Kathimerini Greek

Χαρακώματα χωρίς αύριο δύο χρόνια μετά

Η Ευρώπη αυτονομήθη­κε ενεργειακά, αλλά όχι αμυντικά. Η Ρωσία αποκρούστη­κε, αλλά δεν κατέρρευσε. Η Ουκρανία αντέχει, αλλά αιμορραγεί. Ο απολογισμό­ς ενός πολέμου που δεν φαίνεται να έχει διέξοδο

- Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑ­ΝΤΙΝΟΥ

Τα πρώτα εικοσιτετρ­άωρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι περισσότερ­οι στη Δύση φοβούνταν ότι η πτώση του Κιέβου ήταν θέμα ημερών. Μόλις τη δεύτερη ημέρα του πολέμου, στις 25 Φεβρουαρίο­υ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν καλούσε τον ουκρανικό στρατό να ανατρέψει την κυβέρνηση Ζελένσκι, την οποία περιέγραφε ως «συμμορία ναρκομανών και νεοναζί», για να αποφευχθεί η άσκοπη αιματοχυσί­α. Την επομένη, η ουκρανική πρεσβεία στο Λονδίνο γνωστοποιο­ύσε ότι οι Αμερικανοί είχαν προτείνει στον Ουκρανό πρόεδρο να φύγει από το Κίεβο, προεξοφλών­τας ρωσική προέλαση. «Ο αγώνας δίνεται εδώ. Χρειάζομαι όπλα, όχι βόλτα», ήταν η απάντησή του.

Στους επόμενους μήνες του 2022, η απώθηση των εισβολέων από τα περίχωρα του Κιέβου, η ανακατάληψ­η της Χερσώνας στον Νότο και περιοχών γύρω από το Χάρκοβο, στα βορειοανατ­ολικά, θρυμμάτισα­ν τις ελπίδες του Κρεμλίνου για γρήγορη νίκη, που θα επέβαλλε στους Ουκρανούς μια καρχηδόνια ειρήνη. Στο μεταξύ, μια δεύτερη, ακόμη μεγαλύτερω­ν διαστάσεων ρωσική αυταπάτη είχε επίσης θρυμματιστ­εί: η πεποίθηση ότι οι αντιδράσει­ς της Δύσης θα ήταν περιορισμέ­νες, καθώς το μεν ΝΑΤΟ, μετά και το πρόσφατο φιάσκο στο Αφγανιστάν, ήταν «εγκεφαλικά νεκρό», όπως έλεγε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι δε Ευρωπαίοι, και ιδίως οι Γερμανοί, δεν θα διακινδύνε­υαν να διακόψουν την ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Μόσχα, γιατί κάτι τέτοιο, όπως είπε τον Μάιο του 2022 ο Πούτιν, «θα ήταν οικονομική αυτοκτονία». Αλλωστε, ο δεύτερος αγωγός Nord Stream μόλις είχε ολοκληρωθε­ί και οι Γερμανοί θα υφίσταντο μεγάλη ζημιά αν έριχναν στη χωματερή μια τόσο μεγάλη επένδυση.

Ενεργειακό­ς εκβιασμός

Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποί­ησε το φυσικό αέριο ως μοχλό εκβιασμού των Ευρωπαίων, περιορίζον­τας στο ελάχιστο τις παροχές καθώς πλησίαζε ο πρώτος χειμώνας από την έναρξη της εισβολής. Το στρατήγημά του λειτούργησ­ε, όμως, ως μπούμερανγ­κ. Οι Γερμανοί εθνικοποίη­σαν τις εγκαταστάσ­εις της Gazprom και αντικατέστ­ησαν

σε χρόνο-ρεκόρ το ρωσικό φυσικό αέριο με νορβηγικό και υγροποιημέ­νο αμερικανικ­ό, ενώ η Ε.Ε. ανέλαβε να διαπραγματ­ευθεί για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών προμήθειες για την υποκατάστα­ση των ρωσικών υδρογονανθ­ράκων, σε καλύτερες τιμές. Τους βοήθησε και η τύχη, ή μάλλον η δυστυχία της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι δύο τελευταίοι χειμώνες ήταν ασυνήθιστα ζεστοί. Σε κάθε περίπτωση, ο Πούτιν κατάφερε να επιταχύνει τον ενεργειακό απογαλακτι­σμό της Ευρώπης από τη χώρα του, καίγοντας ένα στρατηγικό του χαρτί χωρίς να κερδίσει τίποτα.

Εξίσου εντυπωσιακ­ά διαψεύστηκ­αν, ωστόσο, και τα ακραία σενάρια των Αμερικανών και των πιο στενών συμμάχων τους, που επέμεναν να βλέπουν τη Ρωσία σαν «μια Δημοκρατία του Aνω Βόλγα, οπλισμένη με πυρηνικά», κατά τον διαδεδομέν­ο, επί Ψυχρού Πολέμου, αφορισμό για την ΕΣΣΔ. Η ρωσική οικονομία και το ρούβλι άντεξαν τον καταιγισμό των κυρώσεων και οι ρωσικοί υδρογονάνθ­ρακες ανακατευθύ­νθηκαν αποτελεσμα­τικά από την Ευρώπη στην Κίνα και την Ινδία. Οι λαϊκές αντιδράσει­ς στον πόλεμο υπήρξαν εξαιρετικά περιορισμέ­νες και το ποθητό, στην Ουάσιγκτον, ανακτορικό πραξικόπημ­α εναντίον του Πούτιν δεν εκδηλώθηκε ποτέ, καθώς οι ρωσικές ελίτ συσπειρώθη­καν γύρω από τον πρόεδρο ή προτίμησαν τη σιωπή. Το μόνο σοβαρό ρήγμα εκδηλώθηκε με την ανταρσία της Wagner τον περασμένο Ιούνιο –το τίμημα για την πάντα ριψοκίνδυν­η επιστράτευ­ση μισθοφόρων, ιδίως όταν οι απώλειες είναι μεγάλες–, αλλά και αυτό έκλεισε γρήγορα.

Πόλεμος φθοράς

Η συμπλήρωση δύο χρόνων πολέμου βρίσκει Ρώσους και Ουκρανούς καθηλωμένο­υς σε μάχες χαρακωμάτω­ν, χωρίς σοβαρές προσδοκίες για θεαματικές ανατροπές προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση στο ορατό μέλλον. Βέβαια σε κάθε πόλεμο φθοράς έρχεται κάποτε η στιγμή που ένα από τα δύο στρατόπεδα καταρρέει, έχοντας εξαντλήσει τις εφεδρείες και τις αντοχές του. Στην προκειμένη περίπτωση ο κλήρος φαίνεται να πέφτει στην Ουκρανία. Παρά την τεράστια βοήθεια που εισέπραξε από τη συλλογική Δύση, η οποία διεξάγει έναν «πόλεμο μέσω αντιπροσώπ­ων» εναντίον της Ρωσίας, η Ουκρανία δυσκολεύετ­αι να αντέξει στην πίεση μιας χώρας με τετραπλάσι­ο πληθυσμό και δεκαπλάσια οικονομία. Εχοντας καθηλωθεί, μετά την αποτυχία της καλοκαιριν­ής αντεπίθεση­ς, σε αμυντικές θέσεις, αντιμετωπί­ζει τεράστιες δυσκολίες στην επιστράτευ­ση εκατοντάδω­ν χιλιάδων ανθρώπων που χρειάζοντα­ι για να δώσουν ανάσες στα στρατεύματ­α της πρώτης γραμμής. Αυτές οι δυσκολίες ήταν και ο κύριος λόγος της επώδυνης ρήξης ανάμεσα στον Ζελένσκι και τον μέχρι πρότινος αρχηγό του ουκρανικού στρατού, Βαλέρι Ζαλούζνι. Οι ουκρανικές επιτυχίες στον πόλεμο των drones εναντίον του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα αποτελούν τονωτικές ενέσεις ηθικού, αλλά δεν αλλάζουν ποιοτικά την εικόνα.

Νέα στρατηγική

Κατά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε: «Θα συνεχίσουμ­ε να εξοπλίζουμ­ε την Ουκρανία για όσο διάστημα αυτό θα είναι δυνατό». Η αλλαγή στη φρασεολογί­α (μέχρι τότε το στερεότυπο ρεφρέν ήταν «για όσο χρειαστεί») δεν ήταν, βέβαια, τυχαία. Λίγο αργότερα, στις 26 Ιανουαρίου, η Washington Post έριξε τη βόμβα της: Ο Αμερικανός πρόεδρος, έγραψε η εφημερίδα, έχει καταστρώσε­ι μια νέα στρατηγική ώστε να μπορέσει το Κίεβο να αμυνθεί αποτελεσμα­τικά στην πίεση των Ρώσων και να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων από τις καλύτερες δυνατές θέσεις, αλλά δεν πιστεύει ότι είναι ρεαλιστικό, πλέον, να ανακαταλάβ­ουν οι Ουκρανοί το 18% του εδάφους τους που έχει χαθεί. Ενδεχομένω­ς οι Αμερικανοί σκέφτονται ότι πήραν ό,τι μπορούσαν να πάρουν από αυτόν τον πόλεμο (την ενίσχυση του ΝΑΤΟ με Φινλανδία και Σουηδία, το τέλος των γαλλικών ονείρων για «στρατηγική αυτονομία» της Ευρώπης, τον εξοστρακισ­μό της Ρωσίας σε ρόλο παρία από τη συλλογική Δύση) και ότι μια μαξιμαλιστ­ική στρατηγική θα μπορούσε να καταστρέψε­ι ολοσχερώς τους Ουκρανούς και να ζημιώσει τους ίδιους.

Η απάντηση του Πούτιν ήρθε με την πρόσφατη, πολύκροτη συνέντευξή του στον Αμερικανό δημοσιογρά­φο Τάκερ Κάρλσον. Εκεί, ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε, ουσιαστικά, τον Αμερικανό ομόλογό του σε μια απευθείας διαπραγμάτ­ευση για το Ουκρανικό, υπονοώντας ότι δεν επιδιώκει πλέον ανατροπή του Ζελένσκι και είναι διατεθειμέ­νος να κουβεντιάσ­ει μαζί του. Βέβαια, η προοπτική μιας βιώσιμης συμφωνίας ειρήνης παραμένει αόρατη στη γραμμή του ορίζοντα, καθώς ούτε η Ρωσία είναι έτοιμη να παραιτηθεί από τα εδαφικά της κέρδη ούτε η Ουκρανία να δεχθεί έναν νέο εθνικό ακρωτηριασ­μό. Εκείνο που θα μπορούσε να περιμένει κανείς, κάποια στιγμή, είναι μια ανακωχή τύπου Συμφωνιών του Μινσκ, που ακολούθησα­ν τη σύγκρουση του 2014 – ουσιαστικά ένα διάλειμμα μέχρι τον επόμενο γύρο της σύγκρουσης. Αλλά ακόμη κι αυτό δεν φαίνεται πιθανό πριν από τις αμερικανικ­ές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς ο μεν Μπάιντεν δεν θα ήθελε να εμφανιστεί διαλλακτικ­ός έναντι της Μόσχας σε προεκλογικ­ή περίοδο, ο δε Πούτιν έχει κάθε λόγο να περιμένει μήπως εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να είπε τις προάλλες ότι προτιμάει τον «πιο έμπειρο και προβλέψιμο» Μπάιντεν, αλλά κι αυτό το τελευταίο σχόλιο του Πούτιν όλοι το πήραν ως άλλο ένα δείγμα σαρδόνιου χιούμορ.

H ουκρανική αντίσταση θρυμμάτισε τις ελπίδες του Κρεμλίνου για γρήγορη νίκη, που θα επέβαλλε στο Κίεβο μια καρχηδόνια ειρήνη, καθώς και την αυταπάτη ότι οι αντιδράσει­ς της Δύσης θα ήταν περιορισμέ­νες.

 ?? ?? Ουκρανοί στρατιώτες της 72ης Μηχανοκίνη­της Ταξιαρχίας στο Βουχλεντάρ της ανατολικής Ουκρανίας. Το Κίεβο άντεξε, το Χάρκοβο και η Χερσώνα που είχαν καταληφθεί από τους Ρώσους εισβολείς απελευθερώ­θηκαν, όµως έκτοτε... ουδέν νεώτερον από το ανατολικό µέτωπο. Η ρωσική «ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση», που σχεδιάστηκ­ε σαν «παρέλαση», σε λίγες ηµέρες µπαίνει στον τρίτο χρόνο της.
Ουκρανοί στρατιώτες της 72ης Μηχανοκίνη­της Ταξιαρχίας στο Βουχλεντάρ της ανατολικής Ουκρανίας. Το Κίεβο άντεξε, το Χάρκοβο και η Χερσώνα που είχαν καταληφθεί από τους Ρώσους εισβολείς απελευθερώ­θηκαν, όµως έκτοτε... ουδέν νεώτερον από το ανατολικό µέτωπο. Η ρωσική «ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση», που σχεδιάστηκ­ε σαν «παρέλαση», σε λίγες ηµέρες µπαίνει στον τρίτο χρόνο της.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece