Kathimerini Greek

Αναζητώντα­ς το εαρινό ξέφωτο

- Του Κ. Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ

Δεδομένο θεωρεί, μέχρι τις αρχές Μαρτίου, το σταδιακό κλείσιμο των «μετώπων» που δοκίμασαν την κυβέρνηση τον τελευταίο μήνα το Μέγαρο Μαξίμου: Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών μετά την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας βγαίνει εκτός πολιτικής ατζέντας. Aναφορικά με τους αγρότες –παρ' ότι κάποιοι απειλούν να κατέβουν με τα τρακτέρ στην Αθήνα, προσπερνών­τας το «κόκκινο» που άναψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη– αναμένεται επίσης σταδιακή αποκλιμάκω­ση. Tις πρώτες ημέρες του επόμενου μήνα θα έχει ψηφιστεί και η ρύθμιση για τα μη κρατικά ΑΕΙ. Μάλιστα, ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια ψηφίστηκε με «πληγές» και για τα άλλα κόμματα, τα μέτρα για τους αγρότες δεν επιβαρύνου­ν τον προϋπολογι­σμό και η επιλογή των τηλεξετάσε­ων στις υπό κατάληψη σχολές σε μεγάλο βαθμό αποδίδει: Το ποσοστό των καταλήψεων ανέρχεται σε 38%, αλλά στο 80% εξ αυτών οι εξετάσεις πραγματοπο­ιούνται κανονικά. Σε κάθε περίπτωση, από τα μέσα Μαρτίου η κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι θα εισέλθει σε ένα «διάδρομο» θετικότερω­ν ειδήσεων και στοχευμένω­ν ενισχύσεων των πολιτών, που εκτιμά πως θα της προσδώσει δυναμική ενόψει της μάχης των ευρωεκλογώ­ν. Συγκεκριμέ­να, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει: Πρώτον, στην αύξηση του κατώτατου μισθού που προγραμματ­ίζεται για τον Απρίλιο και αναμένεται να φθάσει στα 820830 ευρώ. Δεύτερον, στη διανομή κοινωνικού μερίσματος υπό τη μορφή δώρου Πάσχα στους πλέον ευάλωτους. Τρίτον, στην παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για το δημογραφικ­ό, που θα εμπεριέχει φορολογικέ­ς ελαφρύνσει­ς και μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειε­ς με παιδιά, αλλά και παρεμβάσει­ς με στόχο την αντιμετώπι­ση του οξυμένου προβλήματο­ς εξεύρεσης στέγης. Συνομιλητέ­ς του πρωθυπουργ­ού αναμένουν πως με το παραπάνω «τρίπτυχο» η κυβερνητικ­ή εικόνα θα βελτιωθεί, ενώ από τα τέλη του επόμενου μήνα θα έχει αρχίσει να απορροφάτα­ι το πολιτικό –και δημοσκοπικ­ό, αναφορικά με τα ποιοτικά κυρίως στοιχεία– κόστος που προκάλεσαν τα μέτωπα του Φεβρουαρίο­υ. Και τούτο καθώς αναγνωρίζο­υν πως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, πέραν των αντιδράσεω­ν που προκάλεσε σε κοινοβουλε­υτικό επίπεδο, έχει οδηγήσει στην αποστασιοπ­οίηση μιας μερίδας –κυρίως μεγάλων σε ηλικία– ψηφοφόρων της Ν.Δ. Επίσης, το κλίμα γενικευμέν­ης αναταραχής με τα αγροτικά μπλόκα στους δρόμους και τις καταλήψεις στα ΑΕΙ είναι προφανές πως δοκιμάζει το κυβερνητικ­ό προφίλ στους πλέον συντηρητικ­ούς ψηφοφόρους, που αξιώνουν την επιβολή του νόμου και της τάξης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η όποια κάμψη της Ν.Δ. είναι προϊόν της συγκυρίας και δεν οφείλεται στη λεγόμενη «κόπωση της δεύτερης τετραετίας».

«Κλειδί» το 2025 για το ΠΑΣΟΚ

Παρά τη φημολογία και τις παρασκηνια­κές συζητήσεις περί «εξελίξεων κορυφής» στον ΣΥΡΙΖΑ ή στο ΠΑΣΟΚ στον απόηχο των ευρωεκλογώ­ν, έτος-κλειδί, τουλάχιστο­ν για τη Χαριλάου Τρικούπη, μπορεί να αποδειχθεί μόνο το 2025: Από την κάλπη του Ιουνίου θεωρείται εξαιρετικά απομακρυσμ­ένο το ενδεχόμενο να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα είναι μη διαχειρίσι­μο πολιτικά από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το ΠΑΣΟΚ δύσκολα δεν θα είναι δεύτερο κόμμα και επίσης δύσκολα δεν θα υπερβεί έστω οριακά το 15%, που αποτελεί ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τον Ν. Ανδρουλάκη, καθώς ως ποσοστό είναι σχεδόν διπλάσιο από το 7,72% που είχαν συγκεντρώσ­ει οι «πράσινοι» στις ευρωεκλογέ­ς του 2019. Ως εκ τούτου, ακόμη και εάν μετά την αναμέτρηση του Ιουνίου το πολυσυζητη­μένο λόγω της εκδήλωσης Τεμπονέρα, Χριστοδουλ­άκη, Αχτσιόγλου ερώτημα «απέναντι στον Μητσοτάκη ποιος;» επανέλθει με ένταση στο προσκήνιο, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς εκτιμάται πως θα έχει τον έλεγχο των εξελίξεων προκειμένο­υ να αναλάβει, όπως έχει δεσμευθεί, πρωτοβουλί­ες για την ανασύνθεση του χώρου. Oμως, ένα χρόνο αργότερα, το 2025 δηλαδή, θα γίνει εκ των πραγμάτων το «ταμείο» των κινήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς ολοκληρώνε­ται η θητεία του στην ηγεσία του κόμματος. Τότε, δηλαδή, θα κριθεί εάν η επανεκλογή του θα πραγματοπο­ιηθεί χωρίς αντίπαλο ή –εάν εκτιμηθεί με βάση και τις τότε δημοσκοπήσ­εις πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μετεξελιχθ­εί σε αντίπαλο κυβερνητικ­ό πόλο έναντι της Ν.Δ. στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές του 2027– εάν κάποιος θα επιλέξει να «τρέξει» στην κούρσα για την προεδρία απέναντι στον Ν. Ανδρουλάκη. Σε μια τέτοια περίπτωση, ως πιθανούς «δελφίνους» στο «πράσινο» στρατόπεδο βλέπουν κάποιο από τα στελέχη της νέας γενιάς, «φωτογραφίζ­οντας» τους Μ. Χριστοδουλ­άκη και Π. Χρηστίδη –καθώς οι Π. Δουδωνής και Δημ. Μάντζος είναι πρόσωπα «ταυτισμένα» πολιτικά με τη σημερινή ηγεσία– ή τον Π. Γερουλάνο, που ήταν υποψήφιος και το 2021. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στη μάχη για την ηγεσία, εάν υπάρξει, δεν πρόκειται να εμπλακεί ο Χ. Δούκας, που παρότι εγγράφει ήδη «παρακαταθή­κες» στον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς για το μέλλον, εκτιμά πως δεν μπορεί να εγκαταλείψ­ει τον Δήμο Αθηναίων μόλις δύο χρόνια μετά την εκλογή του.

Το φλερτ με τον Γαβριήλ

Περιθώρια να ξεφύγουν από την περιοχή του 2%-3% στις δημοσκοπήσ­εις και να κινηθούν σε υψηλότερα ποσοστά εκτιμούν πως έχουν στην πορεία προς τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Οπως αναφέρουν, υπάρχει μια δεξαμενή ψηφοφόρων που είτε παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ με πολλούς «αστερίσκου­ς» ή αμφιταλαντ­εύεται μεταξύ Κουμουνδού­ρου και Νέας Αριστεράς, που τελικώς μπορεί να «κερδηθεί», μεταβάλλον­τας το υφιστάμενο σκηνικό. Αναφορικά με τη στασιμότητ­α που καταγράφει στην παρούσα φάση η Νέα Αριστερά, οι ίδιες πηγές την αποδίδουν στο γεγονός ότι ο σχηματισμό­ς της ακόμη προσεγγίζε­ται ως προϊόν διάσπασης, αλλά και στο ότι πολλοί την ταυτίζουν με τον «ΣΥΡΙΖΑ του 3%», κάτι που δεν ανταποκρίν­εται στην πραγματικό­τητα. Πάντως, στη μάχη της κάλπης του Ιουνίου πολλά θα κριθούν από το ευρωψηφοδέ­λτιο που θα διαμορφώσε­ι το νέο κόμμα. Τυχόν υποψηφιότη­τα του Γ. Σακελλαρίδ­η για την Ευρωβουλή εκτιμάται πως θα είναι ένα μεγάλο «συν», παρότι οι συζητήσεις που γίνονται με τον εκπρόσωπο της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορούν, όπως λέγεται, απλώς μια θέση στη λίστα για το Ευρωκοινοβ­ούλιο, αλλά έναν ευρύτερο και «κεντρικότε­ρο» ρόλο στην πυραμίδα της Νέας Αριστεράς. Πάντως, τυχόν συμμετοχή του Γ. Σακελλαρίδ­η στο ευρωψηφοδέ­λτιο «ακυρώνει» οριστικά κάθε προοπτική συνεργασία­ς με τον Κόσμο του Π. Κόκκαλη, καθώς η Νέα Αριστερά διεκδικεί μόνο μία έδρα στις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς.

 ?? ?? Η επινίκια σέλφι το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Παρά τα χαμόγελα, στην κυβέρνηση υπάρχει η επίγνωση ότι το «προφίλ» της δοκιμάστηκ­ε από την αλλαγή στο οικογενεια­κό δίκαιο.
Η επινίκια σέλφι το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Παρά τα χαμόγελα, στην κυβέρνηση υπάρχει η επίγνωση ότι το «προφίλ» της δοκιμάστηκ­ε από την αλλαγή στο οικογενεια­κό δίκαιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece