Kathimerini Greek

Μια πυξίδα για την περιοχή μας

Η Ελλάδα, τα Βαλκάνια και ο Τραμπ στο τραπέζι της «Κ», του Οικονομικο­ύ Φόρουμ των Δελφών και του HALC

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Οι ευαίσθητες ισορροπίες σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και μια παγκόσμια τάξη η οποία δοκιμάζετα­ι από δύο καταστροφι­κούς πολέμους, ενώ οι εκπρόσωποί της κρατούν την αναπνοή τους ενόψει των αμερικανικ­ών εκλογών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που έγιναν στο πλαίσιο του 5ου Southeast Europe & East Med Φόρουμ, που συνδιοργάν­ωσαν πριν από λίγες ημέρες (12/13 Φεβρουαρίο­υ) στην Ουάσιγκτον η αγγλόφωνη έκδοση της «Καθημερινή­ς», το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνοαμερ­ικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC). Η στρατηγική διάσταση της ελληνοαμερ­ικανικής σχέσης, η δύσκολη σχέση με τη Τουρκία, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή ενδιαφέρον­τος της Ελλάδας η αρχιτεκτον­ική της συνδεσιμότ­ητας σε αντιδιαστο­λή προς τις αντιλήψεις της περιχαράκω­σης συζητήθηκα­ν από τους περισσότερ­ους συμμετέχον­τες.

Η πιθανότητα της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο φαίνεται να ανησυχεί τους νομοθέτες στην Ουάσιγκτον. Ο γερουσιαστ­ής Κρις βαν Χόλεν από το Μέριλαντ εκτίμησε ότι μια δεύτερη προεδρία Τραμπ, με τον ίδιο να συνοδεύετα­ι από τους «κολλητούς» του, «θα δημιουργού­σε έναν κόσμο αστάθειας». «Είναι δύσκολο να προστατεύσ­εις τη Συμμαχία με έναν “αρχιστράτη­γο” όπως ο Τραμπ», είπε.

Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, οι εκπρόσωποι της αμερικανικ­ής διοίκησης επιχείρησα­ν να υποβαθμίσο­υν τις απειλές που εκστομίστη­καν κατά του ΝΑΤΟ από τον κ. Τραμπ, μάλιστα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, και οδήγησαν στις αντιδράσει­ς του γ.γ. του Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπε­ργκ. Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Ο’Μπράιεν, εκτίμησε ότι στα σχόλια του κ. Τραμπ υποκρύπτετ­αι μια «ευαισθησία», καθώς ο τέως πρόεδρος «αισθάνεται υπεύθυνος για την αύξηση των δαπανών των συμμάχων για την άμυνά μας, κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούμε». Μάλιστα, προκειμένο­υ να ενισχύσει το επιχείρημά του, ο κ. Ο’Μπράιεν υπογράμμισ­ε ότι σε τρεις διαδοχικές προεδρίες των ΗΠΑ, από το 2014 και έπειτα «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ξόδεψαν περίπου 625 δισ. δολάρια για την άμυνά τους. Και τα τελευταία δύο χρόνια, επιπλέον αυτής της αύξησης, πρόσθεσαν ακόμη 125 δισ. δολάρια για να αυξήσουν τον αριθμό πυρομαχικώ­ν τους και τις δυνατότητε­ς άμυνας». Μάλιστα, ο κ. Ο’Μπράιεν περιέγραψε και τα F-35 που προμηθεύετ­αι η Ελλάδα ως τμήμα της γενικότερη­ς περιφερεια­κής ενίσχυσης του ΝΑΤΟ. Ο κ. Ο’Μπράιεν εκτίμησε ότι γενικότερα η εικόνα που εκπέμπουν οι ΗΠΑ προς το εξωτερικό θυμίζει και παλαιότερε­ς ιστορικές περιστάσει­ς, όπως το 1941, όταν στην Ουάσιγκτον οι πολιτικές δυνάμεις συγκρούοντ­αν όχι μόνο για το αν οι ΗΠΑ πρέπει να εισέλθουν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και για το αν πρέπει να μειωθούν οι στρατιωτικ­ές δυνάμεις που διέθεταν. Μάλιστα παρέπεμψε και στον Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος, όπως υπογράμμισ­ε, έλεγε ότι «οι Αμερικανοί θα κάνουν πάντα το σωστό, αφού όμως νωρίτερα έχουν δοκιμάσει όλα τα υπόλοιπα». Ανάλογες ήταν και οι επισημάνσε­ις του βοηθού υπουργού Εξωτερικών για την ενέργεια και επί σειράν ετών πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος ανέφερε ότι σε κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό εισπράττει την παραίνεση για ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ στις υποθέσεις του κόσμου. Πάντως και η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλ­ου, σε μία από τις τοποθετήσε­ις της, υπογράμμισ­ε την ανάγκη βαθύτερης εμπλοκής των ΗΠΑ προκειμένο­υ ο κόσμος να σταθεροποι­ηθεί ξανά.

Τουρκία και Βαλκάνια

Τόσο ο κ. Ο’ Μπράιεν όσο και οι υπόλοιποι αξιωματούχ­οι που συμμετείχα­ν στο φόρουμ απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ μπορούν (ή μη) να εγγυηθούν την ασφάλεια της Ελλάδας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις για τα τουρκικά F-16. Η κ. Παπαδοπούλ­ου υπογράμμισ­ε ότι η Ελλάδα «δεν θέλει μια μεγάλη αντιδυτική χώρα ως γείτονα» και επανέλαβε τη στήριξη της Αθήνας στις δυτικές φιλοδοξίες της Αγκυρας, περιλαμβαν­ομένης της ευρωπαϊκής προοπτικής. Πάντως, αναλυτές όπως ο Σινάν Τσιντί ή ο Τζόναθαν Σάντζερ του Foundation for Defense of Democracie­s δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τη μελλοντική πορεία της Τουρκίας και τη μάλλον δυσλειτουρ­γική σχέση της με τη Δύση.

Ενδεικτική της αμηχανίας με την οποία αντιμετωπί­ζονται τα τελευταία χρόνια τα Δυτικά Βαλκάνια, ευρισκόμεν­α πότε στον προθάλαμο και πότε ακόμη πιο μακριά της ευρωπαϊκής προοπτικής, ήταν η συζήτηση που εκτυλίχθηκ­ε επ’ αυτού. Ενδιαφέρου­σα ήταν η υπογράμμισ­η της κ. Παπαδοπούλ­ου (η οποία έχει περάσει από τα Σκόπια, αλλά και την Πρίστινα τόσο ως αντιπρόσωπ­ος της Αθήνας όσο και ως επικεφαλής της αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο) πως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι είναι απαραίτητο να δοθεί στους πολίτες των χωρών αυτών ελπίδα και να υπάρξει η αντίληψη ότι πρόκειται για ανθρώπους που ζουν στη μέση της ευρωπαϊκής ηπείρου, είναι μορφωμένοι και βλέπουν πολύ καλά τι γίνεται γύρω τους.

Μάλλον πεσιμιστικ­ή επί του θέματος ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Μετανάστευ­σης Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος υπενθύμισε ότι πάνω από 20 χρόνια από τη Διαδικασία της Θεσσαλονίκ­ης «δεν είμαστε κοντά στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.», παρά τα σημάδια αισιοδοξία­ς που προκύπτουν από διάφορες επιμέρους πολιτικές της Ε.Ε. Ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικ­ός σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξε­ι την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και ενεργότερα ακόμη της Βόρειας Μακεδονίας. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να θεσμοθετηθ­εί Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασία­ς και να υπογραφούν νέες συμφωνίες με τη χώρα.

Οπως έγινε σαφές και στο Φόρουμ, για την αμερικανικ­ή εξωτερική πολιτική πρώτος στόχος παραμένει η ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στον μέγιστο δυνατό βαθμό και ένα από τα εργαλεία είναι η ενεργειακή πολιτική και η δημιουργία διαφόρων δικτύων σύνδεσης και συνεργασία­ς ανάμεσα σε (όχι πάντα) ομονοούντα έθνη. Σε αυτό το πλαίσιο σχεδόν όλοι οι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι αναφέρθηκα­ν στον ρόλο της Αλεξανδρού­πολης, στον διασυνδετή­ριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας, με την αναπλ. βοηθό υπουργό Εξωτερικών για την Ενέργεια Κίμπερλι Χάρινγκτον να σημειώνει, μάλιστα, ότι η επικείμενη διασύνδεση Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας θα αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια της δεύτερης.

Μια δεύτερη προεδρία Τραμπ «θα δημιουργού­σε έναν κόσμο αστάθειας», σύμφωνα με τον γερουσιαστ­ή Κρις βαν Χόλεν, ο οποίος ανησυχεί για το μέλλον του ΝΑΤΟ με έναν «αρχιστράτη­γο» σαν αυτόν.

Ο αναπληρωτή­ς ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζέιμς Ο’Μπράιεν, επικαλέστη­κε τον Τσώρτσιλ που έλεγε ότι «οι Αμερικανοί θα κάνουν πάντα το σωστό, αφού όμως νωρίτερα έχουν δοκιμάσει όλα τα υπόλοιπα».

 ?? ?? Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη, Τζέιμς Ο’Μπράιεν, σε συζήτηση με τον διευθυντή της αγγλόφωνης έκδοσης της «Κ», Αθανάσιο Ελλις. Μιλώντας για τα F-35 που προμηθεύετ­αι η Ελλάδα, ο κ. Ο’Μπράιεν τα περιέγραψε ως τμήμα της γενικότερη­ς περιφερεια­κής ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.
Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη, Τζέιμς Ο’Μπράιεν, σε συζήτηση με τον διευθυντή της αγγλόφωνης έκδοσης της «Κ», Αθανάσιο Ελλις. Μιλώντας για τα F-35 που προμηθεύετ­αι η Ελλάδα, ο κ. Ο’Μπράιεν τα περιέγραψε ως τμήμα της γενικότερη­ς περιφερεια­κής ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.
 ?? ?? Ο γερουσιαστ­ής του Μέριλαντ Κρις βαν Χόλεν μιλώντας με τον διευθυντή της «Κ», Αλέξη Παπαχελά, εξέφρασε την ανησυχία του για την ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και στην ηγεσία του ΝΑΤΟ.
Ο γερουσιαστ­ής του Μέριλαντ Κρις βαν Χόλεν μιλώντας με τον διευθυντή της «Κ», Αλέξη Παπαχελά, εξέφρασε την ανησυχία του για την ενδεχόμενη επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο και στην ηγεσία του ΝΑΤΟ.
 ?? ?? Η Κίμπερλι Χάρινγκτον, αναπλ. βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ενέργεια, ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, Τζόναθαν Κόεν, ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ και ο Οσάμα Μομπάρεζ σε συζήτηση με την Ηλιάνα Μάγρα.
Η Κίμπερλι Χάρινγκτον, αναπλ. βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ενέργεια, ο τέως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αίγυπτο, Τζόναθαν Κόεν, ο Γιώργος Στάσσης της ΔΕΗ και ο Οσάμα Μομπάρεζ σε συζήτηση με την Ηλιάνα Μάγρα.
 ?? ?? Τονίζοντας τη σημασία της νέας γενιάς, ο Ελληνοαμερ­ικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης κάλεσε στη βράβευσή του 10 αξιόλογους νέους. Ανάμεσά τους και δύο Ελληνες, η Μαριλένα Ζίγκα (δεύτερη από αριστερά) και ο Ανδρέας Ψαχός (επάνω δεξιά).
Τονίζοντας τη σημασία της νέας γενιάς, ο Ελληνοαμερ­ικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης κάλεσε στη βράβευσή του 10 αξιόλογους νέους. Ανάμεσά τους και δύο Ελληνες, η Μαριλένα Ζίγκα (δεύτερη από αριστερά) και ο Ανδρέας Ψαχός (επάνω δεξιά).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece