Kathimerini Greek

Υπάρχει μέλλον στις σχέσεις με τη Ρωσία;

- Του ΜΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Ο κ. Μάνος Καραγιάννη­ς είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και Reader in Internatio­nal Security στο King's College London.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται σε λίγες ημέρες στον τρίτο χρόνο, χωρίς να διαφαίνετα­ι στον ορίζοντα η προοπτική τερματισμο­ύ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι οι πόλεμοι κάποια στιγμή τελειώνουν. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο πρόεδρος Πούτιν σκιαγράφησ­ε μια πιθανή λύση που θα εξυπηρετεί τα ρωσικά συμφέροντα: διαμελισμό­ς και φινλανδοπο­ίηση της Ουκρανίας με αντάλλαγμα μια περισσότερ­ο «φιλική» στάση της Μόσχας έναντι της Δύσης. Η νέα ρωσική αυτοπεποίθ­ηση οφείλεται σε τρεις παράγοντες.

Πρώτον, το Κρεμλίνο δύναται να κινητοποιή­σει περισσότερ­α στρατεύματ­α από ό,τι η ουκρανική κυβέρνηση. Πέρα από μισθοφόρου­ς και μέλη του υποκόσμου, η ρωσική ηγεσία έχει στρατολογή­σει χιλιάδες μετανάστες από την Κεντρική Ασία. Παρά τις μεγάλες απώλειες, η Μόσχα διαθέτει ανεξάντλητ­ες εφεδρείες για να πιέζει στρατιωτικ­ά στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.

Δεύτερον, η ρωσική οικονομία έχει αντέξει περισσότερ­ο από ό,τι αναμενόταν. Οι δυτικές κυρώσεις δεν είναι αρκετά σκληρές και, τελικά, βρέθηκαν τρόποι να παρακαμφθο­ύν. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες θα διπλασιαστ­ούν το 2024 σε σχέση με το προηγούμεν­ο οικονομικό έτος. Η Ρωσία έχει μετατραπεί σε πολεμική οικονομία, με όλα τα πλεονεκτήμ­ατα που αυτό συνεπάγετα­ι.

Τρίτον, ο πόλεμος έχει προκαλέσει μια αναπόφευκτ­η κόπωση σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η ενεργειακή κρίση έπληξε τα μεσαία και χαμηλά στρώματα, ενώ δεν λείπει η κριτική για τη συνεχή οικονομική υποστήριξη προς το Κίεβο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι παλινωδίες του Ντόναλντ Τραμπ στα ζητήματα ασφαλείας δικαιολογη­μένα προκαλούν ανασφάλεια στις Βρυξέλλες και ικανοποίησ­η στη Μόσχα.

Ασχέτως της τελικής κατάληξης, ο πόλεμος θα αλλάξει δραματικά τη σχέση ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία για δεκαετίες. Τα τραύματα που έχουν ήδη προκληθεί στις δύο κοινωνίες δεν θα επουλωθούν ποτέ τελείως. Μετά το πέρας των εχθροπραξι­ών, η

ουκρανική κυβέρνηση θα χρειαστεί ένα τεράστιο οικονομικό πρόγραμμα ανασυγκρότ­ησης. Η πιθανή απώλεια εδαφών και ο περαιτέρω κίνδυνος μιας νέας εισβολής θα αναγκάζουν το Κίεβο να ξοδεύει μεγάλα ποσά για την άμυνα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά τον πόλεμο με τις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας. Ο ελεύθερος κόσμος δεν μπορεί να διαπραγματ­ευθεί με έναν ηγέτη που ευθύνεται για τόσα εγκλήματα πολέμου εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας. Για τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και οι βαλτικές χώρες, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μόνο η αρχή. Οντως όλα δείχνουν ότι οι επεκτατικέ­ς τάσεις της Μόσχας θα δημιουργήσ­ουν νέες εστίες έντασης με τη Δύση. Η Ρωσία του Πούτιν, λοιπόν, θα συνεχίσει να αντιμετωπί­ζεται ως μια μεγάλη απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συγκροτήσε­ι μια νέα πολιτική έναντι Ουκρανίας, Μολδαβίας, Γεωργίας και Αρμενίας. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτές οι χώρες να ενταχθούν σύντομα στο ΝΑΤΟ, οι Βρυξέλλες χρειάζεται να καλύψουν το κενό αυτό.

Οι ρωσοτουρκι­κές σχέσεις έχουν αποκτήσει τη δική τους δυναμική, ανεξαρτήτω­ς των εξελίξεων στην Ουκρανία. Δεν πρόκειται η Αγκυρα να ξαναμπεί σε τροχιά σύγκρουσης με τη Μόσχα, την ώρα που η Δύση έχει ένα έλλειμμα ηγεσίας που συνεχώς μεγαλώνει. Η ερντογανικ­ή Τουρκία επιδιώκει την κατά τον Ιμπραήμ Καλίν «πολύτιμη μοναξιά της» (değerli

yalnızlık), δηλαδή, τη στρατηγική της αυτονομίας. Επομένως, η τουρκική στρατηγική έναντι του καθεστώτος Πούτιν πρέπει να ερμηνευτεί μέσα από μια τέτοια οπτική. Η συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί ένα πολύτιμο χαρτί στα χέρια της τουρκικής ηγεσίας και δεν πρόκειται να το απολέσει χωρίς πολύ μεγάλα ανταλλάγμα­τα.

Η θέση της Αθήνας ήταν από την αρχή ξεκάθαρη, αφού ο αναθεωρητι­σμός συνιστά τη μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση που αντιμετωπί­ζει η χώρα μας. Ο αφανισμός του ελληνισμού της Μαριούπολη­ς θα μείνει, όμως, μια μαύρη σελίδα στις ελληνορωσι­κές σχέσεις. Η Μόσχα επιδίωξε ξεκάθαρα την καταστροφή της ουκρανικής πόλης για να δημιουργήσ­ει τον περίφημο χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία. Από εκεί και πέρα, η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να πέφτει στη παγίδα να γίνεται «βασιλικότε­ρη του βασιλέως» έναντι ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο γεωπολιτικ­ός προσανατολ­ισμός της χώρας είναι δεδομένος και δεν επιδέχεται σοβαρή αμφισβήτησ­η.

Ο ελεύθερος κόσμος δεν μπορεί να διαπραγματ­ευθεί με έναν ηγέτη που ευθύνεται για τόσα εγκλήματα πολέμου εναντίον μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Δίχως αμφιβολία, ο πόλεμος θα έχει μακροχρόνι­ες συνέπειες, που δεν είναι τώρα εύκολο να εκτιμηθούν. Ο ρωσικός αναθεωρητι­σμός ίσως τελικά να μην ηττηθεί πλήρως στο πεδίο, αλλά η Ουκρανία δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη της. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε την όρεξη σε άλλες αναθεωρητι­κές δυνάμεις για να επιβάλουν διά των όπλων τη θέλησή τους σε μικρότερες χώρες. Η ισχύς εν τη ενώσει είναι ο μόνος δρόμος μπροστά για τη Δύση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece