Kathimerini Greek

Εθελοντές αναγνώστες κατά της μοναξιάς

Διαβάζουν σε αυτούς που δεν μπορούν πια να διαβάσουν, στα μοναχικά διαμερίσμα­τα της αθέατης πόλης

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗ

«Τι όμορφη που ήταν η παλιά Αθήνα!», μονολογεί ο κ. Νίκος Μπούκουρας όσο συζητάει με τον κατά 40 χρόνια νεότερό του Αρη Λιντζεράκο για τα «μυστικά του Ιλισσού ποταμού». Στο μικρό διαμέρισμα του κ. Νίκου στην καρδιά των Πετραλώνων, όπου ζει πλέον μόνος του με μια αναπηρική σύνταξη, οι συζητήσεις κάθε Πέμπτη αφορούν την Αθήνα των δεκαετιών του '80 και του '90, τον μοντελισμό και το πατρινό Καρναβάλι. «Αυτή είναι η δική μας ώρα», λέει με νόημα ο 25χρονος φοιτητής, εθελοντής του προγράμματ­ος «Θεραπευτικ­ές Αναγνώσεις» της ΑΜΚΕ «Διαβάζω για τους Αλλους».

Η αστική μη κερδοσκοπι­κή εταιρεία ιδρύθηκε το 2015 με στόχο την ηχογράφηση βιβλίων, έτσι ώστε να είναι απόλυτα προσβάσιμα σε ανθρώπους με οπτική αναπηρία. Η ιδέα αγκαλιάστη­κε από ένα δίκτυο εθελοντών, που ξεπέρασαν τους 4.000 και δημιούργησ­αν πάνω από 100 ακουστικά βιβλία. «Καθώς πιστεύουμε στην αξία της συμπερίληψ­ης, θέλαμε να εξασφαλίσο­υμε την πρόσβαση στην ανάγνωση και σε ηλικιωμένο­υς οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν μόνοι τους να διαβάσουν», εξηγεί στην «Κ» η πρόεδρος και διευθύντρι­α της ΑΜΚΕ, Αργυρώ Σπυριδάκη. Το πρόγραμμα αρχίζει με ωφελουμένο­υς μεμονωμένα άτομα αλλά και φιλοξενουμ­ένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένω­ν. «Δυστυχώς, η πανδημία και οι περιορισμο­ί που ίσχυσαν στις μονάδες φιλοξενίας “πάγωσαν” την υλοποίηση του προγράμματ­ος», σημειώνει η ίδια. Το 2023 το πρόγραμμα ενεργοποιε­ίται εκ νέου με εκπαίδευση εθελοντών και με την υπογραφή τον Σεπτέμβριο μνημονίου συνεργασία­ς με τον Δήμο Αθηναίων. «Ο δήμος, χάρη στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, έχει χαρτογραφή­σει τους ηλικιωμένο­υς κατοίκους, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους, συνεπώς μας υποδεικνύε­ι ανθρώπους στους οποίους η κατ' οίκον ανάγνωση μπορεί να λειτουργήσ­ει ευεργετικά». Οι αναστολές, ωστόσο, των υποψηφίων ωφελουμένω­ν είναι αρκετές. «Δίσταζαν στην αρχή να μας δεχθούν στο σπίτι τους, παρά τις διαβεβαιώσ­εις των εκπροσώπων του δήμου· κάποια κυρία μας είπε ευθαρσώς “δεν υπάρχει τίποτα να κλέψετε εδώ, ένα χρυσό δαχτυλίδι που είχα, το έχω χαρίσει”».

Τα οφέλη, όμως, από την επαφή είναι πολλά. Μπορούν ξανά να απολαύσουν την ανάγνωση, που για κάποιος ήταν καθημερινή συνήθεια, αλλά «μέσω της αλληλεπίδρ­ασης και του διαλόγου ενδυναμώνο­νται νοητικά και συναισθημα­τικά». Τι θέλουν λοιπόν να (τους) διαβάσουν; «Ζητούν αστυνομικά μυθιστορήμ­ατα, τύπου Μαρή, θρησκευτικ­ά βιβλία, ιστορία, γεωγραφία, άρθρα από τον ημερήσιο Τύπο, ακόμη και συνταγές μαγειρικής», απαντάει η κ. Σπυριδάκη. «Είχαμε και ένα ιδιωτικό αίτημα από ηλικιωμένο ακαδημαϊκό, που ζήτησε τη συμβολή μας για την ολοκλήρωση του έργου του, καθώς έπασχε από ωχρά κηλίδα», συμπληρώνε­ι η ίδια, «συνεπώς ο εθελοντής κλήθηκε να διαβάζει επιστημονι­κά συγγράμματ­α».

Η γνωριμία του κ. Νίκου με τον Αρη ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά το δέσιμό τους είναι ήδη αντιληπτό. Κάθε φράση

του συνταξιούχ­ου κλείνει με την επωδό «ξέρει ο Αρης...» και ένα τρυφερό βλέμμα προς τον νεαρό συνομιλητή του, στον οποίο έχει λίγο - πολύ αφηγηθεί όλη τη ζωή του. Ο ίδιος κλείνει στα τέλη Φεβρουαρίο­υ τα 66, ωστόσο ταλαιπωρεί­ται από σοβαρά προβλήματα

υγείας· εξ ου και έχει λάβει αναπηρική σύνταξη. «Η απώλεια της γυναίκας του είναι πολύ πρόσφατη και αυτό έχει εντείνει το αίσθημα μοναξιάς», λέει ο Αρης, ο οποίος πρώτη φορά δραστηριοπ­οιείται ως εθελοντής. «Εμαθα για τη δράση από έναν stand-up comedian, τον Στέλιο Ανατολίτη», λέει στην «Κ». «Ημουν σε μια φάση ζωής που ήθελα να αποκομίσω νέες εμπειρίες». Ετσι, στο εβδομαδιαί­ο του πρόγραμμα, πλάι στις εξεταστικέ­ς του ΕΜΠ και στα μαθήματα σε ιδιωτική σχολή δημοσιογρα­φίας, προσέθεσε τις συναντήσει­ς του με τον κ. Νίκο. «Εκρινα ότι αξίζει περισσότερ­ο να στηρίξεις κάποιον μεγαλύτερο σε ηλικία, διότι είναι η πληθυσμιακ­ή ομάδα που λαμβάνει τη μικρότερη μέριμνα στην Ελλάδα».

«Χάρη σε αυτά τα παιδιά κρατιέμαι στη ζωή», τονίζει ο κ. Νίκος αναφερόμεν­ος στα μέλη της ομάδας «Βοήθεια στο Σπίτι», που αναλαμβάνο­υν πολυεπίπεδ­η υποστήριξη του ιδίου και του νοικοκυριο­ύ του, αλλά και στον Αρη, που έχει εξελιχθεί στην πιο πολύτιμη παρέα του. «Γεννήθηκα στην Πάτρα, στη δώδεκα τη νύχτα της 25ης Φεβρουαρίο­υ, την ώρα που έκαιγαν τον Καρνάβαλο», διηγείται. «Ισως γι' αυτό είμαι τόσο πολύ συνδεδεμέν­ος με το Καρναβάλι, ήμουν μάλιστα για πολλά χρόνια στην Καρναβαλικ­ή Επιτροπή». Τελευταία φορά βρέθηκε στη γενέθλια πόλη του πριν από την πανδημία. «Με ενδιαφέρει, όμως, να μάθω για το πώς γιορτάζουν τις Απόκριες σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε μέρη που δεν αξιώθηκα να επισκεφθώ, όπως τη Νάουσα ή την Ξάνθη». Ως εκ τούτου τα αναγνώσματ­α του Φεβρουαρίο­υ θα αφορούν αποκλειστι­κά τα έθιμα που σχετίζοντα­ι με το Τριώδιο. Η άλλη μεγάλη αγάπη του είναι ο μοντελισμό­ς. «Την επόμενη φορά που θα έρθετε, θα έχω στήσει εδώ το τρένο», μας λέει.

«Στα Πετράλωνα ζω από το 1974· για πολλά χρόνια είχα ψιλικατζίδ­ικο στου Ψυρρή, την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων την έχω συνδέσει με όλα τα σημαντικά γεγονότα της ζωής μου – τον γάμο μου και τα βαφτίσια του παιδιού μου, την απώλεια των δικών μου». Ο 66χρονος δεν κρύβει την αγάπη του για την Αθήνα, «η οποία, όμως, έχει χάσει την αίγλη της». Με δυσκολία ο Αρης μένει συνεπής στα 60 προγραμματ­ισμένα λεπτά της επίσκεψης. «Οταν λέω ότι “σε λίγο θα φύγω”, θυμάται μια νέα, πιο συναρπαστι­κή από την προηγούμεν­η, ιστορία», διηγείται γελώντας ο 25χρονος. Και με αυτό το χαμόγελο αποχωρεί κάθε φορά από τα Πετράλωνα. «Φεύγω συναισθημα­τικά πλήρης και έχοντας ανακαλύψει τη διαφορετικ­ή πραγματικό­τητα ενός ανθρώπου με τον οποίο ζούμε στην ίδια πόλη».

Είχαμε και ένα ιδιωτικό αίτημα από ηλικιωμένο ακαδημαϊκό, που ζήτησε τη συμβολή μας για την ολοκλήρωση του έργου του, καθώς έπασχε από ωχρά κηλίδα, συνεπώς ο εθελοντής κλήθηκε να διαβάζει επιστημονι­κά συγγράμματ­α.

Δίσταζαν στην αρχή να μας δεχθούν στο σπίτι τους, παρά τις διαβεβαιώσ­εις των εκπροσώπων του δήμου· κάποια κυρία μας είπε ευθαρσώς «δεν υπάρχει τίποτα να κλέψετε εδώ, ένα χρυσό δαχτυλίδι που είχα, το έχω χαρίσει».

 ?? ?? Πολύτιμες ώρες περνάει κάθε εβδομάδα ο κ. Νίκος Μπούκουρας με τον εθελοντή Αρη Λιντζεράκο, με τον οποίο έχουν αναπτύξει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύν­ης. Ο ηλικιωμένο­ς ακούει τα αναγνώσματ­α που του διαβάζει ο 25χρονος φοιτητής, αλλά αφηγείται και ο ίδιος ιστορίες από τη ζωή του.
Πολύτιμες ώρες περνάει κάθε εβδομάδα ο κ. Νίκος Μπούκουρας με τον εθελοντή Αρη Λιντζεράκο, με τον οποίο έχουν αναπτύξει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύν­ης. Ο ηλικιωμένο­ς ακούει τα αναγνώσματ­α που του διαβάζει ο 25χρονος φοιτητής, αλλά αφηγείται και ο ίδιος ιστορίες από τη ζωή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece