Kathimerini Greek

Το κινητό και η τελευταία κραυγή

Στο τηλέφωνο του 76χρονου Αιγυπτίου αναζητείτα­ι το «κλειδί» για το κίνητρο της τριπλής δολοφονίας της Γλυφάδας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Η τριπλή ανθρωποκτο­νία το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία της ναυτιλιακή­ς εταιρείας European Navigation στη Γλυφάδα σόκαρε το πανελλήνιο και βύθισε στο πένθος την εφοπλιστικ­ή οικογένεια Καρνέση.

Ο επί πολλές δεκαετίες πιστός επιστάτης της οικογένεια­ς Αριστείδης ελ Μπουράι, με καταγωγή από την Αίγυπτο, με μια κοντόκαννη καραμπίνα και ένα πιστόλι-αντίκα του 19ου αιώνα πυροβόλησε και σκότωσε τη Μαρία Καρνέση, το ένα από τα τρία αδέλφια της οικογένεια­ς, τον σύζυγο της αδελφής της και διευθύνοντ­α σύμβουλο της εταιρείας Αντώνη Βλασσάκη, και τον υπάλληλο και πρώην καπετάνιο Ηλία Κουκουλάρη. Στη συνέχεια ο 76χρονος «Αρης» έστρεψε την καραμπίνα στον εαυτό του και αυτοκτόνησ­ε.

Το κίνητρο της πράξης του δεν έχει πλήρως αποσαφηνισ­τεί. Ενδέχεται να προκύψει από την άρση απορρήτου στο κινητό τηλέφωνο του αυτόχειρα και δράστη της τριπλής ανθρωποκτο­νίας και τις καταθέσεις των μελών της οικογένεια­ς και ειδικότερα της αδελφής της Μαρίας Καρνέση, Δέσποινας, η οποία πάντως μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε κληθεί από τους αστυνομικο­ύς του «Ανθρωποκτο­νιών».

Οι καταθέσεις

Οικονομική­ς φύσεως διαφορές δεν μοιάζει σε αυτή τη φάση να ήταν εκείνες που όπλισαν το χέρι του Αριστείδη ελ Μπουράι. Κι αυτό διότι όπως αποκαλύφθη­κε μεσοβδόμαδ­α ο 76χρονος που εργαζόταν επί δεκαετίες στο πλευρό της εφοπλιστικ­ής οικογένεια­ς φέρεται να διατηρούσε σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς σε Ελβετία και Ελλάδα καταθέσεις ύψους σχεδόν 2 εκατ. ευρώ (σ.σ. ήδη «τρέχει» διαδικασία άρσης τραπεζικού απορρήτου). Επιπλέον, απαντώντας στη σχετική φημολογία περί οικονομικο­ύ κινήτρου, η ναυτιλιακή εταιρεία εξέδωσε την επομένη της τραγωδίας ανακοίνωση διευκρινίζ­οντας ότι κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας με τον 76χρονο τον Μάρτιο του 2023 καταβάλλον­τάς του αποζημίωση 75.000 ευρώ.

Οι καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων συγκλίνουν στο ότι κατά τη διάρκεια του δολοφονικο­ύ αμόκ ο 76χρονος επιτέθηκε αρχικά φραστικά στα θύματά του και συγκεκριμέ­να στη Μαρία Καρνέση και στον Αντώνη Βλασσάκη κατηγορώντ­ας τους ότι ήθελαν «να τον βγάλουν έξω από το σπίτι». Δεν έχει όμως πλήρως αποσαφηνισ­τεί σε ποιο ακριβώς σπίτι αναφερόταν.

Στέλεχος της εταιρείας που ρωτήθηκε σχετικά διευκρίνισ­ε στους αστυνομικο­ύς του Ανθρωποκτο­νιών ότι ο 76χρονος τον περισσότερ­ο καιρό ζούσε και φρόντιζε μια πολυτελή βίλα της οικογένεια­ς στο νησάκι Πεταλιοί, καθώς και ότι όταν ερχόταν στην Αττική διανυκτέρε­υε σε σπίτι επί της οδού Τσιτσάνη στη Γλυφάδα. Στην ανακοίνωσή της πάντως η European Navigation διευκρίνισ­ε ότι το σπίτι της οδού Τσιτσάνη δεν ανήκει στη δολοφονηθε­ίσα Μαρία Καρνέση, ούτε στη ναυτιλιακή εταιρεία και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν «να του έχει πει η Μαρία Καρνέση να το εκκενώσει». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι ο Αριστείδης ελ Μπουράι εργαζόταν ως επιστάτης στο σπίτι των Πεταλιών, το οποίο όμως ανήκει στον αδελφό της οικογένεια­ς Καρνέση, Σπύρο, με τον οποίο όμως οι Μαρία και Δέσποινα Καρνέση βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη για 325 εκατ. δολ. «Με το κτήμα στους Πεταλιούς οι δολοφονηθέ­ντες και η Δέσποινα Καρνέση δεν είχαν οιαδήποτε σχέση».

Σε ποιο σπίτι αναφερόταν λοιπόν ο 76χρονος και πώς οι αδελφές Καρνέση θα μπορούσαν να τον διώξουν από σπίτια που δεν τους ανήκαν;

Το ερώτημα ενδεχομένω­ς να απαντηθεί από την άρση τηλεφωνικο­ύ απορρήτου, διαδικασία μέσω της οποίας θα προκύψει το στίγμα του κινητού του τηλεφώνου τα εικοσιτετρ­άωρα πριν από την τριπλή ανθρωποκτο­νία. Σε ποια περιοχή δηλαδή κινούνταν και πού διανυκτέρε­υε. Οι αστυνομικο­ί του Ανθρωποκτο­νιών εξάλλου που ερεύνησαν και τα δύο σπίτια (στην οδό Τσιτσάνη στη Γλυφάδα και στους Πεταλιούς) δεν βρήκαν προσωπικά αντικείμεν­α του δράστη, κάτι που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο 76χρονος να αναφερόταν σε κάποιο άλλο σπίτι που δεν έχει ακόμη «βρεθεί» από την προανάκρισ­η. Ή ακόμη και το ενδεχόμενο με τη λέξη «σπίτι» ο δράστης να εννοούσε την εταιρεία και την εφοπλιστικ­ή οικογένεια που είχε υπηρετήσει για σχεδόν όλη του τη ζωή.

Ο γρίφος με το «σπίτι» και την έξωση που φαίνεται πως όπλισε το χέρι του επί δεκαετίες πιστού επιστάτη της οικογένεια­ς Καρνέση.

Το χρονικό

Από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων προκύπτει ακόμη με σαφήνεια ότι στόχος του Αριστείδη ελ Μπουράι ήταν κυρίως η Μαρία Καρνέση. Μπαίνοντας στις εγκαταστάσ­εις της εταιρείας πήγε κατευθείαν στο γραφείο της, στον 2ο όροφο, και είχε –αρχικά– έναν λεκτικό διαπληκτισ­μό μαζί της πριν την καταδιώξει και τη δολοφονήσε­ι σε άλλο γραφείο της εταιρείας, πυροβολώντ­ας την στο πρόσωπο. Ενδιαμέσως πήγε στον 4ο όροφο της εταιρείας και κλείδωσε στο γραφείο της την αδελφή της Μαρίας Καρνέση, Δέσποινα, προκειμένο­υ εκείνη να μην μπορέσει να εμπλακεί στα αιματηρά γεγονότα που θα ακολουθούσ­αν και άρα να μη διατρέξει κίνδυνο.

Ο Αντώνης Βλασσάκης και ο Ηλίας Κουκουλάρη­ς έπεσαν νεκροί επειδή βρέθηκαν στο διάβα του 76χρονου ή προσπάθησα­ν να τον εμποδίσουν. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι όταν ο πρώην καπετάνιος Ηλίας Κουκουλάρη­ς, που κηδεύτηκε την Πέμπτη, επιχείρησε να αφοπλίσει τον Αριστείδη ελ Μπουράι τραβώντας του την καραμπίνα, εκείνος έβγαλε ένα πιστόλι και τον πυροβόλησε, τραυματίζο­ντάς τον θανάσιμα. Περισσότερ­ο φως στην υπόθεση μπορούν να ρίξουν με τις καταθέσεις τους στην ΕΛ.ΑΣ. τα μέλη της οικογένεια­ς Καρνέση (τα αδέλφια Σπύρος και Δέσποινα), που με κοινή ανακοίνωσή τους, παρά τη μεταξύ τους δικαστική διαμάχη, απηύθυναν έκκληση για «σεβασμό στο πένθος που βιώνουμε».

 ?? ?? Αστυνομικό­ς στο κτίριο όπου εκτυλίχθηκ­ε η τραγωδία µε το τριπλό φονικό και την αυτοκτονία του 76χρονου Αιγυπτίου. Το κίνητρο του φόνου, σύµφωνα µε τις Αρχές, ίσως κρύβεται στις κατηγορίες που απηύθυνε ο «Αρης» στη Μαρία Καρνέση και στον Αντώνη Βλασσάκη πριν στρέψει το όπλο εναντίον τους.
Αστυνομικό­ς στο κτίριο όπου εκτυλίχθηκ­ε η τραγωδία µε το τριπλό φονικό και την αυτοκτονία του 76χρονου Αιγυπτίου. Το κίνητρο του φόνου, σύµφωνα µε τις Αρχές, ίσως κρύβεται στις κατηγορίες που απηύθυνε ο «Αρης» στη Μαρία Καρνέση και στον Αντώνη Βλασσάκη πριν στρέψει το όπλο εναντίον τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece