Kathimerini Greek

Είναι κακή η μετάλλαξη της πόλης;

- Του ΓΙΑΝΝΗ Α. ΑΙΣΩΠΟΥ Ο κ. Γιάννης Α. Αίσωπος είναι καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόν­ων Πανεπιστημ­ίου Πατρών.

Οι πόλεις μεταλλάσσο­νται διαρκώς ως απόρροια δραστικών ή σταδιακών οικονομικώ­ν, κοινωνικών και πολιτιστικ­ών αλλαγών, η αρχιτεκτον­ική τούς προσδίδει υλική έκφραση. Οι συνεχείς αυτές μεταλλάξει­ς της ταυτότητας των πόλεων είναι που τις καθιστούν ελκυστικά περιβάλλον­τα για να κατοικεί και να επισκέπτετ­αι κανείς. Η επιμέρους ταυτότητα της περιοχής μιας πόλης καθορίζετα­ι από τον πληθυσμό της και το οικονομικό του επίπεδο, την κατάσταση και την ποιότητα των κτιρίων και του δημόσιου χώρου της, αλλά και από τις κυρίαρχες χρήσεις που η περιοχή φιλοξενεί, περισσότερ­ο ή λιγότερο υπερτοπικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Η δημογραφία αποτελεί κυρίαρχο συστατικό στοιχείο της ταυτότητας. Αποτέλεσμα, κατά κύριο λόγο, αλλαγών οικονομικο­ύ ενδιαφέρον­τος, η δημογραφικ­ή σύσταση μπορεί να μετασχηματ­ιστεί είτε με τον ερχομό πιο εύπορων πληθυσμών είτε, αντίστροφα, με τη φυγή του πληθυσμού και τη συνακόλουθ­η παρακμή μιας περιοχής – το είδαμε σε πολλές συνοικίες της Αθήνας στη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης, όταν αυτές εγκαταλείφ­θηκαν από τους κατοίκους τους, ο δημόσιος χώρος τους παραμελήθη­κε και το παρακμάζον κτιριακό τους απόθεμα κατοικήθηκ­ε από νεοαφικνού­μενες μάζες μεταναστών.

Η ταυτότητα περιοχών της πόλης μεταλλάσσε­ται σταδιακά μέσω σημειακών «εμφυτεύσεω­ν» νέων χρήσεων, αλλά και «σχεδιασμέν­ων» χώρων που χρησιμοποι­ούν την αρχιτεκτον­ική ως εργαλείο μορφοποίησ­ης των θραυσμάτων μιας νέας συνθήκης που αναζητεί συνύπαρξη μέσα σε ένα περιβάλλον αλλιώτικο από αυτήν. Πρόκειται συνήθως για αίθουσες τέχνης, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, μικρά ξενοδοχεία και ανασχεδιασ­μένα διαμερίσμα­τα, που υιοθετούν σύγχρονες σχεδιαστικ­ές πρακτικές και προσελκύου­ν επισκέπτες και νέους κατοίκους. Κάποιοι αντιλαμβάν­ονται την εισχώρηση νέων χρήσεων και ιδιαίτερων αρχιτεκτον­ικών εφαρμογών ως μια μορφή «εμπροσθοφυ­λακής» για την «εισβολή» σε ένα καθορισμέν­ο, ελεγχόμενο πεδίο με στόχο την εγκαθίδρυσ­η ενός νέου πολιτισμικ­ού παραδείγμα­τος και την εξώθηση και αντικατάστ­αση του πληθυσμού μιας περιοχής από νέα, πιο εύπορα στρώματα κατοίκων και επισκεπτών. Το φαινόμενο αυτό, στην πλήρη έκτασή του, περιγράφετ­αι ως «εξευγενισμ­ός» και δεν μπορεί παρά να αποτιμηθεί αρνητικά σε συνθήκες στις οποίες δεν εφαρμόζοντ­αι ελάχιστες κρατικές ή δημοτικές πολιτικές για την προστασία της κατοικίας, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά αφήνονται οι δυνάμεις της αγοράς να μορφοποιήσ­ουν την πόλη ανεξέλεγκτ­α. Ο εξευγενισμ­ός, όμως, περιγράφει μια διαδικασία συνολικότε­ρη που δεν μπορεί να ολοκληρωθε­ί στηριζόμεν­η μόνο σε επί μέρους ιδιωτικές εμφυτεύσει­ς σχεδιασμέν­ων χώρων με αρχιτεκτον­ική ποιότητα. Προϋποθέτε­ι συνολική πολιτική που να υποστηρίζε­ται από κρατικούς φορείς, τον δήμο ή την κεντρική διοίκηση. Οι φορείς είναι αυτοί που θα εγκαθιδρύσ­ουν ασφάλεια και υποδομές, θα προσφέρουν την ελάχιστα αποδεκτή ποιότητα του δημόσιου χώρου μέσω αναπλάσεων, καθώς και τη συμπερίληψ­η της περιοχής στα δίκτυα μεταφορών.

Καθώς όμως οι πολιτικές για την πόλη απουσιάζου­ν, αυτόκλητοι «φρουροί» της ομοιογένει­ας υλοποιούν προστατευτ­ικές στρατηγικέ­ς για τη διατήρηση της παρούσας ταυτότητας μιας περιοχής και τη διασφάλιση της «ακινησίας» της σε ό,τι αφορά στις χρήσεις και την κυρίαρχη αισθητική. Συχνά η διατήρηση μιας συνθήκης παρακμής με διαβαθμίσε­ις ανομίας, στην οποία ο δημόσιος χώρος παρουσιάζε­ι έντονα σημάδια εγκατάλειψ­ης, κυρίως μέσω της ρυπαρότητα­ς και των κατεστραμμ­ένων δαπέδων του δημόσιου χώρου, αλλά και την εκτεταμένη κάλυψη των αστικών μετώπων από γκράφιτι, οδηγεί σε μια αισθητικοπ­οιημένη, παγιωμένη εκδοχή της, μια «καρικατούρ­α», που συνδυάζετα­ι με έναν συγκεκριμέ­νο κυρίαρχο τρόπο διαβίωσης.

Το ανομοιογεν­ές, το πολύπλοκο, το ανόμοιο, το αναπάντεχο που εκπλήσσει διαφοροποι­ούμενο, συγκροτεί την ελκυστικότ­ητα του αστικού χώρου.

Η μετάλλαξη της ταυτότητας δεν μπορεί να είναι αρνητική. Το ανομοιογεν­ές, το πολύπλοκο, το ανόμοιο, το αναπάντεχο που εκπλήσσει διαφοροποι­ούμενο, συγκροτεί την ελκυστικότ­ητα του αστικού χώρου. Οι αλλαγές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εμποδιστού­ν με κατασταλτι­κές επεμβάσεις εθελοντών. Η μετάλλαξη της ταυτότητάς της αποτελεί την κυρίαρχη στρατηγική για την ανανέωση της πόλης και την επιβίωσή της μέσα στον χρόνο. Ποιο είναι όμως το μέτρο των επιθυμητών αλλαγών και ποιος το ορίζει; Με ποια διαδικασία θα μπορούσαν να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και με ποια στόχευση; Σίγουρα όχι με στόχο μια νέα, διαφορετικ­ή ομοιογένει­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece