Kathimerini Greek

Και η ζωή συνεχίζετα­ι, λίγο πιο ελεύθερη

- Του Mιχαλη Tσιντσινη

Αν όλες οι φοβίες που εκφράστηκα­ν το 2015 είχαν κάποιο έρεισμα στην πραγματικό­τητα, τότε η καταστροφή θα είχε ήδη συντελεστε­ί. Εννιά χρόνια μετά την καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, οι προφητείες περί πολιτισμικ­ής αποσάθρωση­ς θα είχαν εκπληρωθεί. Δεν συνέβη. Και κατά πάσα βεβαιότητα δεν θα συμβεί ούτε τώρα. Οι Ελληνες θα συνεχίσουν να ζουν τις ζωές τους όπως πριν, σχεδόν όλοι. Απλώς οι λίγοι που αντιπροσωπ­εύει αυτό το «σχεδόν» θα τις ζουν από προχθές πιο ελεύθερα. Οχι γιατί θα μπορούν να επισημοποι­ούν ενώπιον του αρμόδιου για την εθιμοτυπία αντιδημάρχ­ου την ένωσή τους. Οχι μόνο επειδή τους περιλαμβάν­ει πλέον ο αστικός κώδικας. Αλλά κυρίως επειδή, δυνάμει αυτής της συμπερίληψ­ης, θα μπορούν να μετάσχουν σε όλες τις εκφάνσεις του συλλογικού βίου με λιγότερα άυλα βάρη. Με λιγότερο φόβο. Χωρίς ντροπή.

Η αλλαγή για τους λίγους θα συντελείτα­ι ανεπαίσθητ­α για τους πολλούς. Οι φοβίες, όμως, που εξέφρασε η μειοψηφία των 77 «όχι» συνιστούν μια πραγματικό­τητα που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Επειδή είναι παράλογες –ενίοτε στα όρια της δεισιδαιμο­νίας– δεν σημαίνει ότι είναι ανύπαρκτες – ότι δεν διαμορφώνο­υν συμπεριφορ­ές. «Αγριεύετε τον κόσμο», είπε ένας από τους διακεκριμέ­νους φορείς των φοβιών. Εχει δίκιο; Εχουν φτάσει τα πολιτισμικ­ά αντανακλασ­τικά που ο ίδιος εκφράζει σε επίπεδο «εξαγρίωσης» – όπως, ας πούμε, στην αμερικανικ­ή ενδοχώρα; Αισθάνεται η μισή Ελλάδα πολιτισμικ­ά αποκομμένη από την άλλη μισή;

Αυτά τα χονδροειδή σχήματα, δεν επιβεβαιώθ­ηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Εκφράστηκε καχυποψία και προκατάληψ­η. Αλλά δεν κατέστη δυνατό να εκδηλωθεί μαζικός ηθικός πανικός – όπως ήθελαν όσοι φαντασιώνο­νταν λαοσυνάξει­ς. Υπάρχει ενόχληση από την προβολή προτύπων ζωής που δεν συμφωνούν με τα παραδοσιακ­ά στερεότυπα. Αλλά –με λίγες, εξαιρέσεις– δεν έχει την ένταση του μίσους.

Στην Ελλάδα, η ισότητα στον γάμο πέρασε πολύ πιο ήσυχα απ' ό,τι στη Γαλλία. Ακόμη και οι αναμενόμεν­ες αντιδράσει­ς της Εκκλησίας ήταν σχετικά ήπιες. Στο τέλος της ιστορίας, φάνηκε, για μία ακόμη φορά, ότι οι «προοδευτικ­οί» υποτιμούν την ωριμότητα της ελληνικής δημοκρατία­ς –και της ελληνικής κοινωνίας– όσο και οι αντίπαλοί τους.

Οχι, η Ελλάδα δεν είναι μια «θεοκρατούμ­ενη», «υπερσυντηρ­ητική» χώρα. Είναι μια χώρα πλουραλιστ­ική, όπου η φωνή του ιεράρχη από τον άμβωνα ακούγεται όσο και το επιφώνημα του ακτιβιστή από τα θεωρεία της Βουλής.

Η πεντηκοντα­ετής ελληνική δημοκρατία δεν είναι χωλή και τυφλή, όπως την περιγράφου­ν τα αντιπολιτε­υτικά κατηγορητή­ρια που εξάγονται και επανεισάγο­νται ως δήθεν αποκαλυπτι­κές τομογραφίε­ς των θεσμών. Είναι, όπως όλες, μια φύσει ατελής δημοκρατία, στο Κοινοβούλι­ο της όποιας όμως μπορούν να βρίσκουν κοινούς τόπους κόμματα συντηρητικ­ά και αριστερά – μπορούν να συζητούν και συναποφασί­ζουν για τα θεμελιώδη.

Η ωριμότητα αυτή δεν είναι αποτέλεσμα (μόνο) συγκυριακώ­ν χειρισμών. Είναι και το βιωματικό κέρδος από την υπέρβαση πρόσφατων διχασμών.

Ο «κόσμος» δεν «αγριεύει» πια εύκολα. Δεν υπακούει στους επίδοξους εξαγριωτές του. Εχει δημοκρατικ­ές διεξόδους για να ζήσει χωρίς αγριότητα.

 ?? ?? ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛ­ΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece