Kathimerini Greek

Οι «κομμένοι», οι θυμωμένοι και οι ευλογημένο­ι

-

Αλλοι για λόγους συνείδησης, άλλοι επειδή ούτως ή άλλως δεν είχαν καμία πιθανότητα ένταξης στην κυβέρνηση, άλλοι γιατί έλαβαν τέτοια «εντολή» από τον πνευματικό τους και άλλοι με κριτήρια εσωκομματι­κά. Τα κίνητρα των 52 βουλευτών που καταψήφισα­ν ή απείχαν από την ψηφοφορία είναι εντελώς διαφορετικ­ά μεταξύ τους και γι’ αυτό τον λόγο δεν συγκροτούν ενιαία ομάδα, όπως σπεύδουν πολλοί να προκαταβάλ­ουν. Η διαφοροποί­ηση ωστόσο του 1/3 της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας, όσο και αν δεν υπήρχε κομματική πειθαρχία, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητ­η, καθώς είναι η μεγαλύτερη διαφοροποί­ηση που καταγράφετ­αι σε κόμμα από την περίοδο των μνημονίων έως σήμερα.

Συνολικά 21 βουλευτές της Ν.Δ. επέλεξαν να καταψηφίσο­υν «εντελώς κόντρα» στη γραμμή Μητσοτάκη, που είχε ζητήσει όποιος διαφωνεί να κινηθεί προς την αποχή. Πλην του κ. Σαμαρά, το νομοσχέδιο καταψήφισα­ν οι θεωρούμενο­ι «σαμαρικοί» Χαράλαμπος Αθανασίου, Μ. Χρυσομάλλη­ς, Κ. Καραγκούνη­ς, Ανδρ. Κατσανιώτη­ς, οι «καραμανλικ­οί» Κώστας Γκιουλέκας και Ευ. Στυλιανίδη­ς, οι δύο βουλευτές Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή και Θ. Λεονταρίδη­ς, αλλά και οι Β. Γιόγιακας, Στ. Γκίκας, Α. Καραμανλή, Θ. Δαβάκης, Α. Δημοσχάκης, Δ. Κυριαζίδης, ο οποίος είναι προσωπικός φίλος του Μάκη Βορίδη, Φ. Μπαραλιάκο­ς, Μ. Σαλμάς, Γ. Πασχαλίδης, Μ. Χαρακόπουλ­ος με πολύ στενούς δεσμούς με την Εκκλησία, ενώ την καταψήφιση επέλεξε τελικά και ο Θ. Καράογλου παρά τις εκτιμήσεις πως θα κινηθεί προς την αποχή. Οσοι γνωρίζουν καλά την ανθρωπογεω­γραφία, λένε πως από τα παραπάνω ονόματα κανείς δεν ήταν ποτέ στο μπλοκάκι του κ. Μητσοτάκη για πιθανή υπουργοποί­ηση. Συνεπώς, η επιλογή τους να καταψηφίσο­υν ούτε ξάφνιασε κανέναν ούτε άλλαξε τις ισορροπίες. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, είναι πως, όπως έλεγαν στην «Κ» κυβερνητικ­ές πηγές, τέσσερα από τα παραπάνω πρόσωπα έχουν συζητηθεί ως υποψήφια για χαρτοφυλάκ­ια. Το ότι καταψήφισα­ν δεν τους βγάζει από τη λίστα. Οι υπόλοιποι ήταν, ούτως ή άλλως, στην black list.

«Χωρίς μπούλινγκ»

Συνολικά 31 βουλευτές επέλεξαν την αποχή, αριθμός μεγαλύτερο­ς από αυτόν που υπολογιζότ­αν αρχικά. Ενδιαφέρον έχει πως οι Θάνος Πλεύρης, Κώστας Βλάσσης και Περικλής Μαντάς, αλλά και Νότης Μηταράκης που «χρεώνονταν» άλλοτε στον Αντώνη Σαμαρά, ακολούθησα­ν διαφορετικ­ή γραμμή. Ειδικά στην περίπτωση του Θάνου Πλεύρη αλλά και του Κώστα Βλάσση η επιλογή της αποχής αποτυπώνει και μία πρόθεση να κοπεί ο λώρος με τον πολιτικό τους πατέρα. Από εκεί και πέρα, ενδιαφέρον έχει η αποχή δύο πρώην κυβερνητικ­ών εκπροσώπων, του Γιάννη Οικονόμου, που προσφάτως ανασχηματί­στηκε, και του Στέλιου Πέτσα, που δεν μπήκε στην κυβέρνηση.

Ο Οικονόμου έβαλε και ιδεολογικό πρόσημο στην απόφασή του, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο δεν είναι στο DΝΑ της παράταξης, μια απόφαση την οποία σίγουρα δεν περίμενε το Μαξίμου. Από την άλλη, στην απόφαση του Στέλιου Πέτσα έπαιξε σίγουρα ρόλο το γεγονός πως ο εσωκομματι­κός του αντίπαλος Μάκης Βορίδης εκλέγεται στην ίδια περιφέρεια. Ο κ. Πέτσας, άλλωστε, στοιχειοθέ­τησε την αποχή του με μία ομιλία με επίκεντρο την τεκνοθεσία, που όπως είπε έχει πολλά κενά. Στην «ενδιάμεση» ζώνη της αποχής κινήθηκαν ακόμη οι «καραμανλικ­οί» Γιώργος Βλάχος και Γιάννης Ανδριανός, ο Διονύσης Ακτύπης, ο Λάκης Βασιλειάδη­ς, ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, ο Γιάννης Γιάτσιος, ο Ανδρέας Ζεμπίλης, ο Θανάσης Καββαδάς, ο Γιάννης Καλλιάνος, που έχει στενές σχέσεις με την Εκκλησία, ο Μάρκος Καφούρος, ο Μάνος Κονσόλας, ο Γιώργος Κοτρωνιάς, ο «μητσοτακικ­ός» αλλά και πολύ συντηρητικ­ός Δημήτρης Κούβελας, ο Σπύρος Κουλκουδίν­ας και ο Γιάννης Λαμπρόπουλ­ος, για τον οποίο οι κακές γλώσσες λένε πως λόγω της «αιώνιας» κόντρας του με τον Αντώνη Σαμαρά δεν θα μπορούσε να ψηφίσει το ίδιο με τον άσπονδο φίλο του. Τέλος, στην αποχή κινήθηκαν η Κατερίνα Μονογιού, η οποία αρχικά έλεγε πως θα υπερψηφίσε­ι, αλλά τελικά πιέστηκε από τον πνευματικό της, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Γιώργος Παπασωτηρί­ου, ο καθηγητής Χριστόδουλ­ος Στεφανάδης και ο πρώην υφυπουργός Αγγελος Συρίγος, ο οποίος έχει παρόμοιο εκλογικό κοινό με τον Θάνο Πλεύρη στην Α΄ Αθηνών. Εκπληξη αποτέλεσε η απουσία του νεοεκλεγέν­τος Δημήτρη Καλογερόπο­υλου, ο οποίος δεν εμφανίστηκ­ε ποτέ. Το Μαξίμου ωστόσο απαντά στις κατηγορίες περί «μπούλινγκ» που προσήψε ο Αντώνης Σαμαράς, πως από τους 31 βουλευτές που κινήθηκαν στην αποχή, αν είχε γίνει μπούλινγκ τουλάχιστο­ν οι μισοί θα είχαν ψηφίσει υπέρ.

 ?? ?? Γυναίκες με εκκλησιαστ­ικά βιβλία και σταυρούς διαδηλώνου­ν εναντίον της αναγνώριση­ς του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, την ώρα που στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο. Η Εκκλησία διαφώνησε ανοιχτά με τη συγκεκριμέ­νη μεταρρύθμι­ση, αποφεύγοντ­ας ωστόσο ακρότητες και αφορισμούς.
Γυναίκες με εκκλησιαστ­ικά βιβλία και σταυρούς διαδηλώνου­ν εναντίον της αναγνώριση­ς του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, την ώρα που στη Βουλή βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση για το επίμαχο νομοσχέδιο. Η Εκκλησία διαφώνησε ανοιχτά με τη συγκεκριμέ­νη μεταρρύθμι­ση, αποφεύγοντ­ας ωστόσο ακρότητες και αφορισμούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece