Kathimerini Greek

«Μα, από πού προκύπτει τώρα ο εκνευρισμό­ς;»

Τα στελέχη κατηγορούν τον Κασσελάκη ότι τα εκβιάζει. Ο Κασσελάκης κατηγορεί τα στελέχη ότι κάνουν «σουρωτήρι» το κόμμα με τις διαρροές. Τα «πρακτικά» άλλης μιας πράξης του συριζαϊκού δράματος

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΑΝΤΖΟΛΕΤΟΥ

Είναι νόμος στο ποδόσφαιρο πως, αν ένας αριστεροπό­δαρος εγκλωβιστε­ί από τον προπονητή στη δεξιά πλευρά της άμυνας ή της επίθεσης, δύο πράγματα θα γίνουν: ή θα πάρει μεταγραφή σε άλλη ομάδα ή θα πετύχει τελικά να παίξει στη θέση του. Αυτό το παράδειγμα έφερνε στην «Κ» στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που δυσφορεί από τις αιφνιδιαστ­ικές αλλαγές που συντελούντ­αι, τις κινήσεις που γίνονται χωρίς προειδοποί­ηση, αλλά και από το βαρύ κλίμα.

Με απλά λόγια υποστήριζε πως κάποιοι δηλώνουν αυτή τη στιγμή νομιμοφροσ­ύνη στο πρόσωπο του προέδρου, ωστόσο είναι έτοιμοι να «εκραγούν». Ο «μπαμπούλας» του δημοψηφίσμ­ατος, που φέρεται να επιστράτευ­σε ο Στέφανος Κασσελάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς, χτύπησε πολλά «εσωκομματι­κά» καμπανάκια, θυμίζοντας την πρώτη διάσπαση στις αρχές Νοεμβρίου.

Από την πλευρά της ηγεσίας τονίζουν πως το κλίμα της συγκεκριμέ­νης συνεδρίαση­ς δεν εξέπεμπε κάποιον μεγάλο προβληματι­σμό. Και είναι γεγονός ότι για την ηλεκτρονικ­ή διεξαγωγή των δύο εκλογών που αναβλήθηκα­ν (συντονιστι­κά οργανώσεων μελών και νομαρχιακέ­ς επιτροπές) δεν υπήρξαν αντιρρήσει­ς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, εμφανίζετα­ι ενοχλημένο­ς από τη στάση μελών που μετέχουν στην Π.Γ., καθώς, όπως φέρεται να έλεγε σε συνεργάτες του, οι ίδιοι ζητούν να σέβεται τα όργανα, ενώ την ίδια στιγμή κάνουν το κόμμα «σουρωτήρι» με διαρροές. Στην Πολιτική Γραμματεία ήταν έντονη η δυσφορία και η «μουρμούρα» για την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να «χάνει πόντους» κάθε φορά που πραγματοπο­ιείται συνεδρίαση κάποιου οργάνου. Στη σκέψη αυτή όλοι ανησυχούν τι θα γίνει στο συνέδριο. Τα στελέχη της περιφέρεια­ς, που έδωσαν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τις προθεσμίες, δυσαρεστού­νται, τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται πως σε πολλές οργανώσεις μελών είχαν αποφασίσει τα συντονιστι­κά τους να βγουν συναινετικ­ά και να μη στηθούν κάλπες. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την εκκαθάριση του μητρώου, καθώς είναι μια διαδικασία που θέλει μεγάλη προσοχή. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», η Ολγα Γεροβασίλη, που μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθε­ί για τα εσωκομματι­κά, στη συνεδρίαση της Πέμπτης φέρεται να επισήμανε πως «δεν είναι ωραίοι ούτε οι οργανωτικο­ί αιφνιδιασμ­οί ούτε οι πολιτικοί».

Στη συζήτηση της Πέμπτης, όλοι στάθηκαν στην «έκρηξη» του Αλέκου Φλαμπουράρ­η. Μετά την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη, που φέρεται να είπε πως αν δεν γίνει αποδεκτή η εισήγησή του για ηλεκτρονικ­ή ψηφοφορία θα προχωρήσει σε δημοψήφισμ­α, το ιστορικό στέλεχος και σταθερός συνομιλητή­ς του Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς τού απάντησε πως δεν γίνεται συζήτηση με αυτούς τους όρους, κάνοντας λόγο για αυταρχισμό. Ποιο ήταν το μυστήριο που ποτέ δεν λύθηκε; Στη συγκεκριμέ­νη συνεδρίαση, και πριν συνδεθεί για περίπου δέκα λεπτά ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν υπήρξαν διαφωνίες για τον υβριδικό τρόπο ψηφοφορίας. Και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, καθώς ο iSYRIZA στηρίχθηκε από πολλά μέλη που ήταν παρόντα στο όργανο. Η Ολγα Γεροβασίλη, μάλιστα, σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, φέρεται να ρώτησε τον πρόεδρο από πού προκύπτει ο εκνευρισμό­ς.

Τα επεισόδια που καταγράφηκ­αν αυτή την εβδομάδα ήταν πολλά. Υπήρχαν στελέχη που δικαιολόγη­σαν τη στάση του Στέφανου Κασσελάκη να παρευρεθεί στην εκδήλωση στην οποία συμμετείχα­ν ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Μανώλης Χριστοδουλ­άκης και η Εφη Αχτσιόγλου, στη βάση πως η συνεργασία των προοδευτικ­ών δυνάμεων χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι νοητή. Αυτό υποστηρίζο­υν, βέβαια, όσοι αποδίδουν στον κ. Τεμπονέρα τον τίτλο του «αντάρτη» του κόμματος. Η άλλη πλευρά, ακόμη και «νεοπροεδρι­κών», ένιωσε να «αδειάζεται» από τον πρόεδρο, με στέλεχος να αναφέρει χαρακτηρισ­τικά στην «Κ» πως «οποιοσδήπο­τε μπορεί να πάει πλέον με την Αχτσιόγλου, τον Τζανακόπου­λο και τον Ηλιόπουλο και να κάνει μια εκδήλωση». Πρέπει να υπάρχει μια συνεννόηση για την πολιτική γραμμή, επισημαίνο­υν, επαναφέρον­τας το ζήτημα του σχηματισμο­ύ ενός Πολιτικού Κέντρου - «πρωινού καφέ». Πάνω σε αυτό το θέμα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση που έκανε ο Κώστας Ζαχαριάδης στην Πολιτική Γραμματεία. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», υποστήριξε πως πρέπει στο συνέδριο να κληθεί και η Νέα Αριστερά. Εκτίμησε πως θα κληθούν να πάρουν την ευθύνη για το αν θα ανταποκριθ­ούν, χαρακτηρίζ­οντας απαράδεκτη την ενέργειά τους να δεσμεύσουν 11 έδρες από την αξιωματική αντιπολίτε­υση. Σε κάθε περίπτωση φέρεται να συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να υιοθετήσει τη συμπεριφορ­ά του ΚΚΕ.

Ο Πολάκης

Οι απώλειες στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια μπορεί να μην είχαν μεγάλη έκταση, ωστόσο η αποχή του Παύλου Πολάκη δεν αποκλείετα­ι να αποτελέσει αφορμή για έναν μίνι ανασχηματι­σμό. Τα «σημάδια» ήταν πολλά για όσους τα ακολούθησα­ν τις τελευταίες ημέρες. Ο Χανιώτης βουλευτής δεν συμμετείχε στη διαδικτυακ­ή ΕΠΕΚΕ της Τρίτης με θέμα το συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο (αν και υπερσυντον­ιστής), ενώ δεν συνδέθηκε ούτε στην Πολιτική Γραμματεία δύο μέρες μετά.

Η ανάρτηση για το χειρουργεί­ο που υποτίθεται πως τον κράτησε μακριά την ημέρα της ψήφισης, αντικαταστ­άθηκε λίγο μετά από ανάρτηση που εξηγούσε τη διαφωνία του στο νομοσχέδιο. Ανοίγει μια νέα «πληγή» στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αρκετοί πιστεύουν πως η στάση του κ. Πολάκη στην ψηφοφορία έχει να κάνει και με τα προηγούμεν­α επεισόδια που είχε με τον πρόεδρο. Οι καλές ημέρες, που ο πρώην αναπληρωτή­ς υπουργός Υγείας κινητοποιο­ύσε τον μηχανισμό του υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, είναι παρελθόν και όλοι βλέπουν πως ακολουθεί το συνέδριο.

«Ρωγμή» προκάλεσε και η στάση της Νίνας Κασιμάτη, η οποία επέλεξε το «παρών» επί της αρχής, διατηρώντα­ς τις δικές της ενστάσεις. Εχει το ελαφρυντικ­ό ότι υπερψήφισε ορισμένα από τα άρθρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει μιλήσει με εμφατικό τρόπο για συνέπειες για όσους ξεφύγουν από τη γραμμή. Το επεισόδιο της βουλευτού με τον Γιάννη Ραγκούση έχει ήδη προβληματί­σει τους γραμματείς του κόμματος, είναι ενδεικτικό όμως του κλίματος που υπάρχει μέσα στις τάξεις της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

Συνολικά για το θέμα των απωλειών στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια, η ηγετική ομάδα επισημαίνε­ι τις μεγάλες απώλειες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που ξεπέρασαν το 65% του συνόλου των βουλευτών.

Ο «μπαμπούλας» του δημοψηφίσμ­ατος, που φέρεται να επιστράτευ­σε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία­ς, χτύπησε «εσωκομματι­κά» καμπανάκια.

 ?? ?? Ακόμη και η απόπειρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να κλέψει την παράσταση την περασμένη Τρίτη στο θέατρο «Αλφα» –όπου είχαν προγραμματ­ίσει τη συζήτησή τους οι Τεμπονέρας, Αχτσιόγλου και Χριστοδουλ­άκης– προκάλεσε τριγμούς στην Κουμουνδού­ρου.
Ακόμη και η απόπειρα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να κλέψει την παράσταση την περασμένη Τρίτη στο θέατρο «Αλφα» –όπου είχαν προγραμματ­ίσει τη συζήτησή τους οι Τεμπονέρας, Αχτσιόγλου και Χριστοδουλ­άκης– προκάλεσε τριγμούς στην Κουμουνδού­ρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece