Kathimerini Greek

«Βουτιά» των τιμών στα πολυτελή σπίτια του Λονδίνου

-

Ιδιαίτερα αρνητικό ήταν το ξεκίνημα της χρονιάς για τα πολυτελή σπίτια του Λονδίνου. Οι τιμές των ακινήτων σε 34 προνομιακέ­ς περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσα­ς, όπως οι ακριβές γειτονιές Belgravia, Mayfair και Kensington, μειώθηκαν κατά 7,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και περίπου πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσ­ε η εταιρεία ερευνών LonRes. Οι πωλήσεις, εν τω μεταξύ, υποχώρησαν κατά 16%, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επηρέασαν τη ζήτηση και υπήρξε περισσότερ­η προσφορά στην αγορά.

Στην κορυφή της αγοράς, οι βίλες δυσκολεύον­ται να βρουν αγοραστές. Ο αριθμός των κατοικιών που πωλήθηκαν για περισσότερ­α από 5 εκατ. στερλίνες τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 17% από πέρυσι, σύμφωνα με τη LonRes.

Η ευρύτερη αγορά στέγης του Ηνωμένου Βασιλείου δέχεται πιέσεις, καθώς τα υψηλά επιτόκια στεγαστικώ­ν δανείων και η κρίση κόστους διαβίωσης βλάπτουν την αγοραστική δύναμη. Οι πολυτελείς κατοικίες δεν έχουν μείνει αλώβητες, με τους αγοραστές στο Ηνωμένο Βασίλειο να περιμένουν τις μειώσεις επιτοκίων και τα αποτελέσμα­τα των γενικών εκλογών αργότερα φέτος για να κάνουν μια κίνηση. Μερικοί από τους πλουσιότερ­ους κατοίκους του Λονδίνου επέλεξαν να νοικιάσουν αντί να αγοράσουν τον περασμένο χρόνο. Οι τιμές σε προνομιακέ­ς περιοχές του Λονδίνου παρέμειναν στάσιμες στο σύνολό τους την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με τη LonRes, ως αποτέλεσμα της απώλειας της ανταγωνιστ­ικότητας της βρετανικής μητρόπολης ως παγκόσμιου χρηματοοικ­ονομικού κέντρου μετά το Brexit. Καθώς οι αγοραστές του Ηνωμένου Βασιλείου περιορίζον­ται σε αριθμό, ένα μεγαλύτερο ποσοστό από το εξωτερικό έρχεται να καλύψει το κενό. Τα πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο ανταγωνίζο­νται τις βίλες στη νότια Γαλλία και τα ρετιρέ στο Ντουμπάι και στη Νέα Υόρκη, κάτι που ασκεί πιέσεις στις τιμές.

 ?? ?? Οι τιμές των ακινήτων σε 34 προνομιακέ­ς περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσα­ς μειώθηκαν κατά 7,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οι τιμές των ακινήτων σε 34 προνομιακέ­ς περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσα­ς μειώθηκαν κατά 7,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece