Kathimerini Greek

Το χάρτινο ξίφος της διοικητική­ς Δικαιοσύνη­ς

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΛΗ Ο κ. Γιώργος Δελλής είναι καθηγητής στη Νομική Σχολή της Αθήνας.

Συμπληρώνο­νται 70 χρόνια από την απόφαση Brown vs Board of Education of Topeca (1954), με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε αντισυνταγ­ματικό τον φυλετικό διαχωρισμό στα δημόσια σχολεία. Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν θα μπορούσε να καταργήσει τις διακρίσεις στον δύστροπο αμερικανικ­ό Νότο εάν δεν διέθετε την εξουσία να επιβάλει έμπρακτα τη δικανική του κρίση: εξέδωσε «διαταγές», καθορίζοντ­ας το ίδιο ακόμη και τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων για τη συλλογή των μαθητών από «λευκές» και «μαύρες» συνοικίες.

Εδώ ακριβώς πάσχει το δικό μας δικονομικό σύστημα, ιδίως για τη διοικητική Δικαιοσύνη. Η προσθήκη στο Σύνταγμα διάταξης σύμφωνα με την οποία «η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνε­ται προς τις δικαστικές αποφάσεις» (άρθρ. 95, παρ. 5) συνιστά μάλλον παραδοχή αποτυχίας. Χιλιάδες αποφάσεις παραμένουν ανεκτέλεστ­ες – κυρίως στο πεδίο του περιβαλλον­τικού, χωροταξικο­ύ και πολεοδομικ­ού δικαίου. Οι προβλέψεις για «ευθύνη κάθε αρμοδίου οργάνου» και οι απειλές ποινικού ή πειθαρχικο­ύ χαρακτήρα δεν ιδρώνουν κανενός το αυτί. Οι ελάχιστοι –υπάλληλοι, δήμαρχοι ή άλλοι– που υφίστανται διώξεις, γίνονται περισσότερ­ο αδίστακτοι όταν συνειδητοπ­οιούν ότι, τελικά, δεν πρόκειται να πάθουν κάτι.

Το πρόβλημα υπερβαίνει τον άσφαιρο μηχανισμό απόδοσης ευθυνών. Οφείλεται –ίσως και περισσότερ­ο– στην περιθωριακ­ή θέση την οποία κατέχει ο δικαστής αναφορικά με τον σεβασμό των αποφάσεών του. Το ελληνικό δίκαιο παραμένει εγκλωβισμέ­νο σε μια άκαμπτη και πεπαλαιωμέ­νη ανάγνωση της διάκρισης των λειτουργιώ­ν. Η εφαρμογή της δικαστικής κρίσης ανήκει στους κρατικούς αποδέκτες της: τον νομοθέτη, την κυβέρνηση και τη διοίκηση.

Ο δικαστής απαγορεύετ­αι να τους υποκαταστή­σει ακόμη και όταν εκείνοι τον αγνοούν. Αντίστοιχα, ο ρόλος του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς εξαντλείτα­ι στον έλεγχο της νομιμότητα­ς και στην ακύρωση των παράνομων διοικητικώ­ν πράξεων, κατά το γαλλικό πρότυπο· τι θα γίνει στη συνέχεια, δεν είναι δική του δουλειά. Μόνο που οι Γάλλοι έχουν αντιληφθεί τους αναχρονισμ­ούς του μοντέλου τους. Εξοπλίζουν τα δικαστήριά τους με σοβαρά εργαλεία εξαναγκασμ­ού σε συμμόρφωση. Πρόσφατα (2022), το Conseil d'Etat καταδίκασε το γαλλικό δημόσιο να καταβάλει 10 εκατ. ευρώ σε περιβαλλον­τικές οργανώσεις, για κάθε εξάμηνο μη τήρησης προηγούμεν­ης δικαστικής απόφασης η οποία επέβαλε τη λήψη μέτρων για τη μείωση της αέριας ρύπανσης.

Στην Ελλάδα, δεν φαίνεται να υπάρχει η ίδια ευαισθησία, τόσο από την πλευρά του νομοθέτη όσο και από εκείνη του δικαστή. Ο ν. 3068/2002 «για τη συμμόρφωση της διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις» αποτελεί μάλλον ξεδοντιασμ­ένη αντιγραφή εισαγόμενω­ν ρυθμίσεων. Ο έλεγχος ανατίθεται σε «τριμελές συμβούλιο» ανά δικαστήριο, το οποίο «διαπιστώνε­ι» την αδικαιολόγ­ητη καθυστέρησ­η, «καλεί» σε συμμόρφωση, «παρέχει την αναγκαία συνδρομή» ή επιβάλλει «χρηματική κύρωση» στην ανυπότακτη διοικητική αρχή (όχι σε φυσικά πρόσωπα). Ο μηχανισμός χρειάζεται συνολική βελτίωση. Αντί για επιτροπές που επιλαμβάνο­νται κατόπιν εορτής, το ζήτημα της συμμόρφωση­ς επιβάλλετα­ι να απασχολεί τους δικαστές ήδη κατά το στάδιο της δικαστικής κρίσης – εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα τις ιδιαιτερότ­ητες της υπόθεσης. Είναι παράλογο, μετά από πολυσέλιδο σκεπτικό, το διατακτικό της δικαστικής απόφασης να εξαντλείτα­ι στις λέξεις «δέχεται την αίτηση και ακυρώνει». Η περιγραφή του τρόπου επιστροφής στη νομιμότητα θα μείωνε τα περιθώρια παρερμηνεί­ας. Αν οι κρατικοί λειτουργοί συνεχίσουν να κωφεύουν, δικαιολογο­ύνται πιο εκτεταμένε­ς επεμβάσεις του Δικαστηρίο­υ στο έργο τους. Η διάκριση των λειτουργιώ­ν κατοχυρώθη­κε ως εγγύηση του κράτους δικαίου και όχι για να παρακάμπτε­ται το δεδικασμέν­ο. Οσο για τις κυρώσεις, καλό θα ήταν να στρέφονται και κατά φυσικών προσώπων –π.χ. τον επικεφαλής της υπηρεσίας ή τον αρμόδιο υπάλληλο– με χρηματικό αλλά και πειθαρχικό περιεχόμεν­ο.

Η προσθήκη στο Σύνταγμα διάταξης σύμφωνα με την οποία «η διοίκηση έχει υποχρέωση να συμμορφώνε­ται προς τις δικαστικές αποφάσεις» (άρθρ. 95, παρ. 5) συνιστά μάλλον παραδοχή αποτυχίας.

Οι νομοθετικέ­ς μεταρρυθμί­σεις δεν έχουν αξία εάν δεν αγκαλιάζον­ται από τους ίδιους τους δικαστές. Εάν εκείνοι δεν αντιλαμβάν­ονται πως η συμμόρφωση είναι εξίσου σημαντική με τη δικαστική κρίση, ώστε να χρησιμοποι­ούν κάθε μέσο για τη διασφάλισή της. Το 2023, υπήρξαν κάποια φωτεινά παραδείγμα­τα. Το «τριμελές συμβούλιο» του ΣτΕ απαίτησε με ιδιαίτερα επίμονο τρόπο τον σεβασμό δύο προηγούμεν­ων αποφάσεών του, με τις οποίες ακύρωσε τις άδειες ξενοδοχείο­υ δίπλα στην Ακρόπολη και επέβαλε την επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ στο κράτος. Αλλά δεν φτάνουν εξάρσεις παρρησίας, όσο ο μέσος λειτουργός της Θέμιδος αρκείται σε χάρτινο ξίφος.

 ?? ?? Ενα κτίριο (κατά πολύ...) ψηλότερο από τα υπόλοιπα περιορίζει τη θέα προς την Ακρόπολη. Το ΣτΕ εξέδωσε αποφάσεις κατεδάφιση­ς ορισμένου αριθμού ορόφων, οι οποίες, εντούτοις, δεν έχουν εκτελεστεί.
Ενα κτίριο (κατά πολύ...) ψηλότερο από τα υπόλοιπα περιορίζει τη θέα προς την Ακρόπολη. Το ΣτΕ εξέδωσε αποφάσεις κατεδάφιση­ς ορισμένου αριθμού ορόφων, οι οποίες, εντούτοις, δεν έχουν εκτελεστεί.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece