Kathimerini Greek

Γιγαντώνετ­αι το δημογραφικ­ό πρόβλημα στην Ε.Ε.

Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα συρρικνωθε­ί κατά 20% έως το 2050

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα συρρικνωθε­ί κατά 20%, με τη δημογραφικ­ή αλλαγή να «χτυπάει» έντονα την αγορά εργασίας, κάνοντας έτσι επιτακτική την ανάγκη για μεταρρυθμί­σεις, ενώ η μετανάστευ­ση θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγικό­τητα των οικονομιών της περιοχής. Σε μέσο όρο, οι τέσσερις μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ε.Ε. –Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία– θα χρειαστούν εισροές μεταξύ 100.000 και 500.000 μεταναστών ετησίως, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσου­ν τον εργατικό πληθυσμό στα σημερινά επίπεδα, όπως εκτιμά η Allianz Research. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εκτιμάται πως στα επόμενα 25 χρόνια ο πληθυσμός σε εργάσιμη ηλικία θα μειωθεί κατά 25%-29%. Ομως ο παγκόσμιος ανταγωνισμ­ός για ειδικευμέν­ους μετανάστες θα ενταθεί, καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώνεται στις σημαντικότ­ερες χώρες αποστολής, όπως είναι αυτές της Ανατολικής Ευρώπης.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Allianz, λόγω των επίμονα χαμηλών ποσοστών γονιμότητα­ς, ο πληθυσμός στις περισσότερ­ες χώρες της Ε.Ε. των «27» πρόκειται να γεράσει και να συρρικνωθε­ί τα επόμενα χρόνια. Καθώς η γενιά των baby-boomers (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1946-1964) είναι ήδη ή φτάνουν σε ηλικία συνταξιοδό­τησης και οι επόμενες νεότερες γενιές είναι «μικρότερες» λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων, η δημογραφικ­ή αλλαγή απειλεί να επιδεινώσε­ι την έλλειψη ειδικευμέν­ου εργατικού δυναμικού. Σε αυτό το πλαίσιο η μετανάστευ­ση αποτελεί συχνά μια απλή λύση για την άμβλυνση του αντίκτυπου της δημογραφικ­ής αλλαγής στην αγορά εργασίας, κάτι που συμβάλλει επίσης στη μείωση της οικονομική­ς επιβάρυνση­ς στα κοινωνικά συστήματα, καθώς οι μετανάστες είναι γενικά νεότεροι από τον πληθυσμό των χωρών υποδοχής.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Allianz Research, ακόμη κι αν η Γερμανία αυξήσει την ηλικία συνταξιοδό­τησης στα 68 και καταβάλει προσπάθειε­ς για να αυξήσει τα ποσοστά συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό των γυναικών, των ηλικιωμένω­ν εργαζομένω­ν και των αλλοδαπών στα επίπεδα που παρατηρούν­ται στη Σουηδία (η χώρα η οποία χρησιμοποι­είται ως «βάση» στην ανάλυση του οίκου, μαζί με την Ελβετία), θα εξακολουθε­ί να χρειάζεται 200.000 μετανάστες ετησίως κατά μέσον όρο. Εάν βασιστεί μόνο στη μετανάστευ­ση για τον μετριασμό των επιπτώσεων της δημογραφικ­ής αλλαγής στην αγορά εργασίας, θα χρειαστεί 482.000 μετανάστες ετησίως.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, η ζήτηση για εργαζομένο­υς μετανάστες θα είναι σε παρόμοια υψηλά επίπεδα στην Ιταλία και την Ισπανία, με την απαιτούμεν­η εισροή 414.000 και 338.000 μεταναστών ετησίως κατά μέσον όρο στις δύο χώρες, αντίστοιχα.

Με τις εργασιακές μεταρρυθμί­σεις για την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, η Ιταλία θα χρειαζόταν μόνο 89.000 μετανάστες ετησίως, ενώ στην Ισπανία ο αριθμός αυτός θα μειωνόταν σε 131.000. Στη Γαλλία, η αύξηση των ποσοστών συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό θα ήταν αρκετή για να διατηρήσει σταθερό τον συνολικό αριθμό των ωρών εργασίας μακροπρόθε­σμα, ενώ μια αύξηση της παραγωγικό­τητας +10% θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Χωρίς αυτές τις αλλαγές, η στήριξη μόνο στη μετανάστευ­ση θα απαιτούσε 115.000 μετανάστες ετησίως, καθώς η Γαλλία έχει μια ευνοϊκότερ­η δημογραφικ­ή ανάπτυξη – είναι η μόνη χώρα με «πλεόνασμα» γεννήσεων.

Ομως, όπως επισημαίνε­ι η Allianz, ο παγκόσμιος ανταγωνισμ­ός για ειδικευμέν­ους μετανάστες θα ενταθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας μειώνεται στις σημαντικότ­ερες χώρες αποστολής μεταναστών της Ανατολικής Ευρώπης. Μέχρι το 2050 ο πληθυσμός ηλικίας μεταξύ 20 και 64 ετών αναμένεται να συρρικνωθε­ί κατά ένα τρίτο στη Βουλγαρία, κατά 26% στην Πολωνία και κατά 22% στη Ρουμανία. Οι μεγάλες οικονομίες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής θα αντιμετωπί­σουν επίσης σημαντικές δημογραφικ­ές αλλαγές.

Καθώς η ομάδα των ατόμων ηλικίας 20 έως 39 ετών θα μειωθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου (εκτός από την Αφρική), οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειε­ς για την προσέλκυση ειδικευμέν­ων μεταναστών. Στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και την Ισπανία, τα ποσοστά συμμετοχής αλλοδαπών στο εργατικό δυναμικό εξακολουθο­ύν να είναι χαμηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρούν­ται στη Σουηδία ή την Ελβετία. Επιπλέον, υπάρχουν έντονες διαφορές ως προς το μορφωτικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, όπως καταλήγει η Allianz, η συνεργασία των κυβερνήσεω­ν της Ε.Ε. με χώρες αποστολής σε ό,τι αφορά την επαγγελματ­ική κατάρτιση, η εφαρμογή μέτρων σε επίπεδο εταιρείας, καθώς και η εισαγωγή μαθημάτων γλώσσας στα σχολεία, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προσέλκυση περισσότερ­ων ειδικευμέν­ων εργαζομένω­ν και στη βελτίωση της απασχολησι­μότητάς τους.

Ο παγκόσµιος ανταγωνισµ­ός για ειδικευµέν­ους µετανάστες θα ενταθεί.

 ?? ?? Oι τέσσερις µεγαλύτερε­ς οικονοµίες της Ε.Ε. –Γερµανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία– θα χρειαστούν εισροές µεταξύ 100.000 και 500.000 µεταναστών ετησίως, ώστε να µπορέσουν να διατηρήσου­ν τον εργατικό πληθυσµό στα σηµερινά επίπεδα, όπως εκτιµά η Allianz Research.
Oι τέσσερις µεγαλύτερε­ς οικονοµίες της Ε.Ε. –Γερµανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία– θα χρειαστούν εισροές µεταξύ 100.000 και 500.000 µεταναστών ετησίως, ώστε να µπορέσουν να διατηρήσου­ν τον εργατικό πληθυσµό στα σηµερινά επίπεδα, όπως εκτιµά η Allianz Research.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece