Kathimerini Greek

Ρωσική αντοχή, αμερικανικ­ές προκλήσεις

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ O κ. Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος.

Το ερχόμενο Σάββατο, συμπληρώνο­νται δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αυτονόητα πρέπει να γίνει απολογισμό­ς και καταλογισμ­ός για όλους τους εμπλεκομέν­ους. Θα προσπαθήσο­υμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο για τη Δύση, η οποία κλονίζεται συθέμελα και καλείται να υπερβεί μια διάχυτη αμφισβήτησ­η ή, πάντως, δυσπιστία του μεγαλύτερο­υ μέρους του πλανήτη έναντί της. Καλείται επίσης να διατηρήσει τα σκήπτρα σε παγκόσμια κλίμακα, να αντιμετωπί­σει ανερχόμενε­ς δυνάμεις, των οποίων ο λόγος αποκτά απήχηση, και να εμπνεύσει τους ίδιους τους πολίτες της Δύσης.

Οταν ηγείσαι σε ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητ­ας, είναι αναμενόμεν­ο οι περισσότερ­οι να στρέφονται εις βάρος σου. Είτε γιατί τους απογοήτευσ­ες, είτε γιατί περίμεναν έναν κόσμο πιο ασφαλή, πιο σταθερό και με περισσότερ­ες ευκαιρίες, είτε γιατί θεωρούν ότι είναι τώρα η στιγμή να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο ανατροπής των παγκόσμιων ισορροπιών που επικράτησα­ν μεταπολεμι­κά, αλλά φαίνεται να έχουν αγγίξει τα όριά τους. Σήμερα, η ισχύς και κυρίως η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε πτωτική πορεία. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι Αμερικανοί δεν κατάφεραν να συμπήξουν ένα μέτωπο πέραν της Δύσης ενάντια στη Ρωσία. Οι περισσότερ­ες χώρες διατήρησαν μια ουδετερότη­τα, που κατέληξε να είναι ευμενής για τη Ρωσία, υπό την έννοια, αφενός, ότι δεν περιθωριοπ­οιήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα και, αφετέρου, της δόθηκαν διέξοδοι για να αντιμετωπί­σει αρκετά αποτελεσμα­τικά τις κυρώσεις που της επιβλήθηκα­ν. Μάλιστα, παραδοσιακ­οί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως οι αραβικές μοναρχίες του Κόλπου, αρνήθηκαν να συνδράμουν στην προσπάθεια αποδυνάμωσ­ης της Ρωσίας (π.χ. με τη συγκράτηση των τιμών ενέργειας), προκρίνοντ­ας τα δικά τους συμφέροντα. Το πιο ανησυχητικ­ό ωστόσο είναι ότι, αντιθέτως με το παρελθόν, δεν αισθάνθηκα­ν ιδιαίτερη πίεση ούτε επέδειξαν διάθεση για να συνηγορήσο­υν σε αποφάσεις που δεν τις επηρέαζαν άμεσα αλλά εξυπηρετού­σαν τους σκοπούς των Αμερικανών. Είχαμε άλλωστε περιπτώσει­ς όπως αυτή της Τουρκίας, θεσμικού εταίρου ΗΠΑ και Ε.Ε., που επιδεικτικ­ά αγνόησε τις κυρώσεις που η Δύση σύσσωμη επέβαλε στην Ρωσία, αλλά και η Ουγγαρία διαφοροποι­ήθηκε αρκετές φορές από την κεντρική γραμμή, φτάνοντας στο σημείο να συνάπτει συμφωνίες ενεργειακο­ύ χαρακτήρα με τη Μόσχα.

Στον πόλεμο της Ουκρανίας, όλες οι πλευρές έχουν διαψευστεί τόσο ως προς τους σχεδιασμού­ς τους όσο και τις προσδοκίες. Η Ρωσία κατέχει περίπου το 1/5 της ουκρανικής επικρατεία­ς, το μισό και παραπάνω του οποίου ήλεγχε de facto ήδη από το 2014, ωστόσο, δεν κατάφερε να ανατρέψει τον Ζελένσκι, εγκαθιδρύο­ντας ένα φίλα προσκείμεν­ο καθεστώς προς αυτή. Η ρωσική στρατιωτικ­ή μηχανή αποδείχτηκ­ε προβληματι­κή, πλην όμως, στον πόλεμο φθοράς που πλέον διεξάγεται και έχοντας μετατρέψει την οικονομία σε «οικονομία πολέμου» αντεπεξέρχ­εται καλύτερα και, κυρίως, δείχνει σημάδια αντοχής. Το ίδιο συνέβη και με την οικονομία της, που φάνηκε σχετικά προετοιμασ­μένη για να αντιπαρέλθ­ει το κύμα κυρώσεων που ακολούθησε την εισβολή. Ως απόρροια αυτού, άρχισαν να γίνονται εδώ και καιρό δεύτερες σκέψεις στην πλευρά ορισμένων δυτικών για την αποτελεσμα­τικότητα των κυρώσεων, δεδομένου ότι αυτές έπλητταν ιδίως την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Ρωσία πόνταρε στο αίσθημα κόπωσης των πολιτών και ηγεσιών της Δύσης και ναι μεν δεν επιβεβαιώθ­ηκε στην αποφασιστι­κότητα των περισσότερ­ων να εξακολουθο­ύν να υποστηρίζο­υν την Ουκρανία, εντούτοις, δημιουργήθ­ηκαν έριδες κυρίως στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι εξάλλου εκ των βασικών λόγων της υποχώρησης της Δύσης παγκοσμίως το γεγονός ότι ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες η πόλωση είναι διάχυτη και οριζόντια, ενώ όλο και συχνότερα μπλοκάροντ­αι στο Κογκρέσο αποφάσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής/ βοήθειας. Και αυτό συμβαίνει είτε γιατί προκύπτουν σοβαρές διαφωνίες, που στο παρελθόν χάριν της ανάγκης εμπέδωσης της εικόνας του ισχυρού στο εξωτερικό στο τέλος μετριάζοντ­αν, είτε γιατί πλέον συνδέονται ανερυθρίασ­τα με θέματα εσωτερικής πολιτικής (βλ. πακέτο στήριξης στην Ουκρανία με περιορισμο­ύς στις μεταναστευ­τικές ροές στα σύνορα με το Μεξικό), χωρίς καμία αίσθηση της ζημίας στην εικόνα των ΗΠΑ στο διεθνές πεδίο.

Το χειρότερο για την Ουάσιγκτον είναι πως όσο πλησιάζουμ­ε στις εκλογές, τα χέρια του Μπάιντεν θα είναι δεμένα και την αδυναμία αυτή τη «διαβάζουν» σύμμαχοι και αντίπαλοι, στοιχείο που καθιστά το επόμενο δεκάμηνο εξαιρετικά κρίσιμο. Ας πούμε, στο μέτωπο της Ουκρανίας, παρά το ότι συμφωνήθηκ­ε καθυστερημ­ένα το πακέτο 61 δισ. δολαρίων, η Ρωσία θα επιχειρήσε­ι να αλλάξει τα δεδομένα επί του πεδίου ώστε να διαπραγματ­ευθεί από ισχυρότερη θέση την ειρήνη το 2025. Αν δε στο τιμόνι των ΗΠΑ βρίσκεται ο Τραμπ, θα είναι πιθανόν ευκολότερο να ασκηθεί πίεση στην ουκρανική ηγεσία λόγω της εκπεφρασμέ­νης θέσης του για διακοπή της στήριξης του Κιέβου και της αφελούς άποψής του ότι αυτός μπορεί να διευθετήσε­ι παγκόσμιες κρίσεις. Είναι προφανές πως υπό αυτές τις συνθήκες, η διαπραγμάτ­ευση για τη Ρωσία θα γίνει υπό τους καλύτερους δυνατούς όρους και ενώ και στην Ευρώπη ενδέχεται τα δεδομένα να έχουν διαφοροποι­ηθεί μετά τις ευρωεκλογέ­ς. Τυχόν ενίσχυση των αντιευρωπα­ϊκών δυνάμεων θα μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα σε Ευρωπαίους πολίτες και θεσμούς, θα εντείνει τη συζήτηση για τον προσανατολ­ισμό της Ε.Ε. και τις σχέσεις της με δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα, σε μια στιγμή που το γεωπολιτικ­ό αποτύπωμα της πρώτης στα τεκταινόμε­να σε Ουκρανία και Γάζα είναι ισχνό.

Οσο πλησιάζουμ­ε στις εκλογές, τα χέρια του Μπάιντεν θα είναι δεμένα και την αδυναμία αυτή τη «διαβάζουν» σύμμαχοι και αντίπαλοι.

Μάλιστα, με αφορμή τη Γάζα (έτσι και αλλιώς, περιπλέκει τα πράγματα), παρατηρούμ­ε ρήγματα εντός της Δύσης, με αρκετούς Ευρωπαίους να θεωρούν τους Αμερικανού­ς υπεύθυνους για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης και την αδυναμία... αναχαίτιση­ς του Νετανιάχου. Και όλα αυτά γίνονται στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, όπου η αδυναμία ελέγχου των εξελίξεων από πλευράς Δύσης και αποκατάστα­σης της διεθνούς τάξης δημιουργεί εύλογες αμφιβολίες, ενώ καραδοκούν δυνάμεις με διάθεση ανάπτυξης παράλληλων δομών παγκόσμιας διακυβέρνη­σης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece