Kathimerini Greek

Με οριακή άνοδο 0,13% έκλεισε το Χ.Α.

Στις 1.405,32 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στα 100,4 εκατ. διαμορφώθη­κε ο τζίρος

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Με αρκετή μεταβλητότ­ητα κινήθηκε το Χρηματιστή­ριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η λεωφόρος Αθηνών άνοιξε με θετικές διαθέσεις, με τον Γενικό Δείκτη να αγγίζει νέες κορυφές και τις 1.415 μονάδες.

Ωστόσο αυτές διήρκεσαν περίπου ένα δίωρο, καθώς στη συνέχεια ενεργοποιή­θηκαν ρευστοποιή­σεις από αρκετά χαρτοφυλάκ­ια, με επίκεντρο τις τράπεζες, οι οποίες ενισχύθηκα­ν σταδιακά και διήρκεσαν για το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίαση­ς, στέλνοντας την αγορά σε αρνητικό έδαφος. Λίγο πριν από το καμπανάκι της λήξης, όμως, έκαναν την εμφάνισή τους και πάλι οι αγοραστές, με τον Γ.Δ. να κλείνει οριακά στα θετικά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.405,32 μονάδες με άνοδο 0,13%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 100,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης ενισχύθηκε κατά 0,04%, στις 3.414,72 μονάδες, με κέρδη 0,26% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.403,57 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,53%, στις 1.226,08 μονάδες (από απώλειες 1,2% στα χαμηλά ημέρας).

Στο σύνολο των blue chips, με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι Coca-Cola, Motor Oil και ΟΠΑΠ, με απώλειες 2,38% έκλεισε η «Ελλάκτωρ», ενώ πτώση άνω του 1% σημείωσαν οι Alpha Bank, Aegean, ΔΕΗ και Σαράντης.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο +0,31% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε οριακά κατά 0,08%.

Το πρώτο τεστ με την πραγματικό­τητα από τα αποτελέσμα­τα των εισηγμένων εταιρειών του X.A. αναπτέρωσε το ηθικό των εμπλεκομέν­ων οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 13 ετών, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Εως τώρα η εικόνα από τις τρεις εισηγμένες που έχουν ανακοινώσε­ι μεγέθη αλλά και όσες έχουν δώσει στοιχεία τζίρου για το 2023 μπορεί να θεωρηθεί υποστηρικτ­ική για τις αποτιμήσει­ς δεδομένων των ιστορικά υψηλών επιδόσεων που έχουν καταγραφεί.

Ενδεχομένω­ς η ερχόμενη εβδομάδα να δώσει κάποιες μικρές ανάσες στην ανοδική τάση, εκτιμά ο αναλυτής, η οποία πάντως δεν απειλείται όσο ο Γενικός Δείκτης διαπραγματ­εύεται πάνω από τις 1.367 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο +0,31%.

 ?? ?? Οι προθεσμιακ­ές αγορές δεν προεξοφλού­ν πλέον πλήρως την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ πριν από τον Ιούνιο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η συνολική εκτιμώμενη μείωση έχει περιοριστε­ί σε 90 μ.β. και 105 μ.β. αντίστοιχα.
Οι προθεσμιακ­ές αγορές δεν προεξοφλού­ν πλέον πλήρως την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ πριν από τον Ιούνιο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η συνολική εκτιμώμενη μείωση έχει περιοριστε­ί σε 90 μ.β. και 105 μ.β. αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece