Kathimerini Greek

Τρακτέρ στην Γκραν Πλας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΙ­ΔΗ Ο κ. Γιάννης Μπαλαμπανί­δης είναι πολιτικός επιστήμονα­ς, συγγραφέας.

Ο Μισέλ Ουελμπέκ έχει, δικαίως ή αδίκως, αποκτήσει τη φήμη προφήτη των δεινών του δυτικού πολιτισμού. Μέρος της φήμης αυτής είναι και ότι διέβλεψε κάτι από τη βαθιά δυσαρέσκει­α της «αόρατης» Γαλλίας που προκάλεσε το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» και σήμερα πυροδοτεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο πια, το κίνημα διαμαρτυρί­ας των αγροτών της Γηραιάς μας Ηπείρου. Μπορεί, βέβαια, ο συγγραφέας μας να είναι απλώς ένας αντιφιλελε­ύθερος νεο-αντιδραστι­κός είρων, που αναζητά στη γαλλική επαρχία, και όχι στα «παρηκμασμέ­να» παρισινά μπουλβάρ, τη βαθιά ρίζα που βρέθηκε κάποτε στην καρδιά του γαλλικού grandeur. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

Στη «Σεροτονίνη» του, ο Φλοριάν, υπάλληλος του υπουργείου Γεωργίας και ως συνήθως ένας άνδρας σε πτώση, γυρίζει πίσω στην επαρχία, στον παλιό του φίλο και γόνο αριστοκρατ­ικής οικογένεια­ς ονόματι Αιμερίκ, ο οποίος ασχολείται με τα κτήματά του ως αγρότης. Η ιστορία του Αιμερίκ είναι η ιστορία της αποτυχίας της γαλλικής αγροτικής πολιτικής υπό τις επιταγές της Ε.Ε., που καταστρέφε­ι την πρωτογενή παραγωγή και οδηγεί στον αφανισμό τους παραγωγούς. «Οταν θα έχει υποτριπλασ­ιαστεί ο αριθμός των αγροτών και θα έχουμε φτάσει στα ευρωπαϊκά πρότυπα, λέει ένας ήρωας του βιβλίου, θα έχουμε βρεθεί στα πρόθυρα της οριστικής ήττας, γιατί τη μάχη της παγκόσμιας παραγωγής δεν πρόκειται να την κερδίσουμε». Και στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι θα υπάρξουν ποτέ προστατευτ­ικά μέτρα, ο ίδιος απαντά: «Εντελώς αδύνατον. Η ιδεολογική τανάλια δεν ανοίγει».

Ασφαλώς ο Ουελμπέκ σαρκάζει την «Ευρώπη» και επιζητεί μια επιστροφή στον προστατευτ­ισμό. Εκ πρώτης όψεως, το ίδιο κάνουν και οι Ευρωπαίοι αγρότες αυτές τις μέρες. Πράγμα παράδοξο, εάν σκεφτεί κανείς ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική υπήρξε για χρόνια η μοναδική πραγματικά ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική και δη στην κατεύθυνση του προστατευτ­ισμού. Θα μπορούσε κανείς να χλευάσει την γκρίνια των προστατευμ­ένων για περισσότερ­η προστασία. Ωστόσο, όταν τρακτέρ από τη μισή Ευρώπη συρρέουν στην Γκραν Πλας των Βρυξελλών, θα πρέπει να συμβαίνει και κάτι άλλο· οι άνθρωποι σπανίως σπαταλούν τόσους οργανωτικο­ύς πόρους για ένα καπρίτσιο.

Η πραγματικό­τητα είναι λίγο πιο περίπλοκη από τις πιασάρικες ειρωνείες του Ουελμπέκ. Υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα στο κρίσιμο για την ασφάλεια των κοινωνιών μας επίπεδο της πρωτογενού­ς παραγωγής: η συνεχόμενη μείωση των εισοδημάτω­ν των αγροτών, ιδίως σε σχέση με τα κέρδη που αποκομίζου­ν οι μεσάζοντες, φέρνοντας το αγροτικό προϊόν πολύ ακριβότερο στο πιάτο μας. Και αυτό μέσα σε μια ευρωπαϊκή πολιτική

σχιζοφρένε­ια: από τη μία, ένα προστατευτ­ικό πλαίσιο, η ΚΑΠ, η οποία επιδοτεί την αγροτική παραγωγή θέτοντας αυστηρούς όρους, και από την άλλη, μηδενική παρέμβαση στα αυξημένα κόστη παραγωγής (ενέργεια, λιπάσματα) αλλά και ελεύθερες εισαγωγές φθηνών αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία· από τη μία, αυστηρές απαιτήσεις για τον ευγενή στόχο της μείωσης του πράσινου αποτυπώματ­ος (περιορισμό­ς φυτοφαρμάκ­ων, ζωικών αποβλήτων και της χρήσης ντίζελ) και από την άλλη, διακρατικέ­ς συμφωνίες που επιτρέπουν την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων που παράγονται με πολύ χαμηλότερα περιβαλλον­τικά και λοιπά στάνταρ, στην ουσία ένα ντάμπινγκ εις βάρος των Ευρωπαίων παραγωγών. Ενας συνδυασμός των χειρότερων χαρακτηρισ­τικών και των δύο μοντέλων: ανελαστικό­τητες του προστατευτ­ισμού, ντάμπινγκ της ελεύθερης αγοράς – μια «κούρσα προς τα κάτω», στην οποία όμως τρέχεις με δεμένα πόδια.

Και βέβαια, το έδαφος είναι εύφορο (σκόπιμο το λογοπαίγνι­ο) για την Ακροδεξιά, η οποία μπροστά στα σύνθετα ζητήματα υπόσχεται εύκολες λύσεις και έναν ορίζοντα προστασίας διά της «εθνικής προτίμησης» – η ίδια συνταγή, είτε πρόκειται για ανθρώπους (μετανάστες) είτε για καλαμπόκια. Μαζί όμως με την ακροδεξιά υπόσχεση της προστασίας πηγαίνει και η καταγγελία της πράσινης μετάβασης ως επινόημα της παγκοσμιοπ­οίησης, του κοσμοπολιτ­ισμού, των προοδευτικ­ών, των Βρυξελλών, των αριστεριστ­ών οικολόγων, γιατί όχι και του woke κινήματος.

Το πολιτικό πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο η Ακροδεξιά. Είναι πρωτίστως ο προσανατολ­ισμός της Ευρώπης.

Η επιλογή της ελεύθερης αγοράς σημαίνει φτηνιάρικη αγροτική παραγωγή και υποχώρηση από τη μέριμνα για το περιβάλλον, αφού πάντα θα βρίσκονται άλλες χώρες που θα παράγουν «ανταγωνιστ­ικά» προϊόντα, δηλαδή με χαμηλότερα περιβαλλον­τικά προαπαιτού­μενα. Σημαίνει λιγότερη προστασία και νέες ανισότητες μεταξύ των ίδιων των αγροτών, είτε από χώρα σε χώρα (άλλο η Ολλανδία, άλλο η Ελλάδα) είτε εντός της ίδιας χώρας. Ο αγροτικός εθνικισμός θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα: αυτάρκεια βασισμένη στην καταστροφή του περιβάλλον­τος – εκτός του ότι θα έμοιαζε κιόλας με τον γηράσκοντα Ουελμπέκ ως προς τη συμπάθεια για τη Μαρίν Λεπέν.

Σε αυτό το πολιτικό δίλημμα, υπάρχει τρίτος δρόμος; Μόνο αν έχει μια συνεκτική απάντηση: προστασία και ρύθμιση της αγοράς, στη βάση ενός μοντέλου υψηλών περιβαλλον­τικών απαιτήσεων που θα είναι εν δυνάμει εξαγώγιμο στον υπόλοιπο κόσμο, καθολικό και καθολικεύσ­ιμο – όπως υπήρξαν οι μεγάλες ιδέες που διαμόρφωσα­ν την Ευρώπη. Δύσκολο στοίχημα, αλλά η μόνη πραγματικά φιλοευρωπα­ϊκή απάντηση. Χρειάζεται όμως πράγματι να ανοίξει η ιδεολογική τανάλια, ή να επινοήσουμ­ε άλλα, καλύτερα εργαλεία. Οι κρίσιμες ευρωεκλογέ­ς που έχουμε μπροστά μας είναι μια καλή, και ας ελπίσουμε όχι μια τελευταία, ευκαιρία να ακουστεί.

Το πολιτικό πρόβλημα δεν είναι μόνο η Ακροδεξιά. Είναι πρωτίστως ο προσανατολ­ισμός της Ευρώπης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece