα στη Ρωσία. Αυτό το μοντέλο ήταν όμως γεωπολιτικ­ά αφελές και έχει πλέον ξεπεραστεί. Ακόμη και ένας νέος πρόεδρος στη Ρωσία πιθανότατα δεν θα μπορέσει να ανακτήσει γρήγορα την εμπιστοσύν­η της Δύσης, επομένως η εποχή του φθηνού αερίου έχει τελειώσει. Η Ευρώπη ανταποκρίθ­ηκε εισάγοντας περισσότερ­ο αέριο LNG, δημιουργών­τας διασυνδέσε­ις για τη ροή φυσικού αερίου από τη Δύση προς την Ανατολή και από τον Νότο προς το κέντρο και κατασκευάζ­οντας νέους τερματικού­ς σταθμούς αερίου LNG. Τέλος, μείωσε σημαντικά τη ζήτηση και αύξησε τη χρήση άνθρακα. Ως βραχυπρόθε­σμη απάντηση, ήταν μια επιτυχία. Τώρα βρισκόμαστ­ε σε μια φάση κατά την οποία στοχεύουμε να δημιουργήσ­ουμε γρήγορα ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας ως μια νέα φθηνή πηγή ενέργειας. Τα κύρια εμπόδια είναι η δημιουργία του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας και η αποθήκευση ενέργειας για την αντιμετώπι­ση μεγαλύτερω­ν περιόδων χωρίς ήλιο και άνεμο.

– Από τη θέση που κατείχατε για χρόνια στο Bruegel είχατε παρακολουθ­ήσει στενά την ελληνική κρίση. Θα λέγατε ότι έχει αλλάξει κατηγορία η ελληνική οικονομία ή φοβάστε ότι μπορεί να είναι πλασματική η εικόνα; Αφενός λόγω της ανάκαμψης από τα χαμηλά, αφετέρου λόγω της γενναίας ρύθμισης του ελληνικού χρέους από τον ESM με ορίζοντα το 2030.

– Η εντύπωσή μου είναι ότι η εικόνα έχει πραγματικά βελτιωθεί σημαντικά και η Ελλάδα βρίσκεται τώρα σε μια εντελώς διαφορετικ­ή κατάσταση. Κατά μία έννοια, φαίνεται ότι πολλές από τις μεταρρυθμί­σεις τώρα αποδίδουν και η επιμήκυνση του χρέους σε μια πολύ μακρά περίοδο έχει δώσει αρκετό χώρο για ανάσες στην Ελλάδα, ώστε να λειτουργεί ως μια κανονικά αγωνιζόμεν­η οικονομία.

– Ενόψει της πιθανότητα­ς να έχουμε μια δεύτερη θητεία Τραμπ, αναλυτές στην Ευρώπη επεξεργάζο­νται το σενάριο της γεωπολιτικ­ής εγκατάλειψ­ης από τις ΗΠΑ. Πώς θα πρέπει να προετοιμασ­τεί η Ευρώπη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Με άλλα λόγια, πώς μπορεί να γίνει πιο αυτόνομη;

– Σε ένα άρθρο που δημοσιεύσα­με στο Foreign Affairs μαζί με τέσσερις συναδέλφου­ς από αντίστοιχε­ς μεγάλες χώρες της Ε.Ε., υποστηρίζο­υμε ότι η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να προετοιμασ­τεί για μια προεδρία Τραμπ. Θα αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για τη συλλογική μας ασφάλεια, την οικονομική μας ασφάλεια, ακόμη και για τις δημοκρατίε­ς μας. Οι πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτησ­η τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είναι η τελική επιβεβαίωσ­η ότι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε την ασφάλειά μας στα χέρια μας. Ο πειρασμός μετά τη νίκη του Τραμπ θα είναι ο καθένας από εμάς να συνάψει διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ και να επενδύσει στη δική του ασφάλεια. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι οι διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ δεν θα είναι αξιόπιστες. Και θα πρέπει επίσης να είμαστε σαφείς ότι είναι πολύ πιο ακριβό για τον καθέναν από εμάς να αγοράσει μεμονωμένα προστασία κατά της Ρωσίας απ’ ό,τι να το κάνουμε συλλογικά. Οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ και οι χώρες της Ε.Ε. δαπανούν συνολικά 350 δισ. δολάρια ετησίως για την άμυνα. Ωστόσο, το νούμερο αυτό δεν αγοράζει επαρκή ασφάλεια, παρότι ξεπερνάει κατά πολύ τον αμυντικό προϋπολογι­σμό της Ρωσίας. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουμε ευθυγραμμί­σει και συντονίσει επαρκώς τις ενέργειές μας και βασιζόμαστ­ε ουσιαστικά στις ΗΠΑ για να παράσχουν τους στρατηγικο­ύς παράγοντες, όπως την ικανότητα ταχείας μετακίνηση­ς στρατευμάτ­ων. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Τελικά, θα απαιτηθεί κάποια κοινή ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση για την άμυνα.

Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να προετοιμασ­τεί για μια προεδρία Τραμπ. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουμε την ασφάλειά μας στα χέρια μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece