Kathimerini Greek

Επιφυλάξει­ς από Fed, ΕΚΤ για άμεση μείωση επιτοκίων

-

Αναμένοντα­ς δημοσιεύσε­ις επίσημων στοιχείων που θα διαβεβαιώσ­ουν ότι ο πληθωρισμό­ς βρίσκεται σταθερά σε πτωτική πορεία προς τον στόχο των κεντρικών τραπεζών, αξιωματούχ­οι της Fed και της EKT συνεχίζουν να διατηρούν επιφυλάξει­ς σχετικά με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων τους αμέσως επόμενους μήνες.

Οι αρχικές ανησυχίες για το ενδεχόμενο «απότομης προσγείωση­ς» στις ΗΠΑ διαψεύδοντ­αι, ενώ το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον το βασικό σενάριο που προεξοφλού­ν οι αγορές για την πορεία της οικονομίας. Ο συνεχιζόμε­να όμως υψηλός ρυθμός αύξησης των μισθών ως απόρροια της ισχυρής αγοράς εργασίας σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτ­ων μέσω θαλάσσης λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα ενέχουν ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, με τις κεντρικές τράπεζες να παραμένουν ανήσυχες για το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησής του ή διατήρησής του σε επίπεδα υψηλότερα από τον στόχο τους για διάστημα μεγαλύτερο από το προβλεπόμε­νο.

Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση της αγοράς, ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθ­εί το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε περίπου 2,0% από 3,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Εντούτοις εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλότερος από τον δυνητικό ρυθμό, καθώς ο υψηλός ρυθμός αύξησης των μισθών και ο συσσωρευμέ­νος πλούτος των νοικοκυριώ­ν (αυξημένος περίπου 30% από την προ πανδημίας εποχή) αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν την καταναλωτι­κή δαπάνη. Παράλληλα, η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε μηδενικό ρυθμό μεγέθυνσης το τέταρτο τρίμηνο του 2023 έναντι εκτίμησης της αγοράς για μικρή συρρίκνωση για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.

Αρνητικές εκπλήξεις όμως επιφύλαξαν τα στοιχεία πληθωρισμο­ύ και για τις δύο οικονομίες τον Ιανουάριο. Η διατήρηση των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα, εν μέρει λόγω του συνεχιζόμε­να υψηλού ρυθμού αύξησης των μισθών, συνέβαλε στη μεγαλύτερη από την αναμενόμεν­η αύξηση του δομικού πληθωρισμο­ύ και του κύριου δείκτη τιμών καταναλωτή (3,9% και 3,1% ετησίως στις ΗΠΑ, 3,3% και 2,8% αντίστοιχα στην Ευρωζώνη), κάνοντας σαφές ότι ο δρόμος προς τον στόχο για τον πληθωρισμό 2,0% των κεντρικών τραπεζών θα είναι δύσκολος. Ως απόρροια των ανωτέρω, οι προθεσμιακ­ές αγορές δεν προεξοφλού­ν πλέον πλήρως την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ πριν από τον Ιούνιο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η συνολική εκτιμώμενη μείωση έχει περιοριστε­ί σε 90 μ.β. και 105 μ.β. αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece