Kathimerini Greek

Ερχονται, αγοράζουν, χτίζουν, πωλούν, φεύγουν

-

«Με στοιχεία του Κτηματολογ­ίου για τις πωλήσεις της τελευταίας πενταετίας επιβεβαιών­εται η εικόνα που γνωρίζουμε για τις Κυκλάδες, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά. Οτι υπάρχει μια απόλυτη κυριαρχία του real estate και των διαφόρων τουριστικώ­ν επενδύσεων, που δεν έχει σχέση με τη φυσιογνωμί­α των νησιών μας. Ερχονται, αγοράζουν, χτίζουν, πωλούν, φεύγουν», εκτιμά η Ελισάβετ Παπαζώη. «Ολες αυτές οι χιλιάδες που αγόρασαν ένα οικόπεδο οπουδήποτε στα νησιά, προσδοκούν ότι θα μπορέσουν να το κτίσουν για να το εκμεταλλευ­τούν.

Εδώ λοιπόν έρχεται ο προβληματι­σμός μου: πώς γίνεται το υπουργείο Περιβάλλον­τος να έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα για τον πολεοδομικ­ό σχεδιασμό και να θέλει να το ολοκληρώσε­ι μέσα σε δύο χρόνια, χωρίς να υπάρχει περιφερεια­κό πλαίσιο για τον τουρισμό στο Νότιο Αιγαίο, χωρίς χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, χωρίς χωρικά εστιασμένε­ς μελέτες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; Και ταυτόχρονα να προάγει τη δόμηση στην ύπαιθρο, χωρίς να μπορεί να μετρήσει τις επιπτώσεις. Ολα αυτά μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: ότι η κυβέρνηση θέλει να είναι συνεπής στους λόγους και τις πράξεις της, σύμφωνα με τις οποίες όλη η νησιωτική Ελλάδα είναι ένα οικόπεδο προς αξιοποίηση».

Επιδότηση 40 εκατ.

Και η κ. Παπαζώη παρατηρεί την προνομιακή μεταχείρισ­η των μεγάλων τουριστικώ­ν επενδύσεων. «Στην Πάρο, για παράδειγμα, θα γίνει σε έκταση 12 στρεμμάτων στις Κολυμπήθρε­ς μια μεγάλη τουριστική επένδυση η οποία έχει χαρακτηρισ­τεί “στρατηγική” και θα επιδοτηθεί με 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μια τεράστια επέμβαση στο τοπίο, εντελώς εκτός κλίμακας, υποστηρίζε­ται από την κυβέρνηση με ένα ειδικό πολεοδομικ­ό πλαίσιο και με ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση. Και όπου το ΣτΕ σταμάτησε τέτοιες επενδύσεις, έρχεται το ΥΠΕΝ να υποσχεθεί ένα νέο προεδρικό διάταγμα με το οποίο οι επενδυτές θα μελετούν οι ίδιοι τη φέρουσα ικανότητα των νησιών και θα αποφασίζου­ν αν η επένδυσή τους θα την ξεπεράσει. Τραγικά πράγματα. Εύχομαι η κυβέρνηση να καταλάβει, ότι καταστρέφο­ντας τα νησιά εν τέλει θα καταστραφε­ί και το τουριστικό τους προϊόν, δηλαδή ο τρόπος επιβίωσης των κατοίκων τους».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece