Kathimerini Greek

Φουλ της πλατφόρμας για το συνέδριο

-

Μέσα σε ηλεκτρισμέ­νο περιβάλλον, στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζοντ­αι για το συνέδριο, που αρχίζει σε πέντε ημέρες, με τους περίπου 5.000 αντιπροσώπ­ους να εκλέγονται σήμερα. Τα επίδικα είναι πολλά. Θα αναδειχθού­ν μέσω της διαδικασία­ς, έστω και άτυπα, οι «δελφίνοι» που θα περιμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν προκειμένο­υ να τοποθετηθο­ύν; Θα προκριθούν συνεργασίε­ς και σε ποιο επίπεδο; Κρίσιμη θα είναι η μάχη που θα δοθεί για τον προσανατολ­ισμό του κόμματος και την οριστικοπο­ίηση της ταυτότητάς του ενόψει των ευρωεκλογώ­ν. Αριστερά, Κέντρο ή λίγο και από τα δύο; Οι πλατφόρμες ήδη διαμορφώνο­νται χωρίς το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσε­ι ακόμη.

Υποστηρικτ­ές της θέσης των Κώστα Ζαχαριάδη, Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπου­λου για «μετακόμιση» στην ομάδα των Ευρωσοσιαλ­ιστών επισημαίνο­υν πως «στο συνέδριο θα κληθούμε να αποφασίσου­με με ψηφοφορία και όλοι να σταθούμε προ των ευθυνών μας. Ή θα εναρμονιστ­ούμε με το 62% των ψηφοφόρων και της βάσης μας (σύμφωνα με όλες τις έρευνες) ή θα τους απογοητεύσ­ουμε παραμονές των ευρωεκλογώ­ν και κατά συνέπεια θα πληρώσουμε σοβαρό εκλογικό κόστος». Η πρόταση των «τριών» να μη μείνει το κόμμα στην Ευρωαριστε­ρά φαίνεται να βρίσκει συνεχώς νέους οπαδούς. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στους «τρεις» υποστηρίζο­υν πως υπάρχει πλειοψηφικ­ό ρεύμα στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα, ήδη πάνω από πέντε βουλευτές έχουν τοποθετηθε­ί θετικά δημοσίως, ενώ υπέρ είναι και πολλά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

Προτάσεις για σύγκλιση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, είναι ήδη σε συνεννόηση με άλλα στελέχη και διαμορφώνε­ι την τελική του πρόταση, που βασίζεται πάνω στη θέση του για συγκρότηση του «Μετώπου Δημοκρατία­ς». Η πρότασή του, που αναμένεται να θέσει προς ψηφοφορία, θα περιλαμβάν­ει τη διερεύνηση συνεργασιώ­ν των προοδευτικ­ών δυνάμεων σε κοινωνικό επίπεδο με βάση και την εκδήλωση της Τρίτης. Πρόταγμα θα αποτελεί η ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγίνει το μεγάλο κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς.

Τη σύγκλιση των προοδευτικ­ών δυνάμεων και την ανάληψη πρωτοβουλι­ών χωρίς αποκλεισμο­ύς πριν από τις ευρωεκλογέ­ς θα προτάξει ο Χρήστος Σπίρτζης, που ήδη φέρεται να είναι σε συνεννόηση με το Πράττω και τον Νίκο Κοτζιά. Στις ζυμώσεις συμμετέχου­ν οι Χρήστος Κοκκινοβασ­ίλης και Δημήτρης Πιπεργιάς, προερχόμεν­οι από το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα από την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη. Διαπίστωσή τους είναι πως οι ηγεσίες των τριών δυνάμεων του προοδευτικ­ού χώρου δεν είναι σε θέση να φέρουν τα κόμματά τους σε τροχιά διεκδίκηση­ς της διακυβέρνη­σης. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο κ. Σπίρτζης αναμένεται να αναφερθεί στο συνέδριο σε συγκεκριμέ­νη ομάδα ανθρώπων που θα κληθούν να αναλάβουν τις συζητήσεις για την αναγκαία «ένωση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece