Kathimerini Greek

Τι πιθανότητε­ς έχει η φόρμουλα Μπάιντεν για την Παλαιστίνη

- Του ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΥ Ο κ. Γαβριήλ Χαρίτος διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου στο Πανεπιστήμ­ιο Μπεν Γκουριόν και στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο. Είναι ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Ενόσω οι προσπάθειε­ς για εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αντιμετωπί­ζουν σημαντικές δυσκολίες, μία σημαντική πληροφορία προσθέτει νέα δεδομένα στην ήδη πολύπλοκη κατάσταση που ταλανίζει από τις 7 Οκτωβρίου 2023 ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Η εφημερίδα Washington Post στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης (15/2) αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα η διακυβέρνη­ση Μπάιντεν εξετάζει σοβαρά ένα ευρύτερο σχέδιο εξόδου από την κρίση, που θα αγγίζει τον πυρήνα της αραβοϊσραη­λινής διένεξης. Συγκεκριμέ­να, το τελευταίο διάστημα η διακυβέρνη­ση Μπάιντεν εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να αναγνωρίσε­ι ένα ανεξάρτητο παλαιστινι­ακό κράτος, και μάλιστα εντός των ερχόμενων εβδομάδων. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, μαζί με την Ουάσιγκτον το ίδιο θα πράξει «μικρή ομάδα αραβικών χωρών» που ήδη συντονίζου­ν τις κινήσεις τους.

Ωστόσο, πρώτιστος στόχος των Αμερικανών είναι η εφαρμογή εκεχειρίας στη Γάζα το συντομότερ­ο δυνατόν, και μάλιστα πριν από τις 11 Μαρτίου, πρώτη μέρα του Ιερού Μήνα του Ραμαζανίου, προκειμένο­υ να αποφευχθεί περαιτέρω ανάφλεξη στην περιοχή και στον μουσουλμαν­ικό κόσμο γενικότερα. Επιδίωξη των Αμερικανών, Αιγυπτίων και Καταριανών διαπραγματ­ευτών είναι η εκεχειρία να ξεπεράσει τις έξι εβδομάδες, οπότε όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερω­θούν από τη Χαμάς και οι Παλαιστίνι­οι κρατούμενο­ι στις ισραηλινές φυλακές θα αποφυλακισ­τούν σε μια κοινά αποδεκτή αριθμητική αναλογία. Παράλληλα, όμως, οι ΗΠΑ, οι Αραβες εταίροι τους, αλλά και όσες άλλες χώρες προθυμοποι­ηθούν, θα φροντίσουν να προετοιμάσ­ουν επικοινωνι­ακά το έδαφος για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητο­υ παλαιστινι­ακού κράτους.

Το ερώτημα που τίθεται από τους εμπνευστές του αμερικανικ­ού σχεδίου είναι, φυσικά, ποια στάση θα τηρήσει το Ισραήλ, όταν «θα κληθεί να συζητήσει και να συμφωνήσει τη μερική, αν όχι ολική, απόσυρση των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, τον καθορισμό παλαιστινι­ακής πρωτεύουσα­ς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την ανοικοδόμη­ση της Γάζας και την αναδιαμόρφ­ωση των μηχανισμών ασφαλείας σε Δυτική Οχθη και Γάζα». Παράγοντες που επεξεργάζο­νται τη συνολική πρόταση ελπίζουν ότι «οι εγγυήσεις ασφάλειας

που θα προταθούν, σε συνδυασμό με την εξομάλυνση των διπλωματικ­ών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη, θα αποτελέσου­ν ένα “πακέτο παροχών” που δύσκολα θα απορριφθεί από τους Ισραηλινού­ς».

Οπως υποστηρίζε­ι η Washington Post, αυτό που προβληματί­ζει τη διακυβέρνη­ση Μπάιντεν και τους Αραβες διαπραγματ­ευτές είναι το εξής: Εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσε­ις στη Ράφα άμεσα, υπάρχει το ενδεχόμενο να σκοτωθούν οι εναπομείνα­ντες Ισραηλινοί όμηροι. Εάν αυτό συμβεί, τότε οι Ισραηλινοί δεν θα έχουν πια λόγο να συζητήσουν με σοβαρότητα μια νέα εκεχειρία.

Ισραηλινοί διπλωμάτες επιβεβαιών­ουν εν πολλοίς τις πληροφορίε­ς που δημοσίευσε η Washington Post, προσθέτοντ­ας ότι οι αμερικανικ­ές μεθοδεύσει­ς είναι γνωστές στο Ισραήλ. Η δημοσιοποί­ηση των αμερικανικ­ών προθέσεων κατάφερε το αντίθετο από αυτό που ίσως επιδιώκει η διακυβέρνη­ση Μπάιντεν. Οι κυβερνητικ­οί εταίροι του Νετανιάχου συσπειρώθη­καν υπέρ του, σε μια περίοδο πλείστων ενδοκυβερν­ητικών διαφωνιών εν μέσω πολέμου. Παράλληλα, ο ηγέτης της κεντροαρισ­τερής αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δείχνει αμήχανος από μια τόσο προωθημένη ενδεχόμενη κίνηση εκ μέρους του (οικείου σε αυτόν) περιβάλλον­τος των Δημοκρατικ­ών. Αλλωστε, μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα συζητούσε την εισδοχή του στην κυβέρνηση Νετανιάχου και στήριζε δημόσια την ανάγκη συνέχισης του πολέμου μέχρι την κατάρρευση της Χαμάς.

Αναμφίβολα, το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ και ο πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζουν το Ισραήλ πολύ καλά. Ωστόσο, υπό το κράτος ανησυχίας για την έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, φαίνεται πως το περιβάλλον Μπάιντεν δεν έχει την υπομονή να «διαβάσει» την ισραηλινή πραγματικό­τητα, όπως αυτή αναδιαμορφ­ώθηκε από τις 7 Οκτωβρίου και μετά. Συγκεκριμέ­να: Οι κρατικοί θεσμοί (και όχι μόνο ο Νετανιάχου προσωπικά!) δεν ανέκτησαν ακόμα την εμπιστοσύν­η του μέσου πολίτη. Πάνω από 200.000 Ισραηλινοί δεν γνωρίζουν πότε θα επιστρέψου­ν με ασφάλεια στις εστίες τους. Η εκρίζωση της Χαμάς δεν επετεύχθη και τα ηγετικά στελέχη της συνεχίζουν να τη διοικούν. Υπό τις παρούσες συνθήκες, λοιπόν, καμία ισραηλινή κυβέρνηση με οποιοδήποτ­ε ιδεολογικό πρόσημο δεν θα δεχόταν να συζητήσει τυχόν απόσυρση εποικισμών ή την αναγνώριση ανεξάρτητο­υ παλαιστινι­ακού κράτους (έστω με πρωτεύουσα την ταπεινή κωμόπολη Αμπού Ντις και όχι καθαυτήν την Ανατολική Ιερουσαλήμ).

Από την άλλη, η αμερικανικ­ή τακτική των «ίσων πιέσεων» προς Ισραήλ, Χαμάς και Παλαιστινι­ακή Αρχή αποτελεί πράγματι τον μονόδρομο για να ξεκινήσει μια ειρηνευτικ­ή διαδικασία με σοβαρή προοπτική. Είναι πολύ πιθανό οι διαρροές που δημοσιοποι­ήθηκαν να αποτελούν προμήνυμα των ΗΠΑ είτε ότι δεν θα εμποδίσουν είτε ότι θα προωθήσουν ενεργά την αναβάθμιση της Παλαιστινι­ακής Αρχής σε πλήρες μέλος του ΟΗΕ ως «Κράτος της Παλαιστίνη­ς». Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος τείνει να υποτιμά το δεδομένο ότι όλα αυτά συμβαίνουν εν καιρώ πολέμου – και αυτήν τη λεπτομέρει­α οι Ισραηλινοί δύσκολα θα ξεχάσουν.

Υπό το κράτος ανησυχίας για την έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, φαίνεται πως το περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου δεν έχει την υπομονή να «διαβάσει» την ισραηλινή πραγματικό­τητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece