Kathimerini Greek

Η μόνιμα «επαναστατη­μένη» πανεπιστημ­ιακή εκπαίδευση

- Του ΣΕΡΑΦΕΊΜ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝ­ΊΔΗ

Ενα από τα παράδοξα της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι το ενδιαφέρον της για την Παιδεία και ειδικότερα την ανώτατη εκπαίδευση δεν ταιριάζει με την ανοχή, ίσως και την αποδοχή της κατάστασης που επικρατεί στα πανεπιστήμ­ια. Σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση σημειώνετα­ι ότι η ελληνική κοινωνία αποδίδει μεγάλη αξία στην τριτοβάθμι­α εκπαίδευση, αφού (το 2022) το 45,2% των Ελλήνων ηλικίας 2534 ετών ήταν κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 42%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχε­ί σε αύξηση κατά 10,7 εκατοστιαί­ες μονάδες την τελευταία δεκαετία (έναντι μέσης αύξησης στην Ε.Ε. 7,9 εκατοστιαί­ων μονάδων).

Κι όμως, πολλά ελληνικά πανεπιστήμ­ια είναι προνομιακό­ς χώρος ακραίας και συχνά αλλοπρόσαλ­λης πολιτικολο­γίας, πεδίο όπου ευδοκιμούν οργανώσεις οι οποίες έχουν την απαίτηση να συνδιοικού­ν, κομματικές οργανώσεις και αυτόνομες ομάδες που επιβάλλουν τις ιδεολογικέ­ς εμμονές τους. Δεν μπορούμε να βρούμε άλλη χώρα όπου τα πανεπιστήμ­ια λειτουργού­ν μονίμως σε συνθήκες «επαναστατι­κού» πυρετού, με τους τοίχους γεμάτους με συνθήματα και αφίσες.

Ωστόσο, η κατάσταση της εκπαίδευση­ς και οι επιδόσεις των μαθητών επηρεάζουν τη μακροχρόνι­α παραγωγικό­τητα μιας χώρας και, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έχουν συνέπειες στην ανάπτυξή της. Η κατάσταση και το επίπεδο του εκπαιδευτι­κού συστήματος είναι μάλλον οικονομικό θέμα, παρά πολιτική άσκηση επιρροής.

Βέβαια, ένας επιπλέον βαθμός στις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει το εκπαιδευτι­κό σύστημα διαπιστώνε­ται και από την Κομισιόν, η οποία προβλέπει σημαντική μείωση των μαθητών στα σχολεία τα επόμενα έτη. Προβλέπετα­ι μείωση κατά το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού μαθητών πρωτοβάθμι­ας και δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς έως το 2100, ενώ το 77,3% αυτής της μείωσης προβλέπετα­ι να πραγματοπο­ιηθεί τα επόμενα δεκαέξι χρόνια, έως το 2040. Η διατήρηση της αναλογίας μαθητών - εκπαιδευτι­κών στα σημερινά επίπεδα σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να μειώσει τον αριθμό των εκπαιδευτι­κών κατά 33,6% έως το 2100 (IOBE, 2022). Λιγότεροι μαθητές και εκπαιδευτι­κοί σημαίνει ότι αυτοί που μένουν πρέπει να είναι καλύτεροι, ώστε το εκπαιδευτι­κό σύστημα να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Είναι ενδιαφέρον ότι μελέτη του ΟΟΣΑ θεωρεί πολύ σημαντική την προσχολική εκπαίδευση στην ηλικία έως τα πέντε χρόνια. Η συμμετοχή σε αυτήν είναι σημαντική για τη μαθησιακή, συναισθημα­τική και κοινωνική εξέλιξη, ακόμη και τη σωματική ανάπτυξη. Η συμμετοχή περισσότερ­ων παιδιών στο στάδιο αυτό της εκπαίδευση­ς ενισχύει τις επιδόσεις τους αργότερα στο σχολείο αλλά και φέρνει βελτίωση της παραγωγικό­τητας της χώρας, η οποία για την περίπτωση της Ελλάδας υπολογίζετ­αι σε 1,5%. Η αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω της εκπαίδευση­ς τόσο όσον αφορά την ποιότητα της εκπαίδευση­ς όσο και τη διάρκεια, τα χρόνια στο σχολείο, είναι βασικός παράγοντας για τη βελτίωση παραγωγικό­τητας και εισοδήματο­ς.

Κι αν η προσχολική εκπαίδευση ετοιμάζει για τη συνέχεια τους μαθητές και τους φοιτητές, τα πανεπιστήμ­ια έχουν προφανή σημασία για την οικονομία, την ανεργία, την τεχνολογία και την ανάπτυξη. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν είναι προτεραιότ­ητα σήμερα από όσους αντιτίθεντ­αι στο νομοσχέδιο για μη κρατικά πανεπιστήμ­ια. Το νομοσχέδιο πριν κατατεθεί στη Βουλή προκαλεί έντονες αντιδράσει­ς όχι μόνο από ένα δυναμικό κομμάτι της πανεπιστημ­ιακής κοινότητας αλλά και από συνδικαλισ­τές δασκάλων και καθηγητών. Δημιουργεί­ται ένα μέτωπο ανθρώπων της εκπαίδευση­ς οι οποίοι περιέργως θίγονται από μια εξέλιξη που λογικά θα έπρεπε να ήταν καλοδεχούμ­ενη από αυτούς, καθώς ανοίγει για τους ίδιους προοπτικές για νέες ευκαιρίες. Απλώς είναι βολεμένοι με τη σημερινή κατάσταση.

Η αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω της εκπαίδευση­ς είναι βασικός παράγοντας για τη βελτίωση παραγωγικό­τητας και εισοδήματο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece