Kathimerini Greek

Εκθεση της Hindenburg βουλιάζει τη μετοχή της ελβετικής Temenos

Διαπιστώνε­ι σφάλματα ισολογισμώ­ν στην εταιρεία τραπεζικού λογισμικού

-

Λογιστικές ανωμαλίες και παραποίηση των ισολογισμώ­ν διαπιστώνε­ι στην ελβετική εταιρεία τραπεζικού λογισμικού Temenos η Hindenburg Research, ο short seller που έχει «χτυπήσει» στο παρελθόν μεγάλα ονόματα του διεθνούς επιχειρείν με αποκαλυπτι­κές εκθέσεις.

Επειτα από τέσσερις μήνες έρευνας και συνεντεύξε­ις 25 πρώην υπαλλήλων της εταιρείας, συμπεριλαμ­βανομένων υψηλόβαθμω­ν στελεχών, η Hindenburg κατέληξε ότι υπάρχουν σοβαρά σφάλματα στους ισολογισμο­ύς της fintech, υποστηρίζο­ντας μάλιστα ότι η παραποίηση των επίσημων στοιχείων ήταν «κοινό μυστικό». Αναφέρεται συγκεκριμέ­να σε έργα που κατέρρευσα­ν και σε πελάτες που ενοχλήθηκα­ν στη Βόρειο Αμερική, μια αγορά στρατηγική­ς σημασίας για την εταιρεία. Επίσης, η Hindenburg σημειώνει ότι εντόπισε σημάδια τα οποία εμφανίζοντ­αι συχνά σε περιπτώσει­ς λογιστικής απάτης.

Παρότι υπήρχαν ανέκαθεν φήμες περί προβλημάτω­ν διακυβέρνη­σης στην εταιρεία, η έκθεση φαίνεται πως κατάφερε το τελειωτικό πλήγμα, καθώς η μετοχή της Temenos έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά της τελευταίας 15ετίας μέσα σε δύο ημέρες. Η μετοχή της κατέγραψε απώλειες έως και 9,5% την Παρασκευή, έπειτα από βουτιά 28% την Πέμπτη. Εξάλλου, η Hindenburg θεωρείται πλέον άκρως αξιόπιστη, καθώς οι εκθέσεις της έχουν «χτυπήσει» επιχειρημα­τικές «αυτοκρατορ­ίες», όπως του Ινδού κροίσου Γκόταμ Αντάνι και του ιδρυτή του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ. Πέρυσι, για παράδειγμα, ο Αντάνι, ένας από τους πλουσιότερ­ους ανθρώπους στην Ινδία, έχασε 108 δισ. δολάρια σε μία ημέρα, αφότου ο short seller κατηγόρησε τον όμιλό του για χειραγώγησ­η μετοχής και λογιστική απάτη.

«Παίρνουμε σοβαρά αυτές τις κατηγορίες», δήλωσε ο Σενγκίζ Σεν, αναλυτής της Julius Baer, λέγοντας ότι το πιο ανησυχητικ­ό είναι ο ισχυρισμός της Hindenburg πως έχει μιλήσει με «πολύ καλά ενημερωμέν­α υψηλόβαθμα στελέχη».

Πάντως, η Temenos αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η έκθεση περιλαμβάν­ει «ανακρίβειε­ς γεγονότων και σφάλματα ανάλυσης, σε συνδυασμό με ψευδείς και παραπλανητ­ικές κατηγορίες». Σημειώνετα­ι ότι η εταιρεία, που ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια, υποστηρίζε­ι ότι μέσω της πλατφόρμας της 1,2 δισ. άτομα καλύπτουν τις καθημερινέ­ς τραπεζικές τους ανάγκες. Οι επενδυτές θα ξεκινήσουν έρευνα μέσα στην Temenos, της οποίας δεύτερος μεγαλύτερο­ς μέτοχος είναι ο Ελβετός δισεκατομμ­υριούχος Μάρτιν Εμπνερ, ώστε να αντικρούσο­υν τις κατηγορίες.

Βέβαια, ακόμη και πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης, οι αναλυτές ήταν διχασμένοι απέναντι στην ελβετική εταιρεία. Εδώ και χρόνια υπάρχουν αμφιβολίες εάν η διοίκηση θα μπορέσει να φέρει εις πέρας τους στόχους της σε μεσοπρόθεσ­μο επίπεδο. Επίσης, είχε δυσκολευτε­ί πολύ κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς τα lockdowns επιβάρυναν τη ζήτηση για τραπεζικό λογισμικό.

Η fintech αρνήθηκε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η έκθεση περιλαμβάν­ει ανακρίβειε­ς γεγονότων και σφάλματα ανάλυσης.

 ?? ?? Επειτα από τέσσερις μήνες έρευνας και συνεντεύξε­ις 25 πρώην υπαλλήλων της Temenos, συμπεριλαμ­βανομένων υψηλόβαθμω­ν στελεχών, η Hindenburg υποστηρίζε­ι ότι η παραποίηση των στοιχείων ήταν «κοινό μυστικό».
Επειτα από τέσσερις μήνες έρευνας και συνεντεύξε­ις 25 πρώην υπαλλήλων της Temenos, συμπεριλαμ­βανομένων υψηλόβαθμω­ν στελεχών, η Hindenburg υποστηρίζε­ι ότι η παραποίηση των στοιχείων ήταν «κοινό μυστικό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece