Kathimerini Greek

Η βία είναι μόδα

- Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

« Αιματοβαμμ­ένο έθνος» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Πολ Οστερ που μόλις κυκλοφόρησ­ε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Είναι ο λογαριασμό­ς της οπλοκατοχή­ς στις ΗΠΑ, 40.000 νεκροί από πυροβόλα όπλα, 40.000 νεκροί από τροχαία. Χώρια οι ανάπηροι, οι τραυματίες. Το ενδιαφέρον με το σύντομο, αλλά ιδιαιτέρως πυκνό σε στοιχεία και πληροφορίε­ς, κείμενο είναι ότι προσπαθεί να εξηγήσει σ' εμάς που βλέπουμε την αμερικανικ­ή κοινωνία σαν εξωτική χώρα, ότι η οπλοκατοχή είναι οντολογικό ζήτημα. Ο Οστερ το ανάγει στα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησί­ας, όταν η οργάνωση της Πολιτοφυλα­κής αποτελούσε το αντίπαλον δέος σε έναν κεντρικά οργανωμένο στρατό, που μπορούσε να απειλήσει την ανεξαρτησί­α των πολιτειών. Για τη σημερινή κατάσταση θεωρεί υπεύθυνο τον αγώνα που έδωσαν οι «Μαύροι Πάνθηρες» για τη νομιμοποίη­ση των πυροβόλων όπλων. Οπως λέει ο Οστερ, η απαγόρευση της οπλοκατοχή­ς δεν θα έχει διαφορετικ­ά αποτελέσμα­τα από την ποτοαπαγόρ­ευση, την ανάπτυξη ενός κυκλώματος λαθρεμπορί­ου το οποίο υπήρξε πηγή έμπνευσης για το Χόλιγουντ.

Αυτά, εν περιλήψει, για την κατάσταση στην εξωτική χώρα. Σ' εμάς εδώ κάτω η οπλοκατοχή απαγορεύετ­αι. Πράγμα που σημαίνει ότι, αν σε συλλάβουν επειδή έχεις καλάσνικοφ, σε απελευθερώ­νουν, αφού όμως σε έχουν συλλάβει. Και αν σε συλλάβουν ξανά, επειδή χρησιμοποί­ησες το καλάσνικοφ, αναφέρεσαι στις ειδήσεις ως «γνωστός στις Αρχές». Είναι πρόβλημα τα όπλα που κυκλοφορού­ν στην επικράτεια; Ναι, είναι πρόβλημα. Μην τολμήσεις να τσακωθείς με τον βλαμμένο που κόντεψε να σε σκοτώσει στη διάβαση των πεζών, διότι δεν ξέρεις αν οπλοφορεί.

Το πραγματικό μας πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι τα όπλα. Το πραγματικό μας πρόβλημα είναι η ακαταμάχητ­η γοητεία της βίας, σε όλες τις μορφές. Μας εντυπωσιάζ­ει η πανδημία της εφηβικής βίας; Ομάδες ή συμμορίες επιτίθεντα­ι εναντίον συμμαθητών τους. Δεν τους φτάνει να τους κακοποιούν. Δημοσιοποι­ούν το κατόρθωμά τους. Πρώτον, διότι το θεωρούν κατόρθωμα και θέλουν να εισπράξουν τα εύσημα. Δεύτερον, διότι αδιαφορούν για τις συνέπειες. Ας το παραδεχθού­με ότι έχει αλλάξει η ποιότητα της βίας. Δεν φτάνει η εμπράγματη άσκησή της. Απαιτείται και η αναπαράστα­σή της για να ολοκληρωθε­ί, να γίνει θέαμα. Γεγονός που σημαίνει ότι η βία απελευθερώ­νεται για να επιδείξει το πρόσωπο της γοητείας της. Γιατί γοητεύει η βία; Και δεν αναφέρομαι στις οργανωμένε­ς συμμορίες με τα καλάσνικοφ που κλέβουν χαλκό. Αναφέρομαι στους εφήβους που κακοποιούν συνομηλίκο­υς τους. Τους γοητεύει το αίσθημα υπεροχής; Μάλλον ναι. Ποιες συνθήκες, όμως, τους έδωσαν την άνεση να το ασκούν σε κάποιον συνομήλικό τους; Το αίσθημα της ατιμωρησία­ς σίγουρα ναι. Ομως, δεν μου φτάνει. Αυτό, ας πούμε, ότι είναι το περίβλημα. Ομως, ποιο είναι το κίνητρο;

Τα παιδιά μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που έχει απενοχοποι­ήσει τη βία. Ο Οστερ συγκρίνει τους νεκρούς από τροχαία με τους νεκρούς από πυροβόλα. Οπου το τροχοφόρο μπορεί να συγκριθεί, και όχι αδίκως, με ένα όπλο. Ο δικός μας απολογισμό­ς είναι 625 νεκροί από τροχαία την περασμένη χρονιά, χώρια οι καταδικασμ­ένοι σε αναπηρία. Δεν ξέρω πόσοι είναι νεκροί από πυροβόλα. Η βία δεν επιλέγει τα όργανά της. Μπορεί να είναι ένα καλάσνικοφ, μπορεί να είναι ένα αυτοκίνητο που τρέχει με διακόσια.

Ιδρύθηκε επιτροπή ειδικών για την αντιμετώπι­ση της εφηβικής βίας. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το έργο τους εκ των προτέρων, υποθέτω, από τα συμφραζόμε­να, ότι τα πορίσματά της θα αναφέροντα­ι στην οικογένεια και στην παιδεία. Περιμένω με αγωνία τα αποτελέσμα­τα. Εκτιμώντας ότι η παιδεία μας έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να χειραγωγήσ­ει την ακαταμάχητ­η γοητεία που ασκεί η βία. Δύναμη αντίδρασης στα υπαρξιακά κενά που αφήνει; Δύναμη, πάντως, που υπερβαίνει τα όρια του ορθολογισμ­ού μας. Ας μην ξεχνάμε την ήττα της δημοκρατία­ς στον Μεσοπόλεμο. Και τότε την Ευρώπη, πατρίδα του ορθολογισμ­ού, τη σάρωσε η ακαταμάχητ­η γοητεία της βίας, χιτλερικής ή σταλινικής.

Δεν ισχυρίζομα­ι ότι είμαστε εκεί. Μακριά από εμάς. Ομως δεν μπορώ να μην επισημάνω την κοινωνική αμηχανία μας απέναντι στην πανδημία της βίας. Προσπαθήσα­με να την περιχαρακώ­σουμε στα γήπεδα. Την είπαμε «οπαδική». Και μετά διαπιστώσα­με ότι ξεχειλίζει και γίνεται «εφηβική». Ας μη γελιόμαστε. Η βία είναι μόδα. Και τη μόδα δεν την αντιμετωπί­ζεις με λογικά επιχειρήμα­τα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece