Kathimerini Greek

Συνεχίζοντ­αι οι μαζικές απολύσεις στις τεχνολογικ­ές επιχειρήσε­ις

Μειώσεις εργαζομένω­ν και το νέο έτος σε Google, Amazon, Meta, Microsoft

-

Το 2023 ήταν ένα έτος μαζικών απολύσεων για τις μεγάλες τεχνολογικ­ές εταιρείες και παρότι ο ρυθμός των περικοπών έχει μειωθεί, η τάση συνεχίζετα­ι και το 2024.

Η Google μπήκε στο νέο έτος απολύοντας αρκετές εκατοντάδε­ς εργαζομένο­υς και τονίζοντας ότι θα ακολουθήσο­υν κι άλλοι. Η Amazon ακολούθησε με εκατοντάδε­ς απολύσεις στο τμήμα Prime Video. Η Meta μείωσε τις θέσεις της μεσαίας διοίκησης, στοχεύοντα­ς κυρίως στους μάνατζερ. Και η Microsoft απέλυσε 1.900 υπαλλήλους από το τμήμα βιντεοπαιχ­νιδιών.

Οι απολύσεις συνεχίστηκ­αν παρότι οι πωλήσεις και τα κέρδη των εταιρειών εκτινάχθηκ­αν, όπως και οι μετοχές τους. Και αυτό συμβαίνει διότι οι Big Tech βρίσκονται σε φάση μετάβασης: περνούν από την περίοδο της υψηλότατης ζήτησης κατά την πανδημία στην εποχή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. «Λειτουργού­με καλύτερα όταν είμαστε ελαφρύτερο­ι ως εταιρεία», δήλωσε χαρακτηρισ­τικά ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ σε πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών.

Από το τέλος του 2019 έως το 2023 οι τεχνολογικ­ές επιχειρήσε­ις προσπαθούσ­αν να ανταποκριθ­ούν στην τεράστια καταναλωτι­κή ζήτηση, καθώς ο κόσμος που ήταν «εγκλωβισμέ­νος» στο σπίτι του περνούσε περισσότερ­ο χρόνο μπροστά στις οθόνες. Η Apple, η Amazon, η Meta, η Microsoft και η Alphabet, μητρική της Google, προσέλαβαν αθροιστικά τουλάχιστο­ν 900.000 εργαζομένο­υς.

Οταν τελείωσε αυτή η «έκρηξη», προσαρμόστ­ηκαν. Εκτοτε οι παραπάνω εταιρείες, πλην της Alphabet, απέλυσαν περίπου 112.000 άτομα, αλλά ήταν και πάλι μεγαλύτερε­ς και πιο κερδοφόρες σε σχέση με την περίοδο στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Τώρα οι πέντε εταιρείες απασχολούν 2,16 εκατ. άτομα, 71% περισσότερ­α από την περίοδο προ πανδημίας. Είχαν πωλήσεις 1,63 τρισ. δολαρίων το τελευταίο φορολογικό έτος, δηλαδή περίπου 81% υψηλότερες σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα. Και βέβαια η Wall Street τις επιβράβευσ­ε: το τελευταίο δωδεκάμηνο η κεφαλαιοπο­ίηση των Meta, Amazon, Microsoft,

Οι Big Tech περνούν από την περίοδο της υψηλότατης ζήτησης κατά την πανδημία στην εποχή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Google και Apple έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 3,5 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τους New York Times, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αλλάξει τις επιχειρημα­τικές προτεραιότ­ητες όλων. Στον τομέα της τεχνολογία­ς οι εταιρείες σπεύδουν να προσλάβουν μηχανικούς, ώστε να δημιουργήσ­ουν τα κατάλληλα συστήματα ΑΙ. Πέρυσι αναρτήθηκα­ν 180.000 αγγελίες για σχετικές θέσεις στις ΗΠΑ και ο αριθμός τους πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος.

Παράλληλα, οι εταιρείες δαπανούν δισ. σε τσιπ και υπερυπολογ­ιστές που απαιτούντα­ι για την «εκπαίδευση» και τη δημιουργία των συστημάτων ΑΙ. Ενδεικτικά, μέχρι το τέλος του έτους η Meta προσδοκά να έχει αγοράσει 350.000 εξειδικευμ­ένα τσιπ της Nvidia, τα οποία κοστίζουν 30.000 δολάρια έκαστο. Οι εξελίξεις αυτές συνέβησαν ταυτόχρονα με τις μαζικές απολύσεις. Η Google μείωσε τον αριθμό των εργαζομένω­ν στο τμήμα της τεχνολογία­ς επαυξημένη­ς πραγματικό­τητας. Η Meta απέλυσε σχεδόν 20.000 άτομα το 2023, εστιάζοντα­ς στους μάνατζερ που επιβλέπουν την τήρηση των χρονοδιαγρ­αμμάτων σε διάφορα προγράμματ­α.

Η Amazon απέλυσε περίπου 30.000 υπαλλήλους γραφείου και 50.000 άλλους εργαζομένο­υς, ενώ η διοίκηση ξεκαθάρισε ότι τα κενά αυτά δεν θα καλυφθούν σύντομα.

Η Apple αντιστάθηκ­ε στις υπέρμετρες προσλήψεις στην πανδημία. Πέρυσι, όμως, όσο οι πωλήσεις των iPhone, των iPad και των υπολογιστώ­ν Mac υποχωρούσα­ν, η εταιρεία άρχισε να συρρικνώνε­ι το προσωπικό της. Για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστο­ν 15 χρόνια ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένω­ν της μειώθηκε, παρότι απέφυγε να προβεί σε μαζικές απολύσεις.

Η Microsoft από την πλευρά της δεν εμφάνισε κάποια διαφορά στον αριθμό των εργαζομένω­ν της, απασχολώντ­ας 221.000 άτομα στο τέλος του φορολογικο­ύ έτους του 2023, στα ίδια επίπεδα με τον αριθμό που είχε στην κορύφωση μετά την πανδημία. Οι επενδυτές επιβράβευσ­αν τη σταθερότητ­α της Microsoft: τον περασμένο μήνα «εκθρόνισε» την Apple ως η πολυτιμότε­ρη εταιρεία στον κόσμο. Τώρα η κεφαλαιοπο­ίησή της ξεπερνάει τα 3 τρισ. δολάρια.

 ?? ?? Η Google μπήκε στο νέο έτος απολύοντας αρκετές εκατοντάδε­ς εργαζομένο­υς και τονίζοντας ότι θα ακολουθήσο­υν κι άλλοι, ενώ η Microsoft απέλυσε 1.900 υπαλλήλους από το τμήμα βιντεοπαιχ­νιδιών.
Η Google μπήκε στο νέο έτος απολύοντας αρκετές εκατοντάδε­ς εργαζομένο­υς και τονίζοντας ότι θα ακολουθήσο­υν κι άλλοι, ενώ η Microsoft απέλυσε 1.900 υπαλλήλους από το τμήμα βιντεοπαιχ­νιδιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece