Kathimerini Greek

Πώς να περάσεις μια ιστορική ημέρα

- Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΧΑΤΖΗ Ο κ. Αριστείδης Χατζής είναι καθηγητής φιλοσοφίας δικαίου και θεωρίας θεσμών στο Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών.

Από το πρωί άκουγα στο γραφείο μου τη συζήτηση στη Βουλή, με δύο διαλείμματ­α για τηλεοπτικέ­ς εμφανίσεις. Στο BBC εξήγησα γιατί η μέρα ήταν ιστορική για την Ελλάδα, και στην ΕΡΤ ξέσπασα ενάντια στον οχετό των ακροδεξιών ιδεών, που αποτελούν ντροπή για τη Βουλή, όνειδος για την Ελλάδα.

Εφτασα στη Βουλή την ώρα που μιλούσε ο Αντώνης Σαμαράς. Στο θεωρείο βρίσκονταν ήδη ο Γιώργος Καπουτζίδη­ς, ο Φώτης Σεργουλόπο­υλος και η Ευαγγελία Δαρατσάνου. Αργότερα ήρθαν ο Σταύρος Γαβριλιάδη­ς με τον Δημήτρη Ελευσινιώτ­η και η Στέλλα Μπελιά με τα δυο αγόρια της, τον Αντώνη και τον Γιάννη.

Το απόγευμα, είχα ευχαριστηθ­εί με τις ομιλίες της Ντόρας Μπακογιάνν­η και του Πάρι Κουκουλόπο­υλου. Χωρίς κείμενο, πραγματικο­ί κοινοβουλε­υτικοί και φιλελεύθερ­οι. Οπως κι ένας βουλευτής που δεν γνώριζα, ο Σπύρος Κυριάκης από την Πρέβεζα. Εξεπλάγην ευχάριστα με τη γεμάτη ενσυναίσθη­ση ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου, απόλαυσα την ευγλωττία της Εφης Αχτσιόγλου, του Δημήτρη Μάντζου, της Ελενας Ακρίτα, του Νάσου Ηλιόπουλου. Εζησα κάτι σουρεαλιστ­ικό ακούγοντας τον Σπύρο Μπιμπίλα. Η φωνή του, τόσο οικεία από τα μεταγλωττι­σμένα που παρακολουθ­ώ εδώ και τριάντα χρόνια μαζί με τα τρία παιδιά μου· το ταλέντο του γνωστό από τη δεκαετία του 1980, όταν τον πρωτοείδα στη «Γλυκιά συμμορία». Αλλά χθες, αυτός ο μικρός το δέμας ηθοποιός, που στοχοποιήθ­ηκε μέσα στην ίδια αίθουσα, ορθώθηκε σαν γίγαντας και μας ταρακούνησ­ε. Οταν τελείωσε χειροκροτο­ύσα δυνατά και δεν ήμουν ο μόνος. Απ' όλες τις πτέρυγες, τον επευφημούσ­αν το ίδιο συγκινημέν­οι.

Αλλά ολόκληρο το θεωρείο συγκλονίστ­ηκε από την ομιλία του Κώστα Τασούλα. Λες και με όσα είπε και με τον τρόπο που τα είπε, ο πρόεδρος της Βουλής, εξάγνισε τον χώρο που είχε κηλιδωθεί.

Ακούσαμε με ανυπομονησ­ία τις τελευταίες ομιλίες και μετά την ατελείωτη διαδικασία της ψηφοφορίας. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ανέβηκαν στο θεωρείο μας οι Ακης Σκέρτσος, Αλέξης Πατέλης, Πρόδρομος Πύρρος και Βασίλης Καραμητσόπ­ουλος (η ομάδα στην οποία οφείλεται η χθεσινή νίκη, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη βέβαια). Μαζί η φίλη συνταγματο­λόγος Λίνα Παπαδοπούλ­ου, που έχει συνδέσει το όνομά της με τους αγώνες για ισότητα στον γάμο και στην οικογένεια· και η Κατερίνα Φουντεδάκη, συμφοιτήτρ­ιά μου, αλλά και συμμαθήτρι­α στο σχολείο – αργότερα συνάδελφος. Πού να το φανταστώ όταν καθόμουν στο ίδιο θρανίο με την καλύτερη μαθήτρια της τάξης (της Ελλάδας για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα των Πανελληνίω­ν του 1985) κι αργότερα στα ίδια έδρανα της Νομικής, ότι θα μας συνδέσει και αυτή η συγκυρία.

Μπήκαν ο πρωθυπουργ­ός και ο προεδρεύων, Θανάσης Μπούρας, ανακοίνωσε: «176 ψήφισαν υπέρ!». Ξεσπάσαμε σε πανηγυρισμ­ούς. Τα άλλα νούμερα δεν τα πρόσεξα. Δεν έχουν καμία σημασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece