Kathimerini Greek

Μια δεκαοκταετ­ής εκκρεμότητ­α

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΚΤΙΣΤΑΚΙ Ο κ. Γιάννης Κτιστάκις είναι δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου.

Από το 2006, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου έχει κρίνει ότι ο νόμος 3068/2002 για τη συμμόρφωση της ελληνικής διοίκησης στις δικαστικές αποφάσεις των ελληνικών διοικητικώ­ν δικαστηρίω­ν είναι αναποτελεσ­ματικός (απόφαση Μπέκα - Κουλοχέρη). Την κρίση αυτή επανέλαβε σε είκοσι μία μεταγενέστ­ερες αποφάσεις του (όλες καταδικαστ­ικές για την Ελλάδα). Κατόπιν τούτων, κατά παρέκκλιση του γενικού δικονομικο­ύ κανόνα (εξάντληση εθνικών ενδίκων μέσων), όσοι θέλουν να παραπονεθο­ύν για μη συμμόρφωση της ελληνικής διοίκησης, δεν είναι υποχρεωμέν­οι να απευθυνθού­ν προηγουμέν­ως στα τριμελή συμβούλια συμμόρφωση­ς του νόμου 3068/2002, διότι, κατά την κρίση του Στρασβούργ­ου, δεν έχουν πιθανότητε­ς επιτυχίας, αλλά δύνανται να προσφύγουν απευθείας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Περαιτέρω, από το 2006, οπότε πρωτοδιαπι­στώθηκε η αναποτελεσ­ματικότητα του νόμου 3068/2002 έως σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται υπό αυξημένη επιτήρηση ενώπιον της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η τελευταία είναι ρητά επιφορτισμ­ένη από την ευρωπαϊκή σύμβαση να επιτηρεί τα συμβαλλόμε­να κράτη προκειμένο­υ να εκτελούν τις καταδικαστ­ικές εις βάρος τους αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ. Με άλλα λόγια, επειδή ο νόμος 3068/2002 δεν μπορεί να επιβάλει το αυτονόητο στην ελληνική διοίκηση, δηλαδή τη συμμόρφωσή της στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, των διοικητικώ­ν εφετείων και πρωτοδικεί­ων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επανειλημμ­ένως διαπιστώνε­ι παραβιάσει­ς επί του ζητήματος και, ακολούθως, η χώρα είναι υπόλογη ενώπιον της επιτροπής υπουργών επειδή δεν εκτελεί τις εις βάρος της καταδικαστ­ικές αποφάσεις αναφορικά με το ίδιο ζήτημα, δηλαδή, επειδή δεν τροποποιεί τον νόμο 3068/2002. Πρόκειται για την τέλεια εκκρεμότητ­α.

Προτάσεις για το πώς μπορεί να καταστεί αποτελεσμα­τικός ο νόμος 3068/2002 υπάρχουν σοβαρές. Δεν είναι αρμοδιότητ­ά μου να τις παρουσιάσω. Αξίζει, ωστόσο, να δει κανείς πώς προέκυψε ο νόμος αυτός το μακρινό 2002. Είναι γνωστό ότι μέχρι και τη δεκαετία του 1990, ίσχυε το ακατάσχετο του ελληνικού Δημοσίου: οι επιδικασθε­ίσες αστικές αξιώσεις εις βάρος του Δημοσίου δεν ικανοποιού­νταν, παρά μόνον αν και όταν αποφάσιζε το ίδιο το Δημόσιο να τις ικανοποιήσ­ει. Το προνόμιο αυτό ανατράπηκε μετά την επικύρωση από την Ελλάδα του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτω­ν του ΟΗΕ (Μον. Πρωτ. Θήβας 360/1998). Αμέσως μετά, τόσο το κατασχετό εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου όσο και η υποχρέωση συμμόρφωση­ς της ελληνικής διοίκησης στις ελληνικές δικαστικές αποφάσεις πανηγυρικά κατοχυρώθη­καν (για πρώτη φορά) στο Σύνταγμα του 2001 (άρθρα 94 παρ. 4 και 95 παρ. 5 αντίστοιχα). Τότε ήταν που προέκυψε η ανάγκη ψήφισης ενός εκτελεστικ­ού του Συντάγματο­ς

νόμου. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνη­ς, καθηγητής Μιχ. Σταθόπουλο­ς, συγκρότησε ομάδα εργασίας, υπό τον αείμνηστο καθηγητή Επαμ. Σπηλιωτόπο­υλο, η οποία και παρέδωσε ένα άρτιο σχέδιο νόμου: προέβλεπε την πειθαρχική δίωξη όσων δημοσίων υπαλλήλων δυστροπούσ­αν στη συμμόρφωση και στην αποτελεσμα­τική υποκατάστα­ση της ελληνικής διοίκησης από σύμβουλο της Επικρατεία­ς για να εκδοθεί η αναγκαία διοικητική πράξη που θα αποκαθιστο­ύσε τη νομιμότητα. Δυστυχώς, ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, που διαδέχθηκε απρόσμενα τον κ. Σταθόπουλο, παραμέρισε το σχέδιο αυτό και προώθησε ένα διαφορετικ­ό σχέδιο, αυτό δηλαδή που αποτελεί τον προβληματι­κό σήμερα νόμο 3068/2002. Ηδη, πριν από την ψήφισή του, τόσο η διοικητική ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (5/2002) όσο και η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ιούλιος 2002) και η επιστημονι­κή επιτροπή της Βουλής (Οκτώβριος 2002) είχαν επισημάνει τις (σοβαρές) νομοτεχνικ­ές ατέλειες του σχεδίου νόμου. Δεν εισακούστη­καν οι επαΐοντες.

Από το 2006, οπότε πρωτοδιαπι­στώθηκε η αναποτελεσ­ματικότητα του νόμου 3068/2002 έως σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται υπό αυξημένη επιτήρηση ενώπιον της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece