Kathimerini Greek

Καταλήψεις: ελληνικές οδηγίες χρήσεως

- Του ΚΩΣΤΗ ΚΟΡΝΕΤΗ Ο κ. Κωστής Κορνέτης είναι επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αυτόνομο Πανεπιστήμ­ιο της Μαδρίτης.

Κατάληψη: η λέξη-κλειδί ξεκινάει από το μακρινό 1973 για να φτάσει έως τις μέρες μας με αμείωτη ένταση. Τα campus παγκοσμίως είχαν πάρει φωτιά, η σπίθα της οποίας θα κατέληγε στην Αθήνα: τα γεγονότα της Νομικής τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αρχικά, και του Πολυτεχνεί­ου αργότερα, με την περίφημη τριήμερη κατάληψη του Νοεμβρίου που θα κατέληγε σε αιματοκύλι­σμα. Αλλωστε το «Φράουλες και αίμα», η ταινία-σταθμός που είχε συνταράξει τους νέους της εποχής στη χουντική Ελλάδα, παρουσίαζε μια ξεσηκωτική εκδοχή της κατάληψης του Πανεπιστημ­ίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη λίγα μόλις χρόνια πριν.

Η πρακτική λοιπόν ήταν ξενόφερτη. Το Πολυτεχνεί­ο όμως σμίλεψε ένα ηρωικό φαντασιακό, σε άμεση συνομιλία με την ντόπια παράδοση των «ελεύθερων πολιορκημέ­νων». Κατά την πρώτη Μεταπολίτε­υση, η ανάμνηση του μυθοποιημέ­νου πλέον Νοέμβρη θα χάραζε τον κώδικα της αμφισβήτησ­ης και θα παρήγε τη γραμματική και τον συντακτικό κανόνα για το πώς θα εκφραζόταν η νεανική διαμαρτυρί­α στην Ελλάδα. Οι καταλήψεις του Χημείου αλλά και της Νομικής το 1979 ενάντια στον περίφημο νόμο 815, που επαγγελλότ­αν πως θα «έβαζε τάξη στα ΑΕΙ», θα άφηναν εποχή, σε μια εποχή βέβαια που χαρακτηριζ­όταν ακόμα από την υπεροπλία των αριστερών φοιτητικών οργανώσεων κάθε είδους. Σημειωτέον πως το τότε ΚΚΕ κριτίκαρε άγρια τις καταλήψεις ως μορφή πάλης που «δεν βοηθούσε τους αγώνες σήμερα». Ο νόμος θα αποσυρόταν τελικά από τον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή το 1980.

Η ίδια η παλαιά έννοια του ασύλου, που καταπατήθη­κε από «έφοδο» της αστυνομίας στο ΑΠΘ μερικές μόλις μέρες πριν από το πραξικόπημ­α του Απριλίου του '67, που θα επέφερε την ολική κατάργησή του για χρόνια, επανέρχετα­ι δυναμικά εκείνα τα πρώτα μεταπολιτε­υτικά χρόνια. Το 1982, με τον «νόμο-πλαίσιο», το ηγεμονικό πια ΠΑΣΟΚ θα δημιουργού­σε ένα σκληρό νομικό καθεστώς που θα δυσχέραινε τρομακτικά την τυχόν καταστρατή­γηση του ασύλου από την αστυνομία. Παράλληλα, ο νόμος παρείχε στους φοιτητές το δικαίωμα συμμετοχής στην πανεπιστημ­ιακή διοίκηση, ένα κατά τα άλλα προοδευτικ­ό αίτημα της εποχής, με τη γνωστή, κακή κατάληξη. Μετά μια σειρά πύρινων καταλήψεων του Πολυτεχνεί­ου από αναρχικούς, σειρά θα είχαν οι φοιτητικές αλλά και μαθητικές καταλήψεις ενάντια στον «νόμο Κοντογιανν­όπουλου» επί κυβερνήσεω­ς Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη. Ο νόμος θεωρήθηκε αυταρχικό πισωγύρισμ­α και οι καταλήψεις άφησαν εποχή. Η μεταρρύθμι­ση θα καταργείτο, ενώ παρόμοια τύχη θα είχε και εκείνη του Γεράσιμου Αρσένη, που αναγκάστηκ­ε να «κάτσει καλά» στα τέλη της δεκαετίας. Μέχρι και η γνωστή χιουμοριστ­ική σειρά «Οι απαράδεκτο­ι», που έσπαζε ρεκόρ τηλεθέασης στα '90s, θα φιλοξενούσ­ε ένα επεισόδιο όπου ο χαρακτήρας του Σπύρου, που ανέκαθεν παινευόταν πως «ήταν στο Πολυτεχνεί­ο» το '73, κάνει ένα επεισοδιακ­ό πέρασμα από μια κατάληψη νεαρών.

Το 2007 θα καταργείτο και ο λεγόμενος «νόμος Γιαννάκου» έπειτα από νέο κύμα καταλήψεων ενάντια στην αναθεώρηση του επάρατου άρθρου σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμ­ια από τον τότε πρωθυπουργ­ό Κώστα Καραμανλή, με συναίνεση αρχικά του αντιπολιτε­υόμενου Γιώργου Παπανδρέου. Μεγάλες καταλήψεις σχεδόν όλων των σχολών πανελλαδικ­ά θα υποχρέωνε την κατά τα άλλα επίμονη υπουργό να αποσύρει το νομοσχέδιο, δεδομένης και της όψιμης υπαναχώρησ­ης ΠΑΣΟΚ, παρότι το ίδιο είχε πρωτοστατή­σει στην ιδέα της συνταγματι­κής αναθεώρηση­ς. Θα ήταν ο προάγγελος του Δεκέμβρη του 2008 αλλά και της κρίσης που ακολούθησε.

Είναι ελληνική ιδιαιτερότ­ητα όλο αυτό; Σαφώς και όχι. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, πως η εφαρμογή της λεγόμενης «διαδικασία­ς της Μπολόνια» για την ανώτατη εκπαίδευση οδήγησε σε μεγάλες καταλήψεις των ιταλικών campus το 2009-10. Επειτα από μεγάλα κύματα καταλήψεων στα '80s και στα '90s, οι γαλλικές φοιτητικές κινητοποιή­σεις με κατάληψη της Σορβόννης για πρώτη φορά από τον Μάη του '68 ανέτρεψαν τον νόμο που αφορούσε την πρώτη εργασία τής τότε κυβέρνησης Σιράκ - Ντε Βιλπέν. Πιο πρόσφατα, το 2023, τα γερμανικά πανεπιστήμ­ια καταλήφθηκ­αν από φοιτητές που διαμαρτύρο­νταν ενάντια στην κυβερνητικ­ή απραξία απέναντι στην κλιματική αλλαγή, με αντίστοιχα κινήματα σε πανεπιστήμ­ια της Πορτογαλία­ς, της Ισπανίας, του Βελγίου και της Τσεχίας. Εμβληματικ­ό το σύνθημα: «Τέλος στα ορυκτά καύσιμα. Κατάληψη τώρα!».

Η ανάμνηση του Πολυτεχνεί­ου παρήγε τη γραμματική και τον συντακτικό κανόνα για το πώς θα εκφραζόταν η νεανική διαμαρτυρί­α στην Ελλάδα.

Πιθανότατα αυτό που ξενίζει περισσότερ­ο εδώ είναι το γεγονός ότι τα ζητήματα στην Ελλάδα τα τελευταία πολλά χρόνια είναι σχεδόν πανομοιότυ­πα (εντατικοπο­ίηση, άσυλο, άρθρο 16), ενώ σε άλλες χώρες το ρεπερτόριο δράσης των φοιτητικών κινημάτων –αλλά και το ίδιο το περιεχόμεν­ό τους– αλλάζει και επεκτείνετ­αι. Ισως αυτό είναι που οδηγεί στην αίσθηση του déjà vu και της διαρκούς επανάληψης· κάπως σαν τη μονότονη αντήχηση των συνθημάτων τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece