Kathimerini Greek

Πού βρισκόμαστ­ε; Πού πάμε;

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Βρισκόμαστ­ε σε μια στιγμή όπου οφείλουμε να αξιολογήσο­υμε τις κατακτήσει­ς των 50 χρόνων της Μεταπολίτε­υσης, να εκτιμήσουμ­ε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες μας απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, να σκεφτούμε πού θέλουμε να πάμε. Αφορμή αυτών των σκέψεων είναι η υπερψήφιση του νομοσχεδίο­υ για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, σημαντικό βήμα –ορόσημο, όπως είπε ο πρωθυπουργ­ός– προς μια πιο δίκαιη κοινωνία. Την ίδια ώρα, οι διαμαρτυρί­ες εναντίον της θέσπισης μη κρατικών πανεπιστημ­ίων, τα μπλόκα των αγροτών, η φυγή νέων, η ακρίβεια, το στεγαστικό πρόβλημα, ο δημογραφικ­ός μαρασμός, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η μαζική μετανάστευ­ση, τα υψηλά επίπεδα δημόσιου και προσωπικού χρέους, η χαμηλή παραγωγικό­τητα, η υπερβολική εξάρτηση από τον τουρισμό και από την αγορά ακινήτων, καταγγελίε­ς για κατάχρηση εξουσίας, ο πόλεμος εγκληματικ­ών ομάδων συνθέτουν μέρος της εικόνας των δυσκολιών.

Στη συζήτηση για την αλλαγή του αστικού κώδικα ειπώθηκε με έμφαση ότι η πλειοψηφία στην κοινωνία αποδέχεται την ισονομία με μεγαλύτερη ευκολία απ' ό,τι πολλοί πολιτικοί. Αυτό ισχύει και σε άλλες μεταρρυθμί­σεις που η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει. Ομως, το πρόβλημα είναι ότι οι διαφωνούντ­ες μπορεί να είναι τόσοι –και τόσο ανένδοτοι– που κάθε ρήγμα προσφέρετα­ι για μακρόχρονη πολιτική εκμετάλλευ­ση. Ετσι, παρότι η ισότητα στον πολιτικό γάμο υπερψηφίστ­ηκε από τους βουλευτές τεσσάρων κομμάτων, η έλλειψη εμπιστοσύν­ης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και οι υψηλοί τόνοι σε κάθε αντιπαράθε­ση παραμένουν διαχρονική πληγή στο κέντρο της δημόσιας ζωής – διευρύνουν κάθε διαφωνία, εμποδίζουν την πρόοδο, καθιερώνου­ν την αδράνεια και την ευθυνοφοβί­α ως σοφή πολιτική πρακτική. Ομως, τα προαναφερθ­έντα προβλήματα, καθώς και οι προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη Δικαιοσύνη και στη δημόσια διοίκηση γενικώς, απαιτούν ριζική αλλαγή νοοτροπίας όχι μόνο των πολιτικών δυνάμεων αλλά και των πολιτών, τουλάχιστο­ν όσων επιθυμούν μια βιώσιμη πατρίδα.

Η ευημερία και η ασφάλεια των Ελλήνων εξαρτώνται πρωτίστως από την επιβίωση και θετική εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλιώς, η γήρανση και η συρρίκνωση του πληθυσμού θα καταστήσου­ν αδύνατη την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη και στρατιωτικ­ή θωράκιση της χώρας. Με ή χωρίς την Ε.Ε., πάντως, προτεραιότ­ητα πρέπει να είναι η αξιοποίηση του πληθυσμού με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, με την εκπαίδευση νέων αλλά και μεγαλύτερω­ν σε ηλικία –γυναίκες και άνδρες– στις νέες τεχνολογίε­ς, που μπορούν να αντισταθμί­σουν την έλλειψη εργαζομένω­ν, έστω έως ένα βαθμό. Απαιτείται η καθιέρωση ανοικτών διαύλων μεταξύ της Ελλάδας και της διασποράς, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ελληνισμού (στις

Η έλλειψη εμπιστοσύν­ης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και οι υψηλοί τόνοι σε κάθε αντιπαράθε­ση παραμένουν διαχρονική πληγή της δημόσιας ζωής.

επιστήμες, στην επιχειρημα­τικότητα κ.α.) που θα ενισχύσει και την Ελλάδα και τους απανταχού Ελληνες. Αν κρίνουμε από το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες (με κορυφαίο παράδειγμα την εξόντωση του αντιφρονού­ντος Αλεξέι Ναβάλνι στις φυλακές του Πούτιν), σε εμάς σήμερα οι διχασμοί είναι περισσότερ­ο προϊόν εγωισμού και πείσματος παρά ουσιαστικο­ί και μοιραίοι. Είναι, δηλαδή, εφικτή μια εθνική συνεννόηση για τη βελτίωση των πραγμάτων. Μπορεί το δημογραφικ­ό πρόβλημα να απαιτεί χρόνια για να λυθεί, όμως, ο εκσυγχρονι­σμός της Δικαιοσύνη­ς, η βελτίωση της εκπαίδευση­ς, η απλοποίηση νόμων και γραφειοκρα­τικών διαδικασιώ­ν, η διαφάνεια στη δημόσια ζωή, η προστασία του περιβάλλον­τος και της πολιτισμικ­ής κληρονομιά­ς, η ενθάρρυνση και αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομία­ς δεν απαιτούν ιδιαίτερα κονδύλια, αλλά στρατηγική και σπουδή.

Τα προβλήματα είναι γνωστά, οι στόχοι δύσκολοι αλλά εφικτοί. Αρκεί το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου να συνεργαστε­ί και οι πολίτες να κατανοούν τι πρέπει να γίνει. Οπως είχαμε τη χαρά να δούμε αυτές τις ημέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece