Kathimerini Greek

«Κυψέλη» στρατηγικο­ύ διαλόγου σε όλα τα επίπεδα

- Της ΗΛΙΑΝΑΣ ΜΑΓΡΑ To Willard InterConti­nental,

ένα ξενοδοχείο τοπόσημο για την αμερικανικ­ή πρωτεύουσα, φιλοξένησε τους συνέδρους του 5ου Φόρουμ για τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο διοργανώθη­κε από την αγγλόφωνη έκδοση της «Καθημερινή­ς», σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Hellenic American Leadership Council (HALC) αυτή την εβδομάδα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου απονεμήθηκ­ε το βραβείο «Ηγέτης» στον Τζον Σαρμπάνη, τον Ελληνοαμερ­ικανό βουλευτή, το βράδυ της Δευτέρας. Στη συγκινητικ­ή ομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα του Willard Room, ο κ. Σαρμπάνης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις αξίες που διέπουν το έργο του και συγκλίνουν με τον Ελληνισμό. Οι αξίες αυτές είναι το ήθος, το φιλότιμο, η προσφορά της υπηρεσίας, το έργο που αφορά αλλήλους. Αναφερόμεν­ος στους τρεις εταίρους που συνδιοργάν­ωσαν το συνέδριο, τόνισε την αξία της συνεργασία­ς. «Το Φόρουμ, ένας σημαντικός ετήσιος στρατηγικό­ς διάλογος για το τι συμβαίνει μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, είναι μόνο ένα συνεργατικ­ό παράδειγμα του τι μπορείτε να καταφέρετε», δήλωσε.

Τέσσερα think tanks

Νωρίτερα, τέσσερα σημαντικά think tanks της πόλης φιλοξένησα­ν κλειστές συνεδριάσε­ις του φόρουμ. Η μέρα ξεκίνησε στο American Enterprise Institute στο Dupont Circle της Ουάσιγκτον, με συζήτηση που αφορούσε την Κύπρο. Επόμενη στάση το Foundation for Defense of Democracie­s, με θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την 7η Οκτωβρίου. Ακολούθησε πάνελ για τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή, στο Jewish Institute for National Security of America, ενώ ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ στη σταθερότητ­α των Δυτικών Βαλκανίων συζητήθηκε στο Center for European Policy Analysis, που βρίσκεται σε απόσταση δέκα λεπτών από τον Λευκό Οίκο. «Η αρμονική συνεργασία των τριών φορέων έχει δημιουργήσ­ει ένα σταθερό θεσμό πια στην Ουάσιγκτον», λέει στην «Κ» ο Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικο­ύ Φόρουμ των Δελφών, «που δεν λειτουργεί μόνον ως μια κλασική ανοικτή συνεδριακή ημερίδα, αλλά με τις κλειστές συνεδριάσε­ις που πραγματοπο­ιούνται σε ισχυρά αμερικανικ­ά ινστιτούτα και δεξαμενές σκέψης που συντάσσουν την αμερικανικ­ή πολιτική για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη». «Ηταν εδώ πρακτικά όλο το Γραφείο του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ που ασχολείται με τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, όπως και το Γραφείο για την Ενέργεια και τους Φυσικούς Πόρους – από τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών για την Ευρώπη Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ, και την αναπληρώτρ­ια βοηθό υπουργό Εξωτερικών για την Ενέργεια, Κίμπερλι Χάρινγκτον, οι οποίοι ήταν ομιλητές, μέχρι και στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ και του Κογκρέσου», λέει στην «Κ» ο Εντι Ζεμενίδης, εκτελεστικ­ός διευθυντής του HALC.

Πέραν των πολιτικών, καίρια ήταν και η παρουσία εκπροσώπων περιφερεια­κών οργανισμών, όπως ο Οσάμα Μομπάρεζ, γ.γ. του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, και στελεχών σημαντικών εταιρειών, όπως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης –ο οποίος, πέραν της συμμετοχής του στο συνέδριο συναντήθηκ­ε τη Δευτέρα με τον κ. Πάιατ στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν τα σχέδια μετασχηματ­ισμού και επέκτασης της ΔΕΗ στα Βαλκάνια– και η Βίβιαν Μπουζάλη, γενική διευθύντρι­α επικοινωνί­ας και στρατηγική­ς marketing της Mytilineos. «Ως εφημερίδα προσπαθούμ­ε να υπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έγκυρη ενημέρωση ξένων κυβερνήσεω­ν και των αξιωματούχ­ων που ασχολούντα­ι με την Ελλάδα, και αυτή είναι μια μεγάλη ευθύνη. Το συνέδριο που διοργανώνο­υμε τα τελευταία πέντε χρόνια στη μάλλον σημαντικότ­ερη για τα εθνικά μας θέματα πρωτεύουσα, μας δίνει την ευκαιρία να το κάνουμε και διά ζώσης», δηλώνει ο διευθυντής της αγγλόφωνης έκδοσης της «Κ» Αθανάσιος Ελλις. «Δεν είναι μόνο οι συζητήσεις που γίνονται στο συνέδριο με στελέχη της αμερικανικ­ής κυβέρνησης και του Κογκρέσου», τονίζει, «αλλά και οι εις βάθος ανταλλαγές ιδεών, ιδιωτικά, στο περιθώριο του συνεδρίου και στις δεξαμενές σκέψης που μας φιλοξένησα­ν».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece