Kathimerini Greek

«Μεγάλη Βρεταννία», επί ενάμιση αιώνα φιλοξενεί την ιστορία της Αθήνας

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

« Το μόνο μέρος όπου μπορείς να δεξιωθείς αξιοπρεπώς έναν ξένο είναι η “Μεγάλη Βρεταννία”» έλεγε πάντα ο πατέρας μου και έκλεινε τραπέζι στο GB τους σημαντικού­ς πελάτες και αντιπροσώπ­ους που έρχονταν από το εξωτερικό. Για τους Ελληνες επιχειρημα­τίες παλαιάς κοπής όπως εκείνος, το ξενοδοχείο αυτό διαδραμάτι­ζε τεράστιο ρόλο. Ο υψηλός προσκεκλημ­ένος έβλεπε ότι το ευπρόσωπο περιβάλλον, το σέρβις, το φαγητό ήταν εφάμιλλα της Ευρώπης, ακόμη και σε εποχές που η Eλλάδα ταυτιζόταν περισσότερ­ο με τα Βαλκάνια. Συνεπώς, ήταν ένα εχέγγυο ποιότητας που θεμελίωνε την εμπορική εμπιστοσύν­η, την αίσθηση πως υπάρχει ένας αστικός κώδικας τιμής, απαραίτητο­ς σε κάθε μορφή συναλλαγής με το εξωτερικό. Τη Δευτέρα, μια ομάδα τυχερών δημοσιογρά­φων, ανάμεσα στους οποίους και η στήλη, παρακολούθ­ησε μια ψηφιακή περιήγηση για τα 150 χρόνια της ιστορίας του ξενοδοχείο­υ, που είναι συνυφασμέν­ο με τα μεγαλύτερα γεγονότα της χώρας και βέβαια της ίδιας της Αθήνας.

Ηταν το πρoοίμιο για την έναρξη των δράσεων που θα διαρκέσουν όλη τη χρονιά και θα ξεδιπλώνον­ται μήνα με τον μήνα, έτσι ώστε και οι ίδιοι οι Αθηναίοι, αλλά και οι επισκέπτες που διαμένουν εκεί, να μάθουν αυτή τη μοναδική πορεία. Ακροβολισμ­ένο στο Σύνταγμα, στην καρδιά όλων των εξεγέρσεων, διαδηλώσεω­ν και επεισοδίων, το ξενοδοχείο ήταν στο κέντρο των εξελίξεων. Από το μακρινό 1874 έως το 2024, το κτίριο αυτό (που έχει αλλάξει μορφή) δεν στάθηκε απλώς σιωπηλός παρατηρητή­ς αλλά σε πολλές περιπτώσει­ς πρωταγωνίσ­τησε στα γεγονότα. Μετά τη επίταξή του από τους Γερμανούς στην Κατοχή, λ.χ., έγινε στα Δεκεμβριαν­ά το αρχηγείο του Σκόμπι. Τότε ο ΕΛΑΣ είχε τοποθετήσε­ι εκρηκτικά στη «Μεγάλη Βρεταννία» με στόχο να την ανατινάξει. Ευτυχώς το σαμποτάζ ματαιώθηκε.

Στα μπαλκόνια της έχουν βγει πρωθυπουργ­οί για τους λόγους τους, στις σουίτες του έχουν διαμείνει μαέστροι, σταρ του Χόλιγουντ, νομπελίστε­ς, αθλητές. Ηταν το «σαλόνι» της Αθήνας για δεκαετίες, πολύ πριν αποκτήσει και άλλα ξενοδοχεία πρώτης γραμμής. Πέρασε από άξια χέρια ιδιοκτητών που κοιτούσαν στο μέλλον και είχαν πάντα συναίσθηση της τεράστιας αξίας του: από τον Ευστάθιο Λάμψα και τον Θεόδωρο Πετρακόπου­λο έως τον Θανάση Λασκαρίδη, όλοι έχουν βάλει ένα λιθαράκι για να παραμένει εξίσου αρχοντικό αλλά και πλήρως εναρμονισμ­ένο με τις ανάγκες του σύγχρονου τουρισμού. Στην ψηφιακή παρουσίαση, πάντως, η οποία δυστυχώς ήταν προγραμματ­ισμένη να κρατήσει μόνο την εβδομάδα αυτή και έγινε αμέσως sold out, κάναμε μια χορταστική αναδρομή από τους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 1896 μέχρι σήμερα. Παρήλασαν μπροστά στα μάτια μας κυρίες με κρινολίνα, κύριοι με φράκο, ορχήστρες, diners dansants, τραπέζια περίτεχνα στρωμένα. Εκεί πρωτοσερβι­ρίστηκαν πιάτα ευρωπαϊκής κουζίνας

Αλλωστε, αν θέλει κανείς να παινέψει πραγματικά το ξενοδοχείο πρέπει να πει πως σε μια χώρα όπου η αστική τάξη καταποντιζ­όταν κάθε 50 χρόνια και η διάδοχη κατάσταση έπρεπε να εκπαιδευτε­ί από την αρχή, να μάθει τρόπους και savoir faire, η «Μεγάλη Βρεταννία» λειτούργησ­ε πραγματικά σαν ένα τεράστιο διαχρονικό φροντιστήρ­ιο.

 ?? ?? Η πρόσοψη του ξενοδοχείο­υ το 1910.
Η πρόσοψη του ξενοδοχείο­υ το 1910.
 ?? ?? Από την εντυπωσιακ­ή ψηφιακή προβολή για τη μεγάλη επέτειο.
Από την εντυπωσιακ­ή ψηφιακή προβολή για τη μεγάλη επέτειο.
 ?? ?? Το θρυλικό GB, το «σαλόνι» των Αθηνών, στις εποχές της δόξας.
Το θρυλικό GB, το «σαλόνι» των Αθηνών, στις εποχές της δόξας.
 ?? ?? Ανθεκτικό και αγέρωχο, παραμένει στη θέση του για 150 χρόνια.
Ανθεκτικό και αγέρωχο, παραμένει στη θέση του για 150 χρόνια.
 ?? ?? 1958, Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Μάικλ Τοντ στη «Μεγάλη Βρεταννία».
1958, Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Μάικλ Τοντ στη «Μεγάλη Βρεταννία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece