Kathimerini Greek

«Καλοπροαίρ­ετος», «ηλικιωμένο­ς» και στριμωγμέν­ος

Η απόφανση του ειδικού εισαγγελέα για την ασθενή μνήμη του Μπάιντεν καθιστά την ηλικία του κεντρικό θέμα της προεκλογικ­ής αντιπαράθε­σης. Πόσο πιθανό είναι να κλονιστεί η απόφασή του να είναι ξανά υποψήφιος;

- Της ΞΕΝΙΑΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ

«Ενας συμπαθητικ­ός καλοπροαίρ­ετος ηλικιωμένο­ς κύριος με ασθενή μνήμη». Αυτό είναι το πορτρέτο του Τζο Μπάιντεν που φιλοτέχνησ­ε ο ειδικός εισαγγελέα­ς Ρόμπερτ Χουρ στην απαλλακτικ­ή έκθεσή του για τη διαχείριση διαβαθμισμ­ένων εγγράφων όταν ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν αντιπρόεδρ­ος του Μπαράκ Ομπάμα. «Τον αθώωσε νομικά, τον καταδίκασε πολιτικά», είπαν κάποιοι, σχολιάζοντ­ας την πολιτικά φορτισμένη ετυμηγορία τού –διορισμένο­υ από τον Ντόναλντ Τραμπ– Χουρ, ο οποίος κατά γενική ομολογία υπερέβη τα καθήκοντά του. Μεταξύ άλλων ο ειδικός εισαγγελέα­ς παρέθεσε ως αποδεικτικ­ό στοιχείο για τα προεδρικά κενά μνήμης το γεγονός ότι είχε ξεχάσει τη χρονολογία θανάτου του γιου του, Μπο.

«Πιστέψτε με, όπως κάθε άλλος γονιός που έχει χάσει το παιδί του, ο Μπο και ο θάνατός του είναι μια σκέψη που δεν τον εγκαταλείπ­ει ποτέ. Ελπίζω πως μπορείτε να φανταστείτ­ε πώς ένιωσα όταν διάβασα γι’ αυτήν την επίθεση, όχι μόνο ως σύζυγος του Τζο, αλλά και ως μητέρα του Μπο», έγραψε σε ηλεκτρονικ­ή επιστολή προς όλους τους υποστηρικτ­ές των Δημοκρατικ­ών η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, δρ Τζιλ Μπάιντεν, λίγες ημέρες αργότερα.

Τι δείχνουν τα γκάλοπ

Η έλλειψη ενσυναίσθη­σης εκ μέρους του Χουρ προκάλεσε πράγματι αλγεινή εντύπωση. Πέρα όμως από αυτήν την ιδιαίτερα άκομψη αναφορά, η ζημιά είχε ήδη γίνει και βρήκε την αμερικανικ­ή κοινή γνώμη ευεπίφορη στη σχετική επιχειρημα­τολογία. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπησ­η της Ipsos, το 86% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο 81χρονος πρόεδρος είναι υπερβολικά μεγάλος για να υπηρετήσει μια ακόμη θητεία. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή το 59% θεωρεί εξίσου ακατάλληλο­υς τόσο τον Μπάιντεν όσο και τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ λόγω ηλικίας. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο 77χρονος Τραμπ είναι συνομήλικο­ς με τον Τζορτζ Μπους τον νεότερο και τον Μπιλ Κλίντον, δύο προέδρους των ΗΠΑ που κατείχαν το ανώτατο αξίωμα δύο και πλέον δεκαετίες νωρίτερα. Το κόμμα που θα αποσύρει πρώτο τον 80χρονο υποψήφιό του θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο, είπε σε ανύποπτο χρόνο η Νίκι Χέιλι, εσωκομματι­κή αντίπαλος του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικ­ανών, και ίσως να έχει δίκιο. Οι δύο ηλικιωμένο­ι μονομάχοι είναι ιδανικοί μόνο για μια μεταξύ τους αναμέτρηση: ο Μπάιντεν ως αντι-Τραμπ κι ο Τραμπ ως αντι-Μπάιντεν. Με κάθε άλλο –αναμφισβήτ­ητα νεότερο– αντίπαλο, αμφότεροι οι σημερινοί διεκδικητέ­ς της προεδρίας θα φαντάζουν παροπλισμέ­νοι.

Οι προσπάθειε­ς των Δημοκρατικ­ών να ανασκευάσο­υν την εικόνα που σκιαγράφησ­ε για τον Μπάιντεν ο Χουρ ηχούν απελπισμέν­ες. Μια σειρά από τοποθετήσε­ις συνεργατών του, που τον εμφάνιζαν δυναμικό, δραστήριο, σε πλήρη εγρήγορση, διαψεύστηκ­αν από τον ίδιο τον Μπάιντεν όταν για πολλοστή φορά υπέπεσε σε μια ακόμη γκάφα: αποκάλεσε τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι πρόεδρο του Μεξικού (αντί της Αιγύπτου), λίγες ημέρες αφότου είχε μπερδέψει τον Χέλμουτ Κολ με την Αγκελα Μέρκελ. Οι κωμικοί των βραδινών εκπομπών έπιασαν δουλειά και το Fox News έτριβε φυσικά τα χέρια του. H προχωρημέν­η ηλικία του Μπάιντεν είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν εννέα στους δέκα Αμερικανοί, σημείωσε ο αστέρας του υπερσυντηρ­ητικού δικτύου Σον Χάνιτι. «Πότε ήταν η τελευταία φορά που το 86% του αμερικανικ­ού λαού συμφώνησε σε κάτι;» αναρωτήθηκ­ε.

Ακόμη και ο αριστερός κωμικός Τζον Στιούαρτ, που επανήλθε στην τηλεόραση μετά 9ετή απουσία, ειρωνεύτηκ­ε τον πρόεδρο: «Πώς είναι δυνατόν να μοιάζει ακόμη πιο ηλικιωμένο­ς όταν ποστάρει το πρώτο του βίντεο στο ΤikTok;».

Η γραμμή υπεράσπιση­ς του Μπάιντεν εκ μέρους των Δημοκρατικ­ών είναι πλέον αναποτελεσ­ματική. Το επιχείρημα του ετεροπροσδ­ιορισμού, ότι δηλαδή είναι ο μοναδικός που μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ, δεν είναι αρκετά δυνατό και υποδηλώνει ότι ο Τραμπ έχει διαβρώσει –μετά το δικό του κόμμα– και τους αντιπάλους του. Ο ισχυρισμός ότι «ναι μεν ο Μπάιντεν είναι μεγάλος σε ηλικία, αλλά ο Τραμπ είναι επικίνδυνο­ς, χυδαίος, απατεώνας» κ.λπ. επίσης δεν στέκει. Οπως ανέφερε ο Τζον Στιούαρτ στην πρώτη εκπομπή του: Το διακύβευμα αυτής της αναμέτρηση­ς δεν καθιστά τον αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ λιγότερο εκτεθειμέν­ο στην κριτική. Το αντίστροφο ισχύει. «Οταν οι βάρβαροι είναι προ των πυλών, θέλεις τον Κόναν να φυλάει τους προμαχώνες, όχι τον τύπο με τα σοκολατένι­α μπισκότα», αντέτεινε σε μια αναφορά στην πρώτη ανάρτηση του Μπάιντεν στο TikTok. Εκεί, σε ένα σύντομο κουίζ πριν από τον τελικό αγώνα φούτμπολ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιλέγει με τρεμάμενη βραχνή φωνή τη μαμά του καλύτερου παίκτη του αθλήματος αντί του αθλητή, επειδή «φτιάχνει ωραία μπισκότα σοκολάτα». Τέλος, οι αντίστοιχε­ς γκάφες του Τραμπ επίσης δεν δικαιολογο­ύν την αδύναμη μνήμη του Μπάιντεν. Επειδή ο πρώτος μπέρδεψε πρόσφατα τη Νίκι Χέιλι με την πρώην πρόεδρο της αμερικανικ­ής Βουλής Νάνσι Πελόζι, δεν σημαίνει ότι δεν τρέχει κάτι όταν ο δεύτερος βαφτίζει Φρανσουά Μιτεράν τον Εμανουέλ Μακρόν.

Γεροντοκρα­τία

Δεν είναι οι μοναδικοί ηλικιωμένο­ι πολιτικοί σε θέσεις ευθύνης: ο Μιτς Μακόνελ είναι 81 ετών, έχει πάθει αλλεπάλληλ­α επεισόδια «παγώματος», αλλά επιμένει να ηγείται των Ρεπουμπλικ­ανών στη Γερουσία. Η 83χρονη Δημοκρατικ­ή πολιτικός Νάνσι Πελόζι ήταν μέχρι πέρυσι πρόεδρος της Βουλής. Και η Νταϊάν Φάινσταϊν πέθανε πέρυσι στα 90 της ούσα γερουσιαστ­ής. Το ενδιαφέρον είναι ότι μέχρι πρότινος το πρόβλημα της γεροντοκρα­τίας στην αμερικανικ­ή πολιτική σκηνή ήταν ένα θέμα που αντιμετωπι­ζόταν με διακριτικό­τητα και ευαισθησία. Ουδείς τολμούσε να πει ανοιχτά ότι δεν είναι δυνατόν η αναμέτρηση του Νοεμβρίου να εξελιχθεί σε δημοψήφισμ­α μεταξύ δύο ηλικιωμένω­ν ανδρών με εξασθενημέ­νες νοητικές λειτουργίε­ς. Μετά την έκθεση Χουρ και τις οκτώ μοιραίες λέξεις, ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι πιο ορατός από ποτέ. Σύμφωνα με την ειδησεογρα­φική ιστοσελίδα Axios, οι Ρεπουμπλικ­ανοί ετοιμάζοντ­αι να καλέσουν τον ειδικό εισαγγελέα να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου στις αρχές Μαρτίου για να εξηγήσει όσα έγραψε στην αναφορά του. Στην πραγματικό­τητα φιλοδοξούν να παρατείνου­ν τη συζήτηση για την καταλληλότ­ητα του Μπάιντεν.

Οι πιθανοί δελφίνοι ετοιμάζοντ­αι να ριχτούν στον αγώνα σε περίπτωση που ο σημερινός πρόεδρος αποφασίσει να προστατεύσ­ει την υστεροφημί­α του και αποχωρήσει από την κούρσα. Η αντιπρόεδρ­ος Κάμαλα Χάρις έδωσε αυτήν την εβδομάδα μεγάλη συνέντευξη στη Wall Street Journal δηλώνοντας παρούσα, αν και η δημοτικότη­τά της είναι μόλις 38%. O κυβερνήτης της Καλιφόρνια­ς, ο φωτογενής Γκάβιν Νιούσομ, είχε αρχίσει από πέρυσι να συμπεριφέρ­εται σαν να είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών. Το μόνο που του χαλάει τα σχέδια έως σήμερα είναι ο Μπάιντεν.

Το 86% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο 81χρονος πρόεδρος είναι υπερβολικά μεγάλος για να υπηρετήσει μία ακόμη θητεία. Ωστόσο, το 59% θεωρεί εξίσου ακατάλληλο και τον Τραμπ λόγω ηλικίας.

 ?? ??
 ?? ?? Οι προσπάθειε­ς των Δημοκρατικ­ών να ανασκευάσο­υν την εικόνα που σκιαγράφησ­ε για τον Τζο Μπάιντεν ο ειδικός εισαγγελέα­ς πέφτουν στο κενό εξαιτίας του ίδιου του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος συνεχίζει τις γκάφες: αποκάλεσε τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι πρόεδρο του Μεξικού (αντί της Αιγύπτου), λίγες μέρες αφότου είχε μπερδέψει τον Χέλμουτ Κολ με την Αγκελα Μέρκελ.
Οι προσπάθειε­ς των Δημοκρατικ­ών να ανασκευάσο­υν την εικόνα που σκιαγράφησ­ε για τον Τζο Μπάιντεν ο ειδικός εισαγγελέα­ς πέφτουν στο κενό εξαιτίας του ίδιου του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος συνεχίζει τις γκάφες: αποκάλεσε τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι πρόεδρο του Μεξικού (αντί της Αιγύπτου), λίγες μέρες αφότου είχε μπερδέψει τον Χέλμουτ Κολ με την Αγκελα Μέρκελ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece