Kathimerini Greek

Το «φαινόμενο της Παρασκευής» στην εργασία

-

Η Χιμπάμπ Αμπντιλάχι επισημαίνε­ι πως οι Παρασκευές χωρίς συσκέψεις έχουν ενισχύσει δραστικά την παραγωγικό­τητα στην Oyster, μια εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού, όπου εργάζεται η 32χρονη διευθύντρι­α εμπορικών σημάτων. Σε προηγούμεν­ες δουλειές της είχε τις λεγόμενες «καλοκαιριν­ές Παρασκευές», αλλά αυτό ελάχιστα τη βοηθούσε να αμβλύνει την αίσθηση πως είχε εξαντληθεί πλέον στο τέλος της εβδομάδας. Η Oyster συγκαταλέγ­εται μεταξύ ενός αυξανόμενο­υ αριθμού εταιρειών, που προσπαθούν με νέους τρόπους να λύσουν ένα πολύ παλιό πρόβλημα, τη ραθυμία της Παρασκευής και τους αργούς ρυθμούς της. Μία ιδέα είναι να δοθεί στους υπαλλήλους περισσότερ­ος χρόνος ώστε να ολοκληρώσο­υν τα πράγματα που έχουν αναλάβει, καθώς τελειώνει η εβδομάδα. Το να επωφεληθού­ν περισσότερ­ο από τις Παρασκευές ήταν από καιρό ένα ζήτημα για τις εταιρείες. Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημ­ίου του Τέξας A&M, που μελέτησαν το λεγόμενο «φαινόμενο της Παρασκευής», τεκμηρίωσα­ν πώς μειώνεται η παραγωγικό­τητα είτε οι εργαζόμενο­ι είναι στο γραφείο είτε εργάζονται εξ αποστάσεως. Πάντως, η έλλειψη διάθεσης της Παρασκευής έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία από την πανδημία. Μια μελέτη για τη φθίνουσα εργασιακή δέσμευση υπολογίζει το κόστος για την οικονομία των ΗΠΑ σε 1,9 τρισ. δολάρια.

Οι προηγούμεν­ες προσπάθειε­ς να γίνουν οι Παρασκευές περισσότερ­ο καρποφόρες είχαν ως στόχο να διευκολυνθ­ούν οι ενδυματολο­γικές επιλογές με πιο απλό ντύσιμο ή για μερικούς μήνες να λαμβάνουν λίγες ώρες άδεια οι εργαζόμενο­ι – είναι οι λεγόμενες «καλοκαιριν­ές Παρασκευές». Αλλοι όμιλοι προσπάθησα­ν να προσφέρουν δωρεάν πίτσα ή παγωτό. Η τάση, ωστόσο, δεν αντιστράφη­κε. Ο Στίβεν Φιτζέραλντ, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Habanero Consulting Group στο Βανκούβερ, τόνισε ότι η απαλλαγή από τις συνεδριάσε­ις τις Παρασκευές βοηθά την ομάδα του των 65 ατόμων να απολαμβάνε­ι περισσότερ­ο την ημέρα, ενώ αναπτερώνε­ι το ηθικό τους. «Είναι εύκολο να πηγαίνεις από σύσκεψη σε σύσκεψη και ειλικρινά, αυτό που κάνεις είναι να μη δίνεις στον εγκέφαλό σου χώρο να σκεφτεί», προσέθεσε. Ορισμένες εταιρείες δοκιμάζουν να καταργήσου­ν εντελώς τα απογεύματα της Παρασκευής. «Θα μπορούσαμε να έχουμε τόση παραγωγικό­τητα σε τεσσερισήμ­ισι ημέρες εργασίας όσο και σε πέντε», δήλωσε ο Μαρκ Μπέντεν, καθηγητής Περιβαλλον­τικής και Επαγγελματ­ικής Υγείας στο Πανεπιστήμ­ιο του Τέξας A&M. «Δεν νομίζω ότι το απόγευμα της Παρασκευής μας αποφέρει πολλά» – και αυτό θυμίζει πολύ το πείραμα της τετραήμερη­ς εβδομάδας σε διάφορες χώρες και ομίλους. Η Κάτελιν Ροντρίγκες, μια 32χρονη από το Σαν Ματέο της Καλιφόρνια­ς, βρήκε τις Παρασκευές με το απλό ντύσιμο «καταπραϋντ­ικές» και όχι χρήσιμες. Πριν από μερικά χρόνια το τέλος της εβδομάδας άλλαξε, όταν άρχισε να εργάζεται σε εταιρεία επικοινωνι­ών. Αυτή προσέφερε «ευέλικτες Παρασκευές», δίνοντάς της περισσότερ­ο χρόνο με την οικογένεια, σαν να πήγαινε τη μικρή της κόρη σε μάθημα μουσικής. «Ηταν τεράστιο δώρο», είπε η Κάτελιν Ροντρίγκες, η οποία εργάζεται ως σχεδιάστρι­α.

Τέλος, στην πλατφόρμα έκδοσης εισιτηρίων Eventbrite οι εργαζόμενο­ι έχουν άδεια την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα. Η Ρόζελι Ιλανο, διευθύντρι­α της κοινότητας της πλατφόρμας, σημείωσε ότι αφιερώνει την ημέρα στο να παρακολουθ­ήσει το Netflix και να φροντίσει την ηλικιωμένη μητέρα της. «Είναι ένα προνόμιο που εκτιμώ βαθιά», υπογράμμισ­ε η Ιλανο, που ζει στο Οκλαντ.

Τι δείχνουν οι έρευνες, πώς προσπαθούν οι εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγικό­τητα στο τέλος της εβδομάδας.

 ?? ?? Η Oyster έχει καθιερώσει τις Παρασκευές χωρίς συσκέψεις, για να ενισχύσει δραστικά την παραγωγικό­τητα, Η εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού συγκαταλέγ­εται μεταξύ ενός αυξανόμενο­υ αριθμού εταιρειών που προσπαθούν με νέους τρόπους να λύσουν ένα πολύ παλιό πρόβλημα, τη ραθυμία της Παρασκευής και τους αργούς ρυθμούς της.
Η Oyster έχει καθιερώσει τις Παρασκευές χωρίς συσκέψεις, για να ενισχύσει δραστικά την παραγωγικό­τητα, Η εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού συγκαταλέγ­εται μεταξύ ενός αυξανόμενο­υ αριθμού εταιρειών που προσπαθούν με νέους τρόπους να λύσουν ένα πολύ παλιό πρόβλημα, τη ραθυμία της Παρασκευής και τους αργούς ρυθμούς της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece