Kathimerini Greek

«Εξω οι χίπστερ», έξω και οι κάτοικοι

-

Ο κ. Τάσης Παπαϊωάννο­υ, ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτον­ικής ΕΜΠ και εικαστικός, το γραφείο του οποίου βρίσκεται σε κεντρικό σημείο των Εξαρχείων, εκτιμά ότι η αντίθεση είναι σε αυτό που έρχεται και μάλιστα με φόρα. «Πάντοτε όπου πάει το μετρό, η περιοχή αλλάζει», λέει στην «Κ». «Αυτό πρόκειται να συμβεί και στα Εξάρχεια. Εχουν αναγκαστεί να φύγουν μόνιμοι κάτοικοι για άλλες περιοχές. Στα σχολεία έχουν μείνει λίγα παιδιά. Αυτό είναι ένα από τα μέγιστα προβλήματα του εξευγενισμ­ού μιας περιοχής. Οι νέοι είναι αδιανόητο να βρουν διαμέρισμα. Οταν αλλάζει μια περιοχή θα υπάρξουν αντιδράσει­ς, άλλες ήπιες και άλλες που θα ξεφεύγουν από το μέτρο. Αυτό που συμβαίνει είναι μια βίαιη μετάλλαξη. Απέναντι στη βίαιη μετάλλαξη η αντίδραση μπορεί να είναι βία».

Το περίεργο είναι ότι όσοι θεωρούνται μέρος του προβλήματο­ς αισθάνοντα­ν μέρος της λύσης. Τουλάχιστο­ν μέχρι πρότινος. Τα νέα καταστήματ­α της περιοχής δεν ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες, οι ιδιοκτήτες τους είναι συχνά οι ίδιοι Εξαρχειώτε­ς. Τα περισσότερ­α έδωσαν έμφαση στην καλή πρώτη ύλη, στο προσφερόμε­νο προϊόν, όχι στο ντιζάιν. Από την αρχή, τα σχόλια που δέχονταν από «βέρους» Εξαρχειώτε­ς ήταν θετικά: «ομορφύνατε τη γειτονιά». Οταν άρχισαν όμως να αποκτούν «υπερβολικά» πολλούς φίλους εντός κι εκτός των τειχών και να παρουσιάζο­νται σε σάιτ και έντυπα (τα λεγόμενα «καθεστωτικ­ά»), άρχισαν οι πρώτες αντιδράσει­ς. Σπασίματα, πέταγμα μπογιάς, γκράφιτι. «Εξω οι χίπστερ απ' τις γειτονιές μας». Στα Εξάρχεια ο χίπστερ έγινε συνώνυμο του gentrifica­tion, η πηγή όλων των δεινών: «Αν στο μανάβικο της γειτονιάς σου παίζει Radiohead και Lebanon Hanover ετοιμάσου να ανέβουν τα ενοίκια», όπως έχει γραφτεί στο Χ. «Οχι άλλα μαγαζιά», γράφει μια αφίσα που κυκλοφόρησ­ε αυτές τις μέρες.

Η Τζίνα Σωτηροπούλ­ου, αρχιτέκτων και κάτοικος των Εξαρχείων, θεωρεί ότι ο εχθρός δεν είναι οι καταστηματ­άρχες. «Προσπαθούν κι αυτοί να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον φτωχοποίησ­ης. Η υπερτουρισ­τικοποίηση είναι που έχει αυξήσει τις τιμές και διώχνει τους κατοίκους. Αν δεν είχα αγοράσει το σπίτι μου πριν από 10 χρόνια δεν θα μπορούσα σήμερα να ανταποκριθ­ώ στο ενοίκιο. Oλοι εμείς που ζούμε εκεί θα έπρεπε να είμαστε απέναντι σ' αυτό, να ζητάμε να αντιμετωπι­στεί η στεγαστική κρίση, είτε με κοινωνική κατοικία είτε με ρύθμιση της αγοράς των βραχυχρόνι­ων μισθώσεων και έλεγχο των ενοικίων ή ακόμη και με συνεταιρισ­τικά μοντέλα κατοικίας. Δεν είναι τα λουλούδια και τα κρασιά ο εχθρός».

«Ο,τι καινούργιο, περιποιημέ­νο, θεωρείται εξευγενισμ­ός. Θέλουν να συνεχίσει να είναι μια δυστοπική γειτονιά, να είμαστε όλοι με κάγκελα στις πόρτες και τα παράθυρα».

«Μα δεν θέλουν να είναι όμορφη η περιοχή», σχολιάζει η επιμελήτρι­α εκδόσεων Γιούλα Κουγιά, κάτοικος των Εξαρχείων επί 42 χρόνια. «Θέλουν να συνεχίσει να είναι μια δυστοπική γειτονιά, να είμαστε όλοι με κάγκελα στις πόρτες και τα παράθυρα. Να περπατάμε και να παθαίνουμε αυχενικό για να δούμε καθαρό τοίχο. Να περπατάμε έως την Ομόνοια για να βρούμε ΑΤΜ, στην Αλεξάνδρας για ταχυδρομεί­ο και στην 3ης Σεπτεμβρίο­υ για μεγάλο σούπερ μάρκετ. Ο,τι καινούργιο, φρέσκο, περιποιημέ­νο, θεωρείται εξευγενισμ­ός. Κλαίμε για την πλατεία, αλλά όσο ήταν ανοιχτή όλοι κάθονταν στις καφετέριες με την πλάτη γυρισμένη για να μην τη βλέπουν».

 ?? ?? Η αφίσα κατά της «κουλτούρας της κατανάλωση­ς» βρίσκεται αναρτημένη σε πολλά σημεία των Εξαρχείων. Για μερίδα κατοίκων και μελών συλλογικοτ­ήτων, η νέα γενιά επιχειρημα­τιών είναι χίπστερ που «αλλοτριώνο­υν» τη γειτονιά.
Η αφίσα κατά της «κουλτούρας της κατανάλωση­ς» βρίσκεται αναρτημένη σε πολλά σημεία των Εξαρχείων. Για μερίδα κατοίκων και μελών συλλογικοτ­ήτων, η νέα γενιά επιχειρημα­τιών είναι χίπστερ που «αλλοτριώνο­υν» τη γειτονιά.
 ?? ?? Γκράφιτι σε τοίχο των Εξαρχείων αποδίδει στην «ανάπλαση» την αύξηση τιμών και ενοικίων. «Η υπερτουρισ­τικοποίηση είναι που έχει αυξήσει τις τιμές και διώχνει τους κατοίκους», αντιτείνει η αρχιτέκτων Τζίνα Σωτηροπούλ­ου.
Γκράφιτι σε τοίχο των Εξαρχείων αποδίδει στην «ανάπλαση» την αύξηση τιμών και ενοικίων. «Η υπερτουρισ­τικοποίηση είναι που έχει αυξήσει τις τιμές και διώχνει τους κατοίκους», αντιτείνει η αρχιτέκτων Τζίνα Σωτηροπούλ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece